Η αφίσα της έκθεσηςΠαρουσία πλήθους φίλων, έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, (1/9) τα εγκαίνεια της έκθεσης των αδελφών Σωτηριάδη, “Ανθρωπος, Φυσικό & Δομημένο Περιβάλλν“. Η νέα σειρά έργων των Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΛΑΤΩ 2006 το Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου.

Αρκετά αναλυτικός ως προς τη λογική, την αισθητική των έργων των αδελφών Σωτηριάδη, αναφέρθηκε στην εικοσάχρονη πορεία τους ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ Οδυσσέας Σγουρός. Για τους καλλιτέχες μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Γιάννης Λουκαράκης και ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Θραψανιώτης.
Οι ίδιοι, ως συνήθως, ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Αρκέστηκαν να ευχαριστήσουν για τη τιμή που τους γίεται, δείγμα ανθρώπων που παρά την βαρύτητα και την έκταση του έργου τους, (Αρπαγή της Ευρώπης στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο) παραμένουν δυο απλά λαϊκά παιδιά.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοικτή καθημερινά: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00.
 
Ν. Σωτηριάδης, Μ. Θραψανιώτης, Π. Σωτηριάδης

Από τα εγκαίνεια της έκθεσης

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Πολιτιστικού Οργανισμού για την έκθεση «με γνώριμα υλικά, όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας και το νέον που αποτελούν πια χαρακτηριστικό του καλλτεχνικού τους κώδικα, με κάποια καινούργια όπως ξύλο, τσιμέντο, κλαδιά, αλλά και μερικά που ακούγονται παράξενα, όπως σωλήνες του ποτίσματος και βρύσες υδραγωγείου, ο Νίκος και ο Παντελής Σωτηριάδης ουσιαστικά σχολιάζουν το σύγχρονο άνθρωπο και την επίδρασή του στον κόσμο που τον περιβάλλει.

 
Εκφράζουν τους φόβους τους αλλά ταυτόχρονα καταθέτουν τις προτάσεις τους, δείχνοντας με ελπιδοφόρο δάχτυλο το μονοπάτι που οδηγεί μακριά από το αδιέξοδο. Μαζί με τα μοναδικά μεγάλης κλίμακας έργα θα εκτεούν και μικρότερα πολλαπλά, οι σειρές «Ψάρια», «Δέντρα» και «Φιγούρες» που είναι τα καινούργια κομμάτια από τις εμπορικές τους συλλογές».
 
Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης- Βιογραφικο
 
Ο Νίκος και ο Παντελής Σωτηριάδης γεννήθηκαν και ζουν στον Άγιο Νικόλαο. Ο πατέρας τους , Πόντιος πρόσφυγας, τους μετέδωσε την αγάπη για το μέταλλο και τις απαραίτητες γνώσεις για την κατεργασία του.
 
Ο Νίκος, πρώτος ασχλείται με τη γλυπτική το 1985.Σχεδιάζει και κατασκευάζει μεγάλα έργα όπως τα «Βιοτοπία» και τα «Δέντρα», – τη μεγάλης επιτυχίας πλωτή έκθεση γλυπτικής στη λίμνη του Αγίου Νικολάου- αλλά και μικρότερα όπως τα «Ειδώλια».
 
Ο Παντελής προτιμά το σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων και έργα δικά του κοσμούν πολλά γνωστά ξενοδοχεία και σπίτια. Τις δημιουργίες και των δυο διακρίνει ο αέρας της μοντέρνας φόρμας με τη σίγουρη σφραγίδα των επιδράσεων από την παράδοση- σύνολο δοκιμασμένο και καλόγουστο.
 
Εκθέσεις:
 
  • 1990: «Υπερχορδές» , Πολιτιστικό περίπτερο Αγίου Νικολάου
  • 1991: «ΒΙΟ.ΤΟΠΙΑ» , Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο
  • 1992: «Διεθνές Μινωικό Συνέδριο για τη συντροφικότητα» Βασιλική Αγ. Μάρκου (ομαδική)
  • 1993 : «3ο Διεθνές Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης», Ίδρυμα Γ. και Α. Μαμιδάκη, Minos Beach Hotel, Άγιος Νικόλαος Κρήτης ( ομαδική).
  • 1993: « Δέντρα – Αποχαιρετισμός» , περιβάλλον – συμβάν , λίμνη Αγίου Νικολάου (πλωτή γλυπτική).
  • 1995: «Γιορτές της άνοιξης»,Άνδρος, Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως (ομαδική)
  • 1996: «Ανάμεσα στον Ουμανισμό και στη Σύγχρονη Εποχή – σκέψεις για την πορεία και τους στόχους της εκπαίδευσης» , εκπαιδευτήρια Ζηρίδη , Κηφισιά (ομαδική).
  • 1997: «Προσωπεία-Ειδώλια 1997 μ.Χ.», Αρχ. Μουσείο Αγίου Νικολάου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • 2004: Συμμετοχή στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ «Touch» τυ Δήμου Αγίου Νικολάου με θέμα «το Σώμα» με τα έργα «Σώμα και Ψυχή Ι και ΙΙ».
  • 2005: Δημιουργούν το γλυπτό μνημείο «Η Αρπαγή της Ευρώπης» που τοποθετείται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Δείτε επίσης:

Αρπαγή της Ευρώπης, φωτογραφίες

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: