Το τροπάριο της Κασσιανής από τη χορωδία Αγίας Τριάδας
χορωδία Αγίας Τριάδας, Γιώργος Συντυχάκης, π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης

Απόψε το βράδυ, όπως κάθε  χρόνο την Μεγάλη Τρίτη, περιμένουμε όλοι να ακούσουμε το υπέροχο τροπάρι της Κασσιανής. Είναι ένα τροπάρι από τα λίγα της Εκκλησίας μας που έχει αγαπήσει τόσο πολύ ο λαός μας και γι’ αυτό με λαχτάρα τρέχει αυτό το βράδυ στις εκκλησιές να το ακούσει. Αυτό το τροπάρι πλέον από είκοσι χρόνια ψαλλότανε στο Ναό της Αγίας Τριάδος από τη χορωδία του ναού και το αναμετάδιδε ο Ραδιοφωνικός μας Σταθμός.

Ο ακούραστος δάσκαλος της μουσικής και καθηγητής στο Γυμνάσιο του Αγίου Νικολάου, Γιώργος Συντιχάκης, μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο της Αγίας Τριάδος παπά-Βαγγέλη είχαν συγκροτήσει τη χορωδία αυτή η οποία άφησε εποχή.  Και δεν ήταν μόνο η συμβολή της στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με τη συμμετοχή της σε συναυλίες που έδωσε για να τιμήσει διάφορους ποιητές όπως τον Σεφέρη, τον Ελύτη και φέρνοντας στη μνήμη μας παλιά αξέχαστα τραγούδια που ο λαός μας αγάπησε. Επίσης με το αξέχαστο «Μικρό  Ορατόριο Μεγάλων Ωρών», συνόδευε την πορεία μας προς την Ανάσταση.

Τα τελευταία χρόνια το έχομε στερηθεί, όπως έχομε στερηθεί γενικότερα  και τη χορωδία της Αγίας Τριάδος που ήταν κάτι το μοναδικό στην εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση της πόλης μας.

Απόψε, λοιπόν, στις 18:30 ο Ραδιοφωνικός μας Σταθμός θα αναμεταδώσει το τροπάριο αυτό της Κασσιανής με την χορωδία της Αγίας Τριάδας υπό τη δ/νση του Γιώργου Συντιχάκη, από μια αρχειακή ηχογράφηση του 2011 (Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου 2011) για να θυμίσει στους ακροατές μας ένα άλλο ήθος που δυστυχώς χάθηκε, αλλά και που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη εκείνων που το έζησαν.

Την ερμηνεία και απαγγελία του τροπαρίου της Κασσιανής κάνει η κυρία Έρση Ορφανάκη – Λασηθιωτάκη, φιλόλογος.

ακούστε το τροπάριο
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos