pancretan_literature2011Tι είναι λογοτεχνία; Η απλή απάντηση ότι λογοτεχνία είναι η τέχνη των λέξεων ή, αλλιώς, η τέχνη της γλώσσας  είναι μόνο η μια όψη της. Το νόημα της λογοτεχνίας πρέπει  να αναζητείται μέσα στην καθολικότητα του περιεχομένου, η οποία αντανακλά μια πραγματικότητα που αναπαρίσταται μέσω της γλώσσας. Γι’ αυτό και η λογοτεχνία καταπιάνεται με θέματα που συγκινούν τόσο το δημιουργό όσο και τον αναγνώστη, αλλά παράλληλα έχουν ενδιαφέρον για τη ζωή του ανθρώπου και για την πνευματική του ολοκλήρωση.

«Η νεοελληνική λογοτεχνία, ως παράγωγο του πολιτισμικού γίγνεσθαι, έχει τη δυνατότητα υπερβεί τα στενά πλαίσια του εθνικού χώρου και να απευθύνεται στον ορίζοντα προσδοκιών του κάθε αναγνώστη, ο οποίος συνομιλεί με τα κείμενα και τα ερμηνεύει από τη σκοπιά του ιστορικού του παρόντος. Κάθε κείμενο συνδέεται άμεσα με την πολιτισμική παράδοση του αναγνώστη στην οποία παρόν και παρελθόν συνυφαίνονται και διαλέγονται. Στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας με την κυριαρχία της εικόνας και την εύκολη πρόσβαση σε πλήθος ανεξέλεγκτων πληροφοριών,

στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας αλλά και της ανάγκης ανάδειξης της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας, η λογοτεχνία αποτελεί ένα σημαντικό φορέα συλλογικής μνήμης και συνείδησης μιας κοινωνίας και ενός λαού, καθώς εκφράζει το κοινωνικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον, συναιρώντας τις αντιθετικές δομές που χαρακτηρίζουν το εθνικό και το παγκόσμιο, το παλαιό και το σύγχρονο», υποστηρίζει η Άννα Γκίβαλου.

 

Η λογοτεχνία, ανέκαθεν στην ελληνική πραγματικότητα αλλά πρωτίστως σήμερα, διεκδικεί μια στάση ζωής που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από συναισθηματική φόρτιση, αλλά και από βαθιά πνευματική ευαισθησία. Μια τέτοια πνευματική ευαισθησία  επιτρέπει να πραγματεύεται κανείς θέματα που συνέχουν τον άνθρωπο, όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η ελευθερία κ.λπ. και ταυτόχρονα προϋποθέτουν ένα απαιτητικό αναγνώστη.

Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, όπως αυτός που γίνεται στον Δήμο μας επί 27 χρόνια, έχουν να επιτελέσουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Φέρνουν στο προσκήνιο ανθρώπους απλούς αλλά ευαίσθητους, καθημερινούς αλλά προβληματισμένους, ήπιους αλλά δραστήριους πνευματικά. Ιδιαίτερα όταν δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής σε νέους εφήβους, τότε ο τόπος μας στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον με αισιοδοξία και δηλώνει πως υπάρχει η ομορφιά και δεν πρέπει να αφήνουμε να την καλύπτει η πάχνη της ασχήμιας. Είναι οι ώρες που «… ξαναβρίσκει τον εαυτό της η Ελλάδα. Ξαναγίνεται αυτό πού πραγματικά είναι. Ξαναπαίρνει στους χάρτες τη θέση που της αξίζει. Θέλω να πω τη θέση των ονείρων» Ο. Ελύτης

Στον 27ο Διαγωνισμό λογοτεχνίας του Δήμου Αγίου Νικολάου η συμμετοχή ήταν αρκετά ικανοποιητική σε όλες τις κατηγορίες και αυτό είναι δηλωτικό πως  πνευματικοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες και απαιτείται το έναυσμα για να  εμφανιστούν οι ίδιοι, οι ικανότητες τους, το ταλέντο τους. Εδώ έγκειται και η σημασία αυτού του θεσμού στον τόπο μας, να απελευθερώσει και να απεγκλωβίσει τη σκέψη και την τέχνη του λόγου σε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν τους δίδονται άλλες ευκαιρίες και η μόνη ελπίδα να μετασχηματίσουν τα δεδομένα τους σε συλλογική αλήθεια είναι οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους. Για το λόγο αυτό η ανακοίνωση των βραβείων, που γίνεται παντού σε ειδικές τελετές, δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση των ιδίων των συμμετεχόντων και του φορέα υλοποίησης του διαγωνισμού, αλλά υπόθεση της κοινωνίας ολόκληρης, αφού εκεί ο καθένας μπορεί να δει τις δικές του ανησυχίες να μετουσιώνονται σε λόγο.

Η επιλογή για τη φετινή ανακοίνωση των βραβείων έγινε συνειδητά εκτός τριημέρου λόγου και τέχνης, όπως ήταν καθιερωμένο, σε ξεχωριστή εκδήλωση, στις 12 Νοεμβρίου στις 19.00 στο REX, προκειμένου να τονιστεί ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του διαγωνισμού. Το θέμα του «Οι Άλλοι», επίκαιρο όσο ποτέ,  έδωσε τη δυνατότητα να πλαισιωθεί η εκδήλωση με επιφανείς προσκεκλημένους τους κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά και Μιχάλη Δαμανάκη, σύγχρονους διανοητές και εργάτες της εκπαίδευσης.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ. Κώστα Μουτζούρη, την διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κέλη Δασκαλά και τον λέκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Δημητρακάκη, ανέλαβε αφιλοκερδώς να μελετήσει και να επιλέξει τα έργα, ποίησης και διηγήματος, που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες.

Η τοπική κοινωνία, κοινωνία πολιτών ενσυνειδήτων, αγκαλιάζει αυτές τις εκδηλώσεις και αποδεικνύει εμπράκτως μέσα στον ορυμαγδό της ψυχολογικής βίας που συμβαίνει γύρω μας ότι υπάρχουν θύλακες ανάτασης και αντίστασης. «Λύπης ιατρός έστίν ανθρώποις λόγος» κατά τον αρχαίο ποιητή Μένανδρο.

 

ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos