η εκδήλωση στον Άγιο Υάκινθο
η εκδήλωση στον Άγιο Υάκινθο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, το 1ο TEDxANOGEIA με θέμα «Φώτισε το δρόμο σου για την Κορυφή». Περισσότερα από 300 άτομα ανέβηκαν στο Ανωγειανό Αόρι και παρακολούθησαν από κοντά τη μοναδική αυτή εκδήλωση.

O Άγιος Υάκινθος πλημμύρισε με δημιουργικές ιδέες και γνώσεις, μυσταγωγικές μουσικές και ξεχωριστές εμπειρίες, δίνοντας ώθηση στους συμμετέχοντες να φωτίσουν το δρόμο τους προς την κορυφή.

Οι δυσκολίες πολλές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε κάθε εκδήλωση. Κυρίως γιατί ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Η βροχή που προηγήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, δυσχέρανε το έργο των διοργανωτών, καθώς ήταν δύσκολο να προετοιμαστεί κατάλληλα ο χώρος για την έναρξη του event.

Ομάδα και εθελοντές όμως, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, υπερβάλλοντας εαυτούς και υπερνικώντας τα εμπόδια κατάφεραν να είναι όλα έτοιμα, έστω και με μία ώρα καθυστέρηση.

Στην έναρξη, η Πέμυ Ζούνη, παρουσιάστρια του ‪#‎TEDxAnogeia, μας κάλεσε να αφουγκραστούμε από κοντά, τη ζωντανή ψυχή του τόπου.

“Εδώ που το Ιδαίον Άντρο συναγωνίζεται σε μυστήριο με τη Ζώμινθο, εδώ που η λαϊκή παράδοση συνομιλεί τόσο φυσικά με το σύμπαν, όσο ο Ψαραντώνης με τον Γιώργη Γραμματικάκη και ο παπά Ανδρέας με το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, εδώ που η κουζουλάδα είναι ευλογία, είναι κορυφές, είναι τρόπος ζωής. Εδώ ο τραχύς δρόμος του καθένα προς την κορυφή του φωτίζεται από το ήθος και έχει για αίμα του τον Πολιτισμό. Έχει τα πόδια του στο χώμα και την πέτρα και τα μάτια στα αστέρια. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αν δεν ξεκίνησε από εδώ η πρώτη ιδέα για το TEDx είναι καθαρά από…τύχη! Όσα όμως TEDx κι αν έχουν προηγηθεί χαρίζοντας μας εξαιρετικές συζητήσεις και ιδέες είναι σίγουρο ότι αυτό εδώ σήμερα είναι μοναδικό…” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στους ομιλητές, εκπρόσωποι του ανθρωπισμού, της επιστήμης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.  Ταυτόχρονα τρία ξεχωριστά performances μας ταξίδεψαν, μέσα από ιδιαίτερες μελωδίες και ερμηνείες.

Όλες οι ομιλίες του #TEDxAnogeia θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου, με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό από τους επισκέπτες. Μεταξύ αυτών, τα σεμινάρια γευσιγνωσίας κρασιού από το Wines of Crete, το Τουρνουά Quizdom, τα παιχνίδια με τις Purple Games, το Kids Love Greece και το Σκακιστικό όμιλο Ανωγείων, σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού από τους 100 Mentors, επεξεργασία φυσητού γυαλιού από το TARRHA Glass.

Πολλά ήταν τα νόστιμα κεράσματα των διοργανωτών, με το φαγητό να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το δοκίμασαν. Το μενού περιλάμβανε, χοιρινή πανσέτα με γλυκόξινη σάλτσα και πατάτα οφτή με αθότυρο. Σαλάτα με λιαστή ντομάτα, ξινομυζήθρα και παξιμάδι. Και φυσικά…Ανωγειανό Γαλακτομπούρεκο!

Plastelina και Think Tank, ετοίμασαν μοναδικά κοκτέιλ για τους επισκέπτες, με γεύσεις από αρωματικά βότανα και προϊόντα της περιοχής.

Τo TEDxAnogeia, πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη στήριξη των χορηγών οι οποίοι πίστεψαν στο όραμα και την προσπάθεια νέων ανθρώπων, προκειμένου να φέρουν τη μεγάλη αυτή διοργάνωση στην Κορυφή του Ψηλορείτη (http://www.tedxanogeia.com/partners/) .

Το TEDxAnogeia, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του τηλεπικοινωνιακού κόμβου REDComm του ΙΤΕ και χάρη στη σημαντική προσπάθεια των τεχνικών του ιδρύματος που κατάφεραν να φέρουν το διαδίκτυο στην καρδιά του Ψηλορείτη.

Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό τους ήχους κρητικής μουσικής από τον Αντώνη Ξυλούρη και τους συνεργάτες του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos