Το Γυμνάσιο Νεάπολης στην Αρχαία Ελιά στο Καβούσι
Το Γυμνάσιο Νεάπολης στην Αρχαία Ελιά στο Καβούσι

Το Γυμνάσιο Νεάπολης συμμετείχε στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης για τη Διατροφή που μια από τις δράσεις του ήταν η επίσκεψη και συγκομιδή των ελιών από την  Αρχαία Ελιά στον Αζοριά  Καβουσίου. Τα 32  παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, και πραγματικά τίμησαν το σχολείο μας, όσον αφορά στα δρώμενα, αλλά και στην άψογη συμπεριφορά τους.

Οι μαθητές, ο Διευθυντής κ. Χαβάκης Γιώργος, η Υποδιευθύντρια κ. Τζώρτζη Αθηνά και ο Υπεύθυνος της Δράσης κ. Σφούνης Αντώνης, φτάσαμε στο όμορφο χωριό Καβούσι με το λεωφορείο και μέσα από μια καταπράσινη περιοχή και έναν υπέροχο καιρό ανεβήκαμε περπατώντας γύρω στα 2 χιλιόμετρα, μέχρι το χώρο της ”Αρχαίας Ελιάς”. Εκεί ήδη βρίσκονταν τα μέλη του ΚΠΕ Ιεράπετρας -Νεάπολης, μαθητές και καθηγητές, ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας κ. Μανουσάκης Θεόδωρος, ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ.και της ”Επτάστικου” κ.  Ρεμεδιάκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Καβουσίου κ. Φουντουλάκης Αντώνιος, ο κ. Πηγιάκης Μανόλης Λαογράφος η κ. Βλάσση             

Ελένη από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μέλη από το Καραβάνι Αλληλεγγύης της Νορμανδίας και ο κ. Δασκαλάκης Παύλος από την”Επτάστικου”. Στην αρχή έγινε μια παρουσίαση από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κ. Μυλωνάκη Ευστράτιο και στη συνέχεια πήραν το λόγο όλοι οι εμπλεκόμενοι οι οποίοι μίλησαν για τη συγκεκριμένη δράση. Ειδικά από το Γυμνάσιο Νεάπολης έγινε μια ενημέρωση για τη συμμετοχή στη Μαθητιάδα (Μάιος 2018) στην Πρώτη Σερρών,όπου κεντρική είσοδο του  σταδίου  φυτεύτηκε μπόλι από την Αρχαία Ελιά σε μια σεμνή, αλλά σημαντική τελετή,  στην οποία είχε παραδοθεί και ελαιόλαδο από τις αρχαίες ελιές στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Μαθητιάδας, ο οποίος με τη σειρά του το παράδωσε στον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αμφίπολης, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο μουσείο της Αμφίπολης έως ότου το καλοκαίρι του 2020 να μεταφερθεί στο Τόκυο όπου θα παραδοθεί στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων  και να τοποθετηθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο,  ως σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών, ενώ παράλληλα θα δοθούν και κλαδιά από την Αρχαία Ελιά.

Το Γυμνάσιο Νεάπολης στην Αρχαία Ελιά στο Καβούσι
Το Γυμνάσιο Νεάπολης στην Αρχαία Ελιά στο Καβούσι

Μετά τις ομιλίες -ενημερώσεις, ξεκίνησαν τα θεατρικά που είχε ετοιμάσει το 2ο Λύκειο Ιεράπετρας, και ακολούθησε το χορευτικό τους τμήμα με μουσική από τους μαθητές.Το Γυμνάσιο Νεάπολης ξεκίνησε με μαντιν(ι)άδες που είχαν γράψει τα ίδια τα παιδιά και τραγούδησε η χορωδία συνοδεία πολλών μουσικών οργάνων που έπαιζαν οι μαθητές. Είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά παιδιά συμμετείχαν ως μουσικοί, ενώ πολλά από τα παιδιά του χορευτικού τμήματος παρουσιάστηκαν με κρητικές στολές και όλοι καταχειροκροτήθηκαν. Στη συνέχεια όλα τα παιδιά από τα δύο σχολεία,αλλά και οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στο χορό. Όλα αυτά αποτέλεσαν έναν Ύμνο στην Αρχαία Ελιά.

Ακολούθησε Πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει το ΚΠΕ. Τα παιδιά, μάζεψαν τους καρπούς της Ελιάς με τα παραδοσιακά καλάθια και με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό ακολουθούσαν τις οδηγίες των υπεύθυνων. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες (τυχαία) και ανά ομάδα ενημέρωσαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους συμμαθητές τους για τη διαδικασία που ακολουθεί μετά το μάζεμα των ελιών. Επίσης ανά ομάδες ενημερώθηκαν για τη διαχρονική αξία της ελιάς ως δέντρο χιλιάδων χρόνων, για την αξία του λαδιού ως διατροφικό υλικό και πολλά άλλα.

Μετά το τέλος των δράσεων είχε έρθει η ώρα του παραδοσιακού δεκατιανού με λάδι (ζεστό που είχαν φέρει λίγα λεπτά πριν από το εργοστάσιο του Καβουσίου), κρητικά παξιμάδα τυριά και άλλα εδέσματα της Κρήτης. Τα χαμόγελα και τα χαρούμενα πρόσωπα όλων ”πρόδιδαν” τη μεγάλη ικανοποίηση όλων για το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ήταν η ώρα της αναχώρησης, οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ έδωσαν σε κάθε σχολείο ένα βαζάκι με ελιές από αυτές που μάζεψαν τα παιδιά και ήταν πραγματικά σαν να κρατούσαμε ”χρυσό” στα χέρια μας, λόγω της συγκίνησης και της ευχαρίστησης που νιώθαμε.

Η επιστροφή στο Καβούσι έγινε πάλι με τα πόδια, αλλά αυτή τη φορά λες και είχαν όλοι φτερά, μάλλον η καλή διάθεση δεν άφηνε περιθώρια για την κούραση. Ακόμα και μέσα στο λεωφορείο της επιστροφής τα όργανα συνέχιζαν να παίζουν και τα τραγούδια ήταν ασταμάτητα.

Ήταν μια σημαντική και συγκινητική μέρα για όλους και ως Γυμνάσιο Νεάπολης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί  και βέβαια να αποδώσουμε τα εύσημα στα υπέροχα παιδιά μας που μας κατέπληξαν όλους. Επίσης, οι συμμετέχοντες θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ακούραστες καθηγήτριες κ. Μαστοράκη Πόπη για τη βοήθεια και τη Μουσικό μας κ. Αλεξοπούλου Παναγιώτα που φρόντισαν για την άριστη χορευτική μια μουσική παρουσία των παιδιών μας.

Θα συνεχίσουμε… Ευχαριστούμε παιδιά. Μπράβο σε όλους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos