Το εξώφυλλο του τεύχους

Αμάλθεια

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, που εκδίδει η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος, με αριθμό 154-155, είναι διπλό, αφορά την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2008 και είναι το τέταρτο της Β’ περιόδου κυκλοφορίας του περιοδικού. Όπως είναι γνωστό, το περιοδικό κυκλοφορεί σε δυο εξαμηνιαία διπλά τεύχη συνεχώς από τον Ιούλιο του 1970. Στις μόνιμες στήλες του νέου τεύχους «επισημάνσεις» υπάρχουν μικρά σχόλια επώνυμων σχετικά με τον πολιτισμό, την παιδεία, την παράδοση, τις ανθρώπινες σχέσεις και για γεγονότα της περιόδου αναφοράς τους περιοδικού. Ανθολογούνται επίσης Καβάφης, Παλαμάς, Γκάτσος, Σουρής, Σκόκος και διάφοροι άλλοι με μικρά σημειώματα.

Στην αρθρογραφία του τεύχους περιλαμβάνεται άρθρο το οποίο αναφέρεται στην Κρήτη, όπως παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα του περιοδικού «η λέξη» (που πρόσφατα βραβεύτηκε) με ειδικές αναφορές στην Κρητική ποίηση, τη λογοτεχνία, με αφηγήσεις, σχόλια, σημειώματα και οδοιπορικά για εποχές και ανθρώπους που σφράγισαν τη φυσιογνωμία της.
Ο «Πλατανιάς Μεραμπέλλου», το «Τάγμα των επιλέκτων Κρητών» και η συμβολή του στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1896-7, «Ο ζωγράφος Δ. Σαριδάκης» ανανεωτής της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής ζωγραφικής της Κρήτης, «Οι θολωτοί τάφοι της Κρήτης» και οι διάφορες χρήσεις τους από την εποχή του σιδήρου μέχρι σήμερα, τα αντικείμενα από «φυσητό γυαλί», όπως παριστάνονται στις αγιογραφίες της Παναγίας της Κεράς, στην Κριτσά, και οι πληροφορίες που μπορούν να δώσουν στον σημερινό μελετητή για τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής της δημιουργίας τους, ο αείμνηστος γυμνασιάρχης Τζερμιάδου Π. Ανυφαντάκης και η προσφορά του στα Γράμματα του Οροπεδίου και ο Κρητικός εμπειρικός «μετεωρολόγος» αποτελούν την υπόλοιπη αρθρογραφία.
Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενείται ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας κ. Μιχάλης Κασσωτάκης, ο οποίος μιλάει για την Κρήτη, το Οροπέδιο, την εκπαίδευση, τα πιστεύω και τα οράματά του για το μέλλον.
Στις βιβλιοδιαδρομές παρουσιάζονται τα βιβλία «Πανώρια, του Γ. Χορτάτση», «η ιστορική μονή Βρυωμένης Μεσελέρων Ιεράπετρας», «Το κρητικό λεξιλόγιο», «οι 147 πόλεις της αρχαίας Κρήτης», «αυτοί που δεν ξέχασαν, ευεργέτες από το Οροπέδιο Λασιθίου», «τα εξωκκλήσια του Οροπεδίου Λασιθίου», «Μεραμπέλλο, το Άγιον Όρος της Κρήτης», «Ψυχές αδούλωτες, η τραγωδία των Σκαλιών Σητείας», «Αναζητώντας την αγριοροδαρά» και το «Έπος Αλεξάνδρου».
Για το τεύχος συνεργάστηκαν με άρθρα τους οι κκ Ι. Καραβαλάκης, Μ. Κασσωτάκης, Α. Ρουμπελάκη, Ν. Χ. Αλεβίζου, Ι. Αναστασάκης, Στ. Κουρουπάκης, Β.Κλώντζα-Γιάκλοβα, Η. Sedlackova, Μ.Eaby, Θ. Ροδάκης κ.α. Οι εικαστικές παρεμβάσεις είναι των κκ Θ. Ματθαικάκη, Δ. Ζαχαριάδου και D. Faulmann.

Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 – 6977192004 ή στο e-mail: istam@agn.forthnet.gr

Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos