Το πνεύμα της σκάλας .....
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου με τον επιμελητή Θεόφιλο Τραμπούλη

Σειρά δράσεων εικαστικού, θεατρικού, μουσικού, αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος για τις σκάλες του Αγίου Νικολάου – που αποτελούν αν μη τι άλλο κεντρικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης- τίθενται σε τροχιά υλοποίησης

το μήνα που διανύουμε αλλά και τον ερχόμενη χειμερινή περίοδο από τους επιμελητές τέχνης Θεόφιλο Τραμπούλη και Ελένη Κούκου – με την συνδρομή ομάδας φοιτητών της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και συνεργατών του Δήμου- με στόχο την ανάδειξη τους ως σημείων που εκτός από την λειτουργική τους χρήση, προσφέρουν εναύσματα για ενεργή και θετική δράση αναφορικά με τον δημόσιο χώρο και το αστικό περιβάλλον του Αγίου Νικολάου.

Είναι γνωστό ότι η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από εβδομήντα σκάλες – γεγονός- που τις προσδίδει ταυτότητα και χαρακτήρα.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μιλώντας για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στις σκάλες με θέμα : “Το πνεύμα της Σκάλας”, μεταξύ άλλων ανέφερε : “Στην προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος αλλά και της σημασίας που έχουν οι σκάλες στον Άγιο Νικόλαο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ο δήμος κάνει μια προσπάθεια με τις εικαστικές προτάσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί, προκειμένου να δείξει στους συμπολίτες και στους επισκέπτες, ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι ένα αλληλένδετο κομμάτι με τη μορφή και τη λογική λειτουργίας της πόλης.  Ήδη προ μηνών δύο εξαιρετικές συμπολίτισες οι κ.κ. Ευτυχία Χαλκιαδάκη, Βίλυ Αποστολάκου, με δική τους πρωτοβουλία προσέφεραν στο δήμο το υλικό που συγκέντρωσαν (καταγραφή , φωτογραφική τεκμηρίωση) και στην συνέχεια με συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου (ΠΑΟΔΑΝ), αναλήφθησαν οι πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να αναδειχθεί το εξαιρετικό για την πόλη μας στοιχείο.

Είναι γεγονός, ότι ο επιμελητής των παρεμβάσεων κ. Θεόφιλος Τραμπούλης, έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, ενώ περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των δράσεων που θα αναληφθούν, προκειμένου να αντιληφθούμε  ότι αξίζει και πρέπει ν΄ αγαπάμε περισσότερο την πόλη μας.

Εξ άλλου όπως έκανε γνωστό ο επιμελητής κ. Τραμπούλης, ήδη το τελευταίο τρίμηνο τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα των συνεργατών του, εργάζονται σ΄ένα γενικότερο πλάνο ανάδειξης των σκαλών του Αγίου Νικολάου, απευθυνόμενοι στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης, με στόχο να περπατήσουν μέσα στην πόλη, να γνωρίσουν και να αποκτήσουν συνείδηση της πλούσιας αρχιεκτονικής ιδιομορφίας που υπάρχει.

Θεόφιλος Τραμπούλης
σχέδιο μιας των παρεμβάσεων

Το καλοκαίρι  δήλωσε χαρακτηριστικά : “έχουμε εστιάσει το ενδιαφέρον μας, σε στατικά  ζωγραφικά – γλυπτικά έργα, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα έργα αυτά αναμένεται να γίνουν διαδραστικά με την συμμετοχή κατοίκων (εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού) και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής καθώς και με την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν.Λασιθίου.

Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής -επεσήμανε- είναι το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, στο οποίο θα “κρύψουμε” έργα της έκθεσης καλώντας τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν – ανακαλύπτοντας παράλληλα τον εξαιρετικό θησαυρό που φιλοξενείται στο Μουσείο.

Στις δράσεις που προγραμματίζονται συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μανώλης Αναστασάκος, Γιώργος Γυπαράκης, Λίζυ Καλλιγά, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπολανάκη, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Αγγελική Σβορώνου, Ζωή Σγουρού, Ίρις Περουλιού – Σεργάκη, Μαρία Πρατσινάκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos