Νίκος Κούνδουρος εκκλησάκι της λίμνης τελευταίες πινελιές
Ο Νίκος Κούνδουρος μπροστά στην ιστορία της πόλης του Αγίου Νικολάου, όπως αυτός την φιλοτέχνησε

Ο Νίκος Κούνδουρος, είναι εδώ, ολοκληρώνοντας αυτό που είχε ξεκινήσει πριν 50 χρόνια, δηλ. τη διαμόρφωση της νότιας πλευράς της λίμνης του Αγίου Νικολάου. Μέσα λοιπόν στο εκκλησάκι που ο ίδιος του δίδει το όνομα «Άη Νικόλας των ψαράδων».

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της τοιχογραφίας, αντίγραφο βέβαια της πρώτης, που είχε γίνει πριν από 50 χρόνια, την οποία ευτυχώς είχε κρατήσει σε φωτογραφίες ο αείμνηστος γιατρός Γιάννης Ζωγραφάκης. Η τοιχογραφία απεικονίζει τους πρώτους εποίκους του Αγίου Νικολάου, προγόνους του Νίκου Κούνδουρου, τους ψαράδες αλλά και Αγίους της Κρήτης.

Παρελθόν:

Για την ιστορία, η διαμόρφωση όλης της νότιας – νοτιοδυτικής πλευράς της λίμνης του Αγίου Νικολάου, σήμα κατατεθέν πλέον της πόλης, είναι έργο του Νίκου Κούνδουρου, ο οποίος τότε, χρησιμοποιώντας μαστόρους και μέσα της εποχής, διαμόρφωσε ότι υπάρχει μέχρι σήμερα, το εκκλησάκι, τις στοές, τα πλακόστρωτα, τα παγκάκια, τις σκάλες. Μέσα στο εκκλησάκι και στις στοές, είχε τοποθετήσει αρχαίους κίονες, ένα άγαλμα και διάφορα άλλα αντικείμενα, με σκοπό να είναι επισκέψιμος ο όλος χώρος. Όμως με τα χρόνια και την αδιαφορία των ιθυνόντων ο η εκκλησία και οι στοές έκλεισαν και μετατράπηκαν σε αποθήκη, ενώ οι γύρω κατασκευές, είχαν αρχίσει να καταρρέουν.

Σχετικά πρόσφατα έγινε μια εκτεταμένη εργασία αναστήλωσης και συντήρησης και η κατάσταση κάπως καλυτέρευσε. Έτσι αναστηλώθηκαν οι στοές και τοποθετήθηκε η παλιά τοιχογραφία την οποία ανασύνθεσε μέσα από τις φωτογραφίες η αρχιτέκτων μηχανικός Γεωργία Κρεμμυδιώτη, η οποία έχει όλη την ευθύνη της αναστήλωσης του χώρου και μάλιστα αφιλοκερδώς. Το κόστος όλης αυτής της προσπάθειας επωμίστηκε ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος.

Παρουσίαση:

Για το λόγο αυτό μας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (2/5), στη λίμνη και μας έδειξε όλη αυτή τη προσπάθεια, στο εκκλησάκι της λίμνης, κάνοντας και τα ανάλογα άλματα στο παρελθόν για να κατανοήσουμε εμείς οι νεότεροι πως διαμορφώθηκε όλος αυτός ο χώρος, από την οθωμανική κρήνη η οποία μεταφέρθηκε από άλλο σημείο της περιοχής (Σφουγγομάλι), μέχρι τη διαμόρφωση και τα πετρόχτιστα, σκάλες και τοίχους αντιστήριξης των πρανών της λίμνης.

Θυμηθήκαμε τον αείμνηστο δήμαρχο Ρούσο Καπετανάκη, στον οποίο η πόλις του Αγίου Νικολάου οφείλει πολλά απ’ ότι είναι σήμερα, όπως και τον τότε εργοδηγό του Δήμου τον Ανδρουλάκη, που αγωνιούσε τι θα αφήσει πίσω για τις επόμενες γενιές.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, όπως μάθαμε έχει σκοπό να χρησιμοποιεί τον χώρο για τους πολιτικούς γάμους, αλλά την ευθύνη έχει το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να δρομολογηθούν εκείνες οι διαδικασίες για να μπορεί εκκλησάκι της λίμνης να είναι επισκέψιμο το σημείο και να μην κλείσει και πάλι για τα επόμενα 30 χρόνια, από την αδιαφορία αιρετών και μη αρχόντων.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από το εκκλησάκι και τη λίμνη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos