Από την έκθεση

Μουσείο Μπενάκη

Την Πέμπτη 6.12.07, έγιναν στην Αθήνα στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς τα εγκαίνια της έκθεσης της κορυφαίας φωτογράφου Εrieta Attali με θέμα «Τοπία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 1997-2007».Η Erieta Attali θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους Αρχιτεκτονικής διεθνώς καθώς έχει φωτογραφήσει έργα σπουδαίων αρχιτεκτόνων σε όλο τον κόσμο και παράλληλα διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται προσεκτικά επιλεγμένα έργα 18 ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων ανάμεσα στα οποία και 3 από την Κρήτη. Συγκεκριμένα επιλέχτηκαν και συμμετέχουν με έργα τους οι Αρχιτέκτονες Οδυσσέας Σγουρός από τον Άγιο Νικόλαο με μια «Κατοικία στην Ιεράπετρα», ο Νίκος Σκουτέλης και ο Φλάβιο Ζανόν από το Ηράκλειο με την «Πλατεία Ελευθερίας» και ο Μάριος Νικηφοριάδης και η Δανάη Σκαράκη με μια «Κατοικία στα Χανιά».
Στη διάρκεια των εγκαινίων που έγιναν με την παρουσία πολλών Αρχιτεκτόνων και πλήθους κόσμου μίλησαν παρουσιάζοντας το γεγονός από πλευράς του Μουσείου Μπενάκη η υπεύθυνη εκθέσεων κ. Γερουλάνου που μετέφερε και το χαιρετισμό του επικεφαλής του Μουσείου κ. Άγγελου Δεληβοριά που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο ομ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημ. Φιλιππίδης που ανέλυσε το έργο της φωτογράφου και τη συμβολή του στην παρουσίαση της σύγχρονης ποιοτικής αρχιτεκτονικής παραγωγής και στο τέλος η ίδια η φωτογράφος κ.Εrieta Attali που ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες στην έκθεση Αρχιτέκτονες τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία που έχει για το έργο της το τοπίο και η καλή αρχιτεκτονική που αποτελεί μια σημαντική αφετηρία για τη δημιουργική της αναζήτηση.

Η είσοδος του Μουσείου

Μουσείο Μπενάκη

Στη διάρκεια των εγκαινίων διανεμήθηκε στους παριστάμενους και ο κατάλογος της έκθεσης που αποτελεί μια ειδική έκδοση για την περίσταση, του αρχιτεκτονικού περιοδικού «ΔΟΜΕΣ», δημιουργήθηκε με την επιμέλεια του επ. Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Πανέτσου και περιλαμβάνει κριτικά κείμενα ελλήνων και ξένων ειδικών καθώς και τα σχέδια και τις φωτογραφίες των έργων αρχιτεκτονικής που συμμετέχουν στην έκθεση.
Η έκθεση αυτή ανακοινώθηκε από τη φωτογράφο πως θα ταξιδέψει στη συνέχεια στο Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και την Αμερική δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα διεθνές κοινό να γνωρίσει μια σημαντική πλευρά της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μια ευκαιρία επαφής και γνωριμίας του με τη μοναδική γοητεία του ελληνικού τοπίου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 6 Ιανουαρίου του 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos