Το καλοκαίρι του 85, από τη Λέσχη Κινηματογράφου

Με μια ρομαντική, νοσταλγική και σκοτεινή ερωτική ιστορία ενηλικίωσης, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 24 Αυγούστου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται «Το καλοκαίρι του 85 – Été 85», γαλλικής παραγωγής 2020 και διάρκειας 101΄. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ταλαντούχος Φρανσουά Οζόν και πρωταγωνιστούν οι:  Φελίξ Λεφέμπβρ, Μπενζαμέν Βουαζάν, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.

«Η ιστορία ενός πτώματος που γνώριζα όταν ήταν ζωντανό και το πώς κατέληξε να γίνει πτώμα». Έτσι ξεκινά την αφήγησή του ο Αλέξ, σε πρώτο πρόσωπο, ταραγμένος, ένοχος και λυπημένος, πριν μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, στην απαρχή της επεισοδιακής γνωριμίας του με τον Νταβίντ. Το μικρό ιστιoπλοϊκό σκάφος του 16χρονου Αλέξ αναποδογυρίζει κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και ο 18χρονος Νταβίντ τον σώζει ηρωικά. Ο Αλέξ μόλις βρήκε τον φίλο των ονείρων του. Όμως, μπορεί το όνειρο να διαρκέσει πάνω από ένα καλοκαίρι, το καλοκαίρι του ’85;

Ο Οζόν διασκευάζει, το μυθιστόρημα «Dance on my Grave» του Έινταν Τσέιμπερς, αλλά επιλέγει να μη διηγηθεί γραμμικά όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι. Αναθέτει στον Αλέξ τον ρόλο του αφηγητή και το σασπένς γίνεται βασικό στοιχείο μιας εξέλιξης η οποία κρύβει ανατροπές και εκπλήξεις.

Ξεκινά από τη σεξουαλική συνειδητοποίηση του έφηβου ήρωα, που ατενίζει αμήχανος το μέλλον, για να ζωντανέψει μια παθιασμένη ιστορία αγάπης, που διακόπτεται από συνεχείς αιχμές για κάτι σκοτεινό και μοιραίο. Περιγράφει με ανέμελη φρεσκάδα το πρώτο βήμα προς την ενηλικίωση, που ακολουθείται όμως από βίαιη συνειδητοποίηση, ενώ το απενοχοποιημένο, αφοπλιστικά ειλικρινές φινάλε αφήνει μια γλυκόπικρη επίγευση.

Νοσταλγία, σασπένς για μια ερωτική ιστορία, που ο πολυπράγμων σκηνοθέτης χρειάστηκε τριάντα περίπου χρόνια για να κάνει ταινία το βιβλίο που καθόρισε την εφηβεία του.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, trailer, συντελεστές ταινίας, συνεντεύξεις κ.α στην ιστοσελίδα μας.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΩΝ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ’85 (Trailer με ελλην. υποτιτλους)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos