2001, η Οδύσσεια του Διαστήματος, από τη λέσχη Κινηματογράφου

Με την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν..

Την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 21:30, στο θερινό σινέ ‘Χριστίνα’ θα προβληθεί η κλασική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που άλλαξε ριζικά τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η «Οδύσσεια», που προβάλλεται σε ψηφιακά βελτιωμένη έκδοση πενήντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, είναι παραγωγής Η.Π.Α 1968, διάρκειας 142′ και πρωταγωνιστούν οι: Κιρ Ντούλια, Γκάρι Λόκγουντ, Γουίλιαμ Σιλβέστερ.

Το αλλόκοσμο, μυστηριακό κινηματογραφικό ταξίδι που εμπνεύστηκε πριν από μισό αιώνα ο Κιούμπρικ είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο (Η αυγή της ανθρωπότητας) αφορά την εξέλιξη του ανθρώπου. Στο δεύτερο μέρος (Αποστολή στο Δία) ο άνθρωπος αποτολμά την εξερεύνηση του απέραντου διαστήματος με τα δικά του σύγχρονα εργαλεία. Σε αυτό το μέρος κάνει την εμφάνιση του και ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας, ο εξελιγμένος υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης HAL 9000. Στο τελευταίο μέρος (Ο Δίας και πέρα από το άπειρο) ο μοναδικός επιζών από το πλήρωμα φτάνει στον προορισμό του ταξιδιού, τον Δία.  

Για πρώτη φορά σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, υπάρχει πλοκή με βάθος, πολλά επίπεδα ανάγνωσης και ανοιχτά ερωτήματα για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ταινία αποτυπώνει την εξέλιξη του ανθρώπου και τη σχέση του με την τεχνολογία, θέτει το βαθιά φιλοσοφικό ερώτημα για το ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν και παράλληλα παρασύρει τον θεατή σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι στο διάστημα!!!

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, στοιχεία συντελεστών, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ | Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos