ArchaeoLogic Βιωματικό Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Ιεράπετρα 3-5 Μαΐου  2019
Αναπαράσταση αρχαιολογικής ανασκαφής κατά τη διεξαγωγή του ArchaeoLogic στο Steinhöfel της Γερμανίας, Οκτώβριος 2018. Φωτογραφία: Landkunstleben e.V

Τι θα συνέβαινε αν η αρχαιολογία συναντούσε την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα; Πως θα ήταν αν τα μνημεία της πόλης πλημμύριζαν με δραστηριότητες και οι κάτοικοι μετατρέπονταν από θεατές σε δράστες; Μπορεί κάτι τέτοιο να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αρχαιολογία, το παρελθόν αλλά και την ίδια την πόλη σήμερα;

Με αυτό το σκεπτικό τον προσεχή Μάιο θα υλοποιηθεί στην πόλη της Ιεράπετρας το ArchaeoLogic, ένα βιωματικό αρχαιολογικό φεστιβάλ που ως σκοπό έχει να φέρει την τοπική κοινωνία κοντά στην πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της μέσω ποικίλων, ευχάριστων δραστηριοτήτων.

Έρευνα

Το ArchaeoLogic έχει βασιστεί στα αποτελέσματα έρευνας κοινού (2017), η οποία εστίασε στη δυναμική της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, της Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας και των ανασκαφών που γίνονται στην περιοχή. Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της αρχαιολογικής εθνογραφίας, προκειμένου να συλλεχθούν προφορικές μαρτυρίες με τη χρήση ημιδομημένου ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων.

Δράσεις

 Για τρεις ημέρες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Φρουρίου Καλέ, της Αρχαιολογικής Συλλογής και του Οθωμανικού Τεμένους της πόλης θα λάβουν χώρα διεπιστημονικές διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και μουσικά δρώμενα. Η τελευταία μέρα θα είναι αφιερωμένη στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Ανατολή, στην περιοχή του οποίου γίνονται οι ανασκαφές του μινωικού κτιρίου στο Γαϊδουροφά και του ιερού κορυφής στο Σταυρωμένο. Κάθε μέρα του προγράμματος, είναι αφιερωμένη σε μία διαφορετική θεματική, εμπνευσμένη από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ιεράπετρας και λαμβάνει χώρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των μνημείων της πόλης. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι τοπικοί δημιουργοί και παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του φεστιβάλ για να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητα τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Ιεράπετρας και στα χωριά Ανατολή και Κεντρί.

Το ArchaeoLogic χαίρει στήριξης του Δήμου Ιεράπετρας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου αλλά και τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Οι δραστηριότητες του βασίζονται στη συμμετοχικότητα και θα είναι ανοικτές για όλους τους Iεραπετρίτες και τους επισκέπτες της πόλης, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το ArchaeoLogic χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το START, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σκοπός του START είναι η προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα αφορά ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα και υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στον τόπο τους. Η πρόταση για το Φεστιβάλ ArchaeoLogic στην Ιεράπετρα υποβλήθηκε το Μάρτιο του 2018 από την κ. Κλαίρη Γιαννίρη, υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ήταν ανάμεσα στις 15 προτάσεις, από ένα σύνολο άνω των 100 αιτήσεων, που εγκρίθηκε.

Αναπαράσταση αρχαιολογικής ανασκαφής κατά τη διεξαγωγή του ArchaeoLogic στο Steinhöfel της Γερμανίας, Οκτώβριος 2018. Φωτογραφία: Landkunstleben e.V
Καλλιτεχνικό εργαστήριο κατά τη διεξαγωγή του ArchaeoLogic στο Steinhöfel της Γερμανίας, Οκτώβριος 2018. Φωτογραφία: Κλαίρη Γιαννίρη

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 3-5 Μαΐου 2019 στις τοποθεσίες Φρούριο Καλές, Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας, Οθωμανικό Τέμενος (Τζαμί), Ανατολή.

Παράλληλες εκδηλώσεις  έχουν προγραμματιστεί στις 11 Μαρτίου 2019 στην Ανατολή και στις 13 Απριλίου 2019 στο Κεντρί.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.

Πλατφόρμα

Το ArchaeoLogic έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα κοινό χώρο αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμού, ακαδημαϊκής κοινότητας, οικοτουρισμού και πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Ο σκοπός του είναι να δικτυωθεί μελλοντικά με τοπικές πρωτοβουλίες, διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα, εδραιώνοντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα αυτή θα είναι ανοιχτή σε παρόμοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να προάγει τον διάλογο μεταξύ τους, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των πρακτικών μέσω της αντιπαραβολής διαφορετικών πολιτισμικών και φυσικών περιβαλλόντων.

Υποστηρικτές του προγράμματος είναι ο Δήμος Ιεράπετρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας, το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), το Μουσείο Ζωολογίας (ΕΚΠΑ), ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής, η Εφημερίδα Ιεράπετρα 21ος Αιών, η Althaea – handcrafted goods for well being, η Μυρτώ – Arts & Crafts Shop.

Ευχαριστώ την κα Κλαίρη Γιαννίρη για την συνεργασία

Βιοματικό Αρχαιολογικό Φεστιβάλ μια ιδέα της Κλαίρης Γιαννίρη υλοποιείται…

βιωματικό αρχαιολογικό φεστιβάλ
η Κλαίρη Γιαννίρη

Η Κλαίρη Γιαννίρη γεννήθηκε στη Χίο, το 1991. Έχει σπουδάσει Πολιτισμική Τεχνολογία & Επικοινωνία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λέσβος) και Κοινωνική & Πολιτισμική Ανθρωπολογία (Freie Universität, Berlin). Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της στις Μουσειακές Σπουδές (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπόνησε έρευνα με τίτλο “Η δυναμική της σχέσης μουσείου, αρχαιολογικής ανασκαφής και τοπικής κοινωνίας: αλληλεπιδράσεις με αφορμή το παράδειγμα της Ιεράπετρας”.

H διδακτορική της έρευνα, στο ίδιο τμήμα, εστιάζει στη χρήση της αρχαιολογίας ως εργαλείο ανάδειξης των περιφερειακών περιοχών, με μελέτη περίπτωσης την ορεινή Κρήτη. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και αρχαιολογικές ανασκαφές, και τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Ανατολή, Κρήτης. Μέσω της οργάνωσης και της υλοποίησης του ArchaeoLogic επιδιώκει να εφαρμόσει το θέμα της διατριβής της στην πράξη και να αποδείξει ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει να εμπλέκεται στην καθημερινή ζωή. Πιστεύει ότι η πολιτισμική κληρονομιά μπορεί να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, ιδιαίτερα σε περιοχές με δύσκολες συνθήκες ζωής. Το όραμα της είναι να εφαρμόσει το ArchaeoLogic και σε άλλες περιφερειακές περιοχές της Ελλάδας.

Επιμέλεια: Κούλα Αγγελάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos