Ιεράπετρα πολιτιστικό δίκτυοΣημαντική  κρίνεται η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός φορέα που θα ‘ενώσει’ το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ιεράπετρας ώστε να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις για ένα θετικότερο αποτέλεσμα σε πρωτοβουλίες και δράσεις.

Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συμμετείχαν οι περισσότεροι εν ενεργεία Σύλλογοι της περιοχής. Ανάμεσα τους, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ανατολής, Βαϊνιάς, Αγίου Ιωάννου, Κεντριού, Μύρτους, Καλογέρων, Σύλλογος ΑΜΕΑ, αλλά και μέλη από τις θεατρικές ομάδες, τη χορωδία, τους ορειβάτες, τους αγρότες κ.α.

Κατά την ενημέρωση που έγινε αναφέρθηκε το γεγονός ότι «σήμερα η τοπική κοινωνία αναζητά τρόπους για να εκδηλώσει τον δυναμισμό της και αυτό μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί μέσα από ένα συντονιστικό όργανο, μια Ένωση – Δίκτυο που θα σέβεται την αυτονομία κάθε Συλλόγου και που θα δημιουργεί  προοπτικές ανάπτυξης».

Στο αντικείμενο της συζήτησης ήταν  η πορεία του πολιτισμού στον τόπο μας και οι δυνατότητες ανάπτυξης του, οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς. Μέσα από την  σύνθεση των απόψεων – εισηγήσεων – τοποθετήσεων που διατυπώθηκαν βγήκαν χρήσιμα συμπέρασμα για την αυριανή προοπτική του πολιτισμού στον τόπο μας.

«Πιστεύω ότι μόνο με την συνεργασία  των πολιτιστικών συλλόγων , σωματείων , λαογράφων, ερευνητών , συγγραφέων, εθελοντών πολιτών κ.α.  μπορεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την από κοινού δραστηριοποίηση προκειμένου να αναδειχθεί καλλίτερα η αυθεντικότητα του πολιτισμού και της παράδοσης μας» κατέληξε στην πρώτη τοποθέτηση της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολής κ. Κούλα Αγγελάκη μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του δικτύου

Στη συνέχεια ο κ. Μανόλης Κουφάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαϊνιάς, μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο του Πολιτιστικού Δικτύου, σημειώνοντας πως

«Η ανάδειξη ενός τέτοιου οργάνου για όλη την Ιεράπετρα θα δώσει μια νέα δυναμική αφού θα στοχεύει για την από κοινού δραστηριοποίηση όλων των πολιτιστικών φορέων προκειμένου να αναδειχθεί καλύτερα η αυθεντικότητα της τοπικής παράδοσης. Μια Ένωση ανεξάρτητη μακριά από κόμματα που θα επιδιώκει την συνεργασία με όλους τους φορείς εξουσίας για την προώθηση – επίλυση προβλημάτων των μελών της.

Μέσα στις προτεραιότητες που μπορεί να θέσει η Ένωση – Δίκτυο  είναι:

α        Η κατάρτιση μητρώου που θα περιλαμβάνει όλους πολιτιστικούς φορείς της Ιεράπετρας καθώς και τις δραστηριότητες του καθενός ξεχωριστά .

β        Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση όλων των φορέων ώστε μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση να μπορούν να ενημερώνονται όλα  τα μέλη.

γ        Ο συντονισμός δράσεων των μελών

δ        Η έκδοση πολιτιστικής ατζέντας εκδηλώσεων των μελών για όλο τον χρόνο

ε        Η ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μελών με την καθιέρωση ετήσιου βραβείου προσφοράς στον πολιτισμό.

στ      Η έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας για τον πολιτισμό.

ζ        Η διοργάνωση  Συνεδρίου στον τόπο μας .

η        Η συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών φορέων.

ι         Η οικονομική στήριξη των μελών βοηθώντας στην χρηματοδότηση δράσεων μέσα από προγράμματα.

Να γίνει καταγραφή και μελέτη όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία να αρχειοθετήσουν και να προβληθούν από τα μέσα ενημέρωσης.

Εκτίμηση μου είναι ότι η Ένωση μπορεί να προσφέρει πολλά στο τόπο εάν θα λειτουργήσει αξιοκρατικά και σεβαστεί την ουδετερότητα  των μελών της. Μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα και να απομονώσει στοιχεία που ξεφεύγουν από την παράδοση και που για  λόγους προβολής νοθεύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Μπορεί να βοηθήσει τους γνήσιους εκφραστές της παράδοσης μας να αναδειχθούν. Μπορεί να βοηθήσει στη ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο με την δημιουργία πολιτιστικής υποδομής.

Συμπερασματικά

Κατανοώ πλήρως την δυσμενή κατάσταση που περνάμε αναγνωρίζω την οικονομική δυσκολία που υπάρχει σήμερα, όμως πιστεύω ότι η υπόθεση του πολιτισμού θα πρέπει να είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες σε μια ευνοούμενη δημοκρατία. Ο πολιτισμός είναι ένας δρόμος επικοινωνίας που όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν και δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Ελπίζω ότι η πρόταση μας  θα τύχει αποδοχής όλων των ενδιαφερομένων» .

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Προϊστάκης και Λαθουράκης οι οποίοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία θεωρώντας ότι ένα πολύ καλό βήμα που αξίζει να στηρίξει ο Δήμος.  Πολύ σημαντική επίσης η παρουσία του κ. Μαρίνου Βενιτουράκη και του κ. Μάνου Περακάκη οι οποίοι  προσφέρουν  την τεχνογνωσία τους για την οργάνωση και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Δικτύου.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά το διάστημα μέχρι αυτήν την ημερομηνία τα παρόντα μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι για τις προοπτικές που ανοίγονται και να παραβρεθούν στην επόμενη συνάντηση κατά την οποία θα οριστεί η ημερομηνία της ιδρυτικής συνέλευσης, αφού αναζητηθεί εθελοντής νομικός ο οποίος θα είναι πρόθυμος να βοηθήσει στην τυπική διαδικασία.

Κ.Α.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: