Αφίσσα της ταινίας

Nuovomondo, Χαμένα όνειρα

Η Κιν. Λέσχη Αγ. Νικολάου προβάλει απόψε το βράδυ στο REX (9.30 μμ) την ταινία «Χαμένα όνειρα» του Εμμανουέλλε Κριαλέζε. Στην ποιητική αυτή δεύτερη ταινία του, μετά το τόσο συγκινητικό «Ανασαίνω», ο σκηνοθέτης αφηγείται την οδύσσεια μιας ομάδας Σικελών, στις αρχές του 20ού αιώνα, που ξεκινούν από την πατρίδα τους για να εγκατασταθούν στην Αμερική και ν’ αρχίσουν μια καινούργια ζωή. Ο Κριαλέζε περιγράφει το ταξίδι της οικογένειας και των συνταξιδιωτών της σε ένα κινηματογραφικό κλίμα που θυμίζει το σινεμά των αδελφών Ταβιάνι, το «Και το πλοίο φεύγει» του Φελίνι, αλλά και κάτι από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.

Η ταινία, βραβευμένη με το Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας 2006, ξεκινά στη Σικελία, με τον Σαλβατόρε (Βιντσέντζο Αμάτο), τους δυο γιους και τη μητέρα του να ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι, πιστεύοντας πως στην Αμερική θα κολυμπούν στο γάλα και το μέλι και θα μαζεύουν χρυσά δολάρια από τα δέντρα. Έπειτα από το εξαιρετικά καλογυρισμένο πρώτο μέρος και τη συγκινητική σκηνή της αναχώρησης, στο ταξίδι με το πλοίο ο Σαλβατόρε θα γνωρίσει και θα προστατέψει τη Λούσι (Σαρλότ Γκενσμπούργκ), μια γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της και έχοντας μάθει αγγλικά έχει τον προφανή στόχο να βρει έναν πλούσιο άντρα. Εδώ ο σκηνοθέτης καταγράφει, άλλοτε με σουρεαλιστικές πινελιές, στις σκηνές για παράδειγμα με τα τεράστια καρότα και κολοκύθια, κι άλλοτε με έντονο ρεαλισμό, στις σκηνές γύρω από τις κακουχίες και τους θανάτους των μεταναστών, το βασανιστικό ταξίδι στον ωκεανό. Η τελική πράξη λαμβάνει χώρα στο περίφημο Έλλις Άιλαντ, στο νησί-πρόναο της Αμερικής, όπου οι υποψήφιοι μετανάστες εξετάζονται εξονυχιστικά και με τρόπο εξευτελιστικό από τις αρχές, για να διαπιστωθεί αν είναι «ικανοί» για το «Νέο Κόσμο» (όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας).
Ο Κριαλέζε χρησιμοποιεί με φαντασία και γνώση τους χώρους, από τα τοπία στη Σικελία μέχρι, αργότερα, τη θάλασσα και τους χώρους στο πλοίο, άλλοτε σαν αντίστιξη κι άλλοτε σαν συμπλήρωμα στην ψυχολογία των προσώπων του. Χρησιμοποιώντας το ταλέντο, τη φαντασία και την ευαισθησία του, καταφέρνει να μας δώσει μια σπαραχτική εικόνα όλων των μεταναστών (του τότε και του τώρα), που ξεκινούν από την πατρίδα τους για να φτιάξουν μια καινούργια ζωή στο Νέο Κόσμο (όπου και αν είναι αυτός), πιστεύοντας πως εκεί τους περιμένει το χρήμα και η υλική ευτυχία.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, εκτός από την προβολή, η Λέσχη και η Φωτογραφική Ομάδα θα κόψουν και την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Θα είναι λοιπόν μεγάλη μας χαρά αν μπορέσετε να ‘ρθείτε στο REX απόψε, να ψάξουμε το φλουρί μαζί, να πούμε δυο κουβέντες και ν’ απολαύσουμε μετά την ταινία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos