P6180067Ήταν ο τίτλος μιας των διαλέξεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο μελέτης προϊστορικού Αιγαίου. Επρόκειτο για μια συνεργασία των καθηγητών Jennifer Moody, Oliver Rackhman, της φοιτήτριας Jerolyn Morrisson και του Σύρου Σεφ Jad Al Younis, μέσω της οποίας είδαμε τα αποτελέσματα έρευνας χρόνων, που αφορά στη γεωλογική εξέλιξη της Κρήτης, με παράλληλη έρευνα για την εξέλιξη φυτών και ζώων, εστιάζοντας ιδιαίτερα και στις διατροφικές συνήθειες της Μινωικής περιόδου. Η έρευνα αυτή, που πάει πίσω πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί ευρήματα ανασκαφών, αλλά και μελέτη υλικών γεωτρήσεων υπεδάφους όπου εκεί έχει αποτυπωθεί όλη η ιστορία της περιοχής.
Όπως μας έδειξαν, η Κρήτη έχει περάσει πολλές αλλαγές, ακόμα και σε κλιματικό επίπεδο, με επιπτώσεις μετρήσιμες σε πανίδα και χλωρίδα και στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της ανά το χρόνο. Υπάρχουν περιοχές “καταφύγια” όπου τα είδη μπόρεσαν να επιβιώσουν, όπως το φαράγγι της μονής Πρέβελη,  ενώ σε άλλα σημεία του νησιού οι αλλαγές ήταν δραματικές, ακόμα και στις ακτές με την αυξομείωση της στάθμης της θάλασσας.
Υπάρχουν, όπως μας έδειξαν οι έρευνες, επιζήσαντες των αλλαγών αυτών, ζώα και φυτά, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος λόγω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής διαφόρων ειδών στο νησί, όπως π.χ. μελισσών για μεγαλύτερη παραγωγή, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η Κρητική μέλισσα.
P6180002Η έρευνα των αρχαιολόγων τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και άλλες πτυχές, όπως τις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών μέσα από τα ευρήματα, κάτι που προκάλεσε και τη πρώτη εκδήλωση “μαγειρεύοντας μινωικά στη Κρήτη του 2011“, ακριβώς για να δημοσιοποιούν αυτές οι ανακαλύψεις.
Οι διαλέξεις στο I.N.S.T.A.P. συνεχίζονται.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos