Ένα από τα έργαΑρχίζει τη, Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007, η παρουσίαση της Μπιενάλε των φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας στο Τορόντο του Καναδά, στο πλαίσιο της ετήσιας Καναδικής Εθνικής Έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, στις 29 Σεπτεμβρίου 2007, η Μπιενάλε θα συμμετάσχει στην πολιτιστική δράση που οργανώνει ο Δήμος του Τορόντο και ονομάζεται Nuit Blanche, κατά τη διάρκεια της οποίας εορτάζει όλη η πόλη και γίνονται αλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
Η έκθεση θα συμπεριλάβει και τα 120 έργα που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία της 4ης Μπιενάλε, στην οποία δόθηκαν συνολικά τρία βραβεία και πέντε έπαινοι.
Η παρουσίαση τη Μπιενάλε στον Καναδά ήταν πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου στο Τορόντο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που οι δύο σχολές Καλών Τεχνών βγαίνουν σε μια από κοινού συνεργασία εκτός Ελλάδας.
 
«Το Τορόντο, μια πόλη μ πολυάριθμη και δυναμική ομογένεια, που είναι ουσιαστικά και η πολιτιστική πρωτεύουσα του Καναδά, είναι το ιδανικό έδαφος για την παρουσίαση της 4ης Μπιενάλε των φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Η παρουσίαση αυτή εξυπηρετεί το διττό σκοπό της προβολής της χώρας μας και της καίριας συμμετοχής μας στα εδώ δρώμενα, όπου μάλιστα οι πολιτιστικές αναφορές των διαφόρων εθνικών ομάδων της πόλης συμβάλλουν καθοριστικά στη συνολική πολιτιστική ταυτότητα του Τορόντο» δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Τορόντο Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ο οποίος υπογράμμισε επίσης «Η παρουσίαση της 4ης Μπιενάλε στο Τορόντο, η οποία είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα, αποτελεί ένα δίαυλο από τον οποίο το εδώ κοινό θα μπορέσει να γνωρίσει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας και μάλιστα μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς. Φιλοδοξία μας, λιπόν, είναι, ώστε η παρουσίαση αυτή να προσεγγίσει και να αγκαλιάσει και το ευαισθητοποιημένο στις τέχνες κοινό και τη νέα γενιά του Τορόντο και να λειτουργήσει ως προνομιακή γέφυρα επαφής και συνεργασίας.
Στο πνεύμα αυτό, το Γενικό Προξενείο παρουσιάζει άλιστα μια σειρά πολιτιστικών γεγονότων, που αρχίζουν με την έκθεση των έργων της 4ης Μπιενάλε (17/8 έως 3/9) στην Καναδική Εθνική Έκθεση και συνεχίζουν με την πολιτιστική δράση Nuit Blanche (29-30/9), που είναι, άλλωστε, και η κορυφαία πολιτιστική στιγμή της χρονιάς και συνοδεύεται επίσης από μια φωτογραφική έκθεση της Εταιρείας Αστικού Πολιτισμού «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ», μια σύγχρονη ανάγνωση της Γκόλφως της Εταιρείας Πολιτισμού «Σύνθεση» και μια συναυλία του Συνόλου «ΚΕΛΣΟΣ» με μουσική από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι σήμερα.
Η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία πλαισιώνεται από μια σειρά και άλλων σημαντικών ελληνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Τορόντο, το Σεπτέμβριο, όπως είναι η πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο (6/9) με την ελληνοκαναδική συμπαραγωγή «Fugitive Pieces», η συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλνίκης για Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο με θέμα τη Μετανάστευση, από 16-21/9, η ταυτόχρονη Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Οι ‘Έλληνες στη Διασπορά, 15ος-21ος αι.» και μια βραδιά αφιέρωμα στην τέχνη της Μαρίας Κάλλας, τιμώντας τα 30 χρόνια από το θάνατο της κορυφαίας Ελληίδας.
Επίκεντρο αυτών των πολιτιστικών δρώμενων παραμένει η πολύπλευρη ανάδειξη της Ελλάδας στο εξωτερικό, η σφυρηλάτηση των δεσμών με την ομογένεια και, βέβαια, η καταξίωση του δυναμισμού της ελληνικής παρουσίας στον τομέα των τεχνών».
 
Ο κ. Μάριος Σπηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Εικαστικών της ΑΣΚΤ Αθήνας και επιμελητής της Έκθεσης της 4ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας στην παρουσίασή της στην πολιτιστική δράη “Nuit Blanch” της πόλης του Τορόντο επεσήμανε σχετικά «Η Μπιενάλε των φοιτητών, που ξεκίνησαν η εφημερίδα “Τα Νέα της Τέχνης” και τα “Maris Hotels”, υπό την αιγίδα των δύο Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, μέσα σε δέκα χρόνια, έγινε ένας σοβαρός θεσμός που βοηθά τους νέους κλλιτέχνες να παρουσιάσουν στο κοινό το έργο τους. Στα τέταρτα γενέθλιά της, η Μπιενάλε, που παρουσιαζόταν ως τώρα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, άνοιξε τα φτερά της και, για πρώτη φορά, εμφανίσθηκε και στην Αθήνα στον εκθεσιακό χώρο της Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση από το φιλότεχνο κοινό. Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η Έκθεση των έργων στο Σύνταγμα, όπου την είδαν περισσότεροι από 15 χιλιάδες επισκέπτες, στάθηκε ένα εφαλτήριο για να βγει πλέον και εκτός Ελλάδας. Με πρωτοβουλία του ελληνικού Προξενείου του Τορόντο, παρουσάζεται στη διεθνή Έκθεση του Καναδά τον Αύγουστο και στη βραδιά πολιτιστικής δράσης της πόλης του Τορόντο “Nuit Blanch”, το Σεπτέμβρη.
Η παρουσίαση της Μπιενάλε σ΄ αυτές τις δύο Εκθέσεις είναι ένα δείγμα του υψηλού επιπέδου έργου των καλλιτεχνών, που αποφιτούν από τις δύο σχολές και δικαιώνει τους οργανωτές και όλους όσους στηρίζουν αυτό τον θεσμό».
Σχολιάζοντας την παρουσίαση της Μπιενάλε στο Τορόντο, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου εσσαλονίκης Γιώργος Γκολφίνος τόνισε «Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας να διευρυνθεί ο θεσμός της Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και μετά τη μεγάλη επιτυχία της τελευταίας παρουσίασης στους εκθεσιακούς χώρους του Μετρό του Συντάγματος, μποούμε να πούμε ότι η μεταφορά της στο Τορόντο του Καναδά είναι η μέγιστη μέχρι σήμερα επιτυχία της.
Η παρουσίασή της εκεί οφείλεται στις προσπάθειες των οργανωτών της και των δύο Σχολών.
Η Έκθεση στο Τορόντο νομίζω, πως θα είναι η αρχή για μία γνωριμία με τους φιλότεχνους του Καναδά και όχι μόνο. Ελπίζουμε, πως η αρχή αυτή θα συνεχισθεί και στο μέλλον, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ανοίγματα συνεργασίας μεταξύ των εκεί Σχολών Καλών Τεχνών με τις δικές μας. Συνεργασίες που θα υπηρετούν την Τέχνη χωρίς σύνορα».
 
Το πολύ επιτυχημένο φετινό «ταξίδι» της Μπιενάλε ξεκίνησε τον Οκτώβριο, από την Κρήτη, όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων και τα έργα εκτέθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του συνεδριακού κέντρου του Creta Maris, συνεχίστηκε το Φεβρουάρο στο σταθμό του Μετρό, στο Σύνταγμα, όπου την επισκέφτηκαν πάνω από 15.000 άτομα και παρουσιάζεται τώρα στο Τορόντο.
 
Η Μπιενάλε των φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας οργανώνεται από την εφημερίδα “Τα Νέα της Τέχνης” και τα “maris hotels” και τελεί υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Μπιενάλε αυτή είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα στον οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2000 και δίνει βραβεία και επαίνους.
 
“Λευκή Νύκτα” στο Τορόντο του Καναδά
Στις 29 Σεπτεμβρίου, μια ολόκληρη νύκτα αφιερώνεται στις Τέχνες. Η “Λευκή Νύκτα” (Nuit Blanche) είναι ένα γεγονός που διαρκεί 24 ώρες, κατά το οποίο η πόλη του Τορόντο παραδίδεται στους καλλιτέχνες. Από το δειλινό μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, όλες οι γειτονιές, οι πλατείες, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι μετατρέπονται σε εκθεσιακούς χώρους στους οποίους η σύγχρονη τέχνη αποκαλύπτεται και ανακατεύεται με τους καθημερινούς χώρους ζωής των κατοίκων του Τορόντο. Η ιδέα για την “Λευκή Νύκτα” ήρθε από το Παρίσι, όπου, από το 2002, οι “Λευκές Νύκτες” αποτελούν ένα μείζον καλλιτενικό γεγονός. Η επιτυχία της “Λευκής Νύκτας” στο Τορόντο έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα στη Β. Αμερική καθώς μέσα στο δωδεκάωρο αυτό ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, μουσεία, γκαλερί, ινστιτούτα, καταλαμβάνουν κάθε χώρο ακόμα και “απαγορευμένους” και εκθέτουν τη σύγχρονη τέχνη χωρίς κανένα περιορισμό.
 
Η Ετήσια Εθνική Έκθεση του Καναδά
Πρόκειται για την Εθνική Έκθεση του Καναδά, τον Αύγουστο, η οποία διαρκεί 18 ημέρες (το ανάλογο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσλονίκης για την Ελλάδα), την επισκέπτονται εκατομμύρια άτομα από όλη τη Β. Αμερική και στην οποία παρουσιάζονται οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της δουλειάς από κάθε χώρο κοινωνικής δραστηριότητας, την οικονομία, την εκπαίδευση, τις τέχνες, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την έρευνα κ.λπ.
 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Είναι μηνιαία εικαστική εφημερίδα, που κυκλοφορεί από 1991 και είναι μέλος ενός δικτύου έντυπης δημοσιογραφίας στο χώρο της τέχνης, το οποίο καλύπτει 60 χώρες στον κόσμο.
 
MARIS HOTELS
Τα maris hotels είναι μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες της Ελλάδας και αποτελείται από 7 πολυτελείς μονάδες, χτισμένες σε πανέμορφες τοποθεσίες, με συνολική δυναμικότητα 3.113 κλινών, Στην αλυσίδα ανήκι το Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris, δυναμικότητας 5.500 συνέδρων και τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας Thalasso. Όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν συνεδριακές εγκαταστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες καθώς και εγκαταστάσεις θαλασσοθεραπείας. Εκτός από το ξενοδοχειακό δυναμικό, τα Maris Hotels επενδύου στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και τη δημιουργία ιδιαίτερων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ επίσης συμμετέχουν σε εταιρείες, τα προϊόντα των οποίων διαφοροποιούν και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης όπως η Kρητικά Γκολφ ΑΕ, το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Διεθνών ουριστικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών TRINITY και η εταιρεία ξενοδοχειακού management Aegis mtd Hotels & Resorts.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos