εκδήλωσηΜε την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Δημοτικό Σχολείο Ελούντας οργάνωσε τη Δευτέρα 2 Απριλίου στις 7 μ.μ. εορταστική εκδήλωση – τιμή στο μεγάλο ποιητή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Στην αίθουσα εκτέθηκαν :

  • Η κινητή έκθεση – χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου, η οποία ευγενικά μας παραχωρήθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.
  • Ζωγραφιές των μαθητών των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου, εμπνευσμένες από ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου
  • Το Παπαδιαμαντικό ζωολόγιο, εργασία των μαθητών της Δ΄ τάξης με την επιμέλεια της Μαρίας Στρατάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλοσώρισμα και σύντομους χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας Βαγγέλη Μαυρικάκη και το Σχολικό Σύμβουλο Γιώργο Μαμάκη.

Ακολούθως διαβάστηκαν χαιρετισμοί, και ομιλία του Δ/ντή του σχολείου για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία μέσα απ’ αυτήν την εκδήλωση και τους λόγους πραγμάτωσής της. Την επικαιρότητα των στίχων του ανθρωπιστή ποιητή και την έμπνευση σ’ όλους μας για έναν κόσμο καλύτερο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομο βιογραφικό κείμενο, το οποίο διαβάστηκε από μαθητές, ενώ στο β΄ μέρος απαγγέλθηκαν πολλά ποιήματα από τους μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄. Ενδιάμεσα προβάλλονταν, μέσω βιντεοπροβολέα, εικόνες από τη ζωή και τα έργα του ποιητή, ενώ ακούστηκαν και τα μελοποιημένα τραγούδια του: Μεγαλυνάρι (μελοποίηση Τερψιχόρης Μπαραμπούτη), Ολονυχτεία (μελοποίηση ερμηνεία Γιώργου Καγιαλίκου) και πικραμένος αναχωρητής (μελοποίηση Παναγ. Κωνσταντακόπουλου και ερμηνεία Βασίλη Σκουλά).

Συμμετείχαν οι μαθητές :

Ε΄ τάξης : Εμμανουέλα Αρναουτάκη, Τζέσικα Γκιολένα, Αριάδνη Κτιστάκη, Κωνσταντίνα Λουκάκη, Ιάσωνας Μαραγκίδης, Γιώργος Μυλωνάκης, Αγγελική Παπαδάκη, Έρικα Σκιάου, Μάνος Συλλιγαρδάκης, Λουΐζα Χειρακάκη.

ΣΤ΄τάξης : Ρομίνα Ζουλέκου, Ορέστης Ζουλέκου, Σάρα Καράι, Κωνσταντίνα Κουνάλη, Μαρία Λουκάκη, Μαριάννα Μαυρικάκη, Γιώργος Παπαγιάκομος, Μαρία Ράντζα, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Αγγελική Τόπι, Ελευθερία Υγειονομάκη και Μαρία Χαρούλη.

Νικηφόρος ΒρεττάκοςΗ εκδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε από υψηλό επίπεδο σ’ όλες τις εκφάνσεις της, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ελούντας. Ψυχή της εκδήλωσης υπήρξε η εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας του σχολείου Ευγενία Γιαννοπούλου, την οποία συνεπικούρησαν οι δασκάλες : Μαυρικάκη Κατερίνα, Παπαδάκη Πόπη, Παπαδοπούλου Άννα και Στρατάκη Μαρία.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Αίτημα των παρευρισκομένων, γονέων και εκπαιδευτικού κόσμου, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία με τέτοιας ποιότητας εκδηλώσεις, και η σημαντική εμπειρία για τους μαθητές που συμμετείχαν σ’ αυτή την εκδήλωση-ωδή στον ανθρωπιστή ποιητή.

Η ομιλία του Δ/ντή του Δημοτικού σχολείου στην εκδήλωση

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σήμερα και το Δημοτικό μας σχολείο διοργανώνει την αποψινή εκδήλωση – αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο.        Βέβαια δεν αναμένουμε παγκόσμιες ημέρες για να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε το βιβλίο. Υπενθυμίζω ότι λειτουργούμε, με μεγάλη επιτυχία, χάρη στον οίστρο και το φιλότιμο δύο εκπαιδευτικών, της Μαρίας Μπατίδη και της Κατερίνας Μαυρικάκη τη βιβλιοθήκη « Μανόλης Φουντουλάκης » και τα παιδιά ταξιδεύουν καθημερινά στο κόσμο του βιβλίου πληθαίνοντας τις γνώσεις τους, επλουτίζοντας την έκφρασή τους, διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντές τους.

Σήμερα επιλέξαμε αυτό το αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο όχι μόνο γιατί έχει ανακηρυχθεί το 2012 σε έτος Βρεττάκου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του αλλά  γιατί  ο Βρεττάκος υπήρξε ένας ποιητής που αγάπησε και εξύμνησε όσο λίγοι το ελληνικό πνεύμα, τον άνθρωπο, τη φύση, την ελευθερία και την αγάπη.

Ο  Βρεττάκος ανήκει στη μεγάλη εκείνη κατηγορία των αληθινών Ελλήνων πατριωτών, που ίσως να ήταν και οι τελευταίοι Έλληνες πατριώτες, στην κατηγορία των γνήσιων ανθρωπιστών.

Γεννήθηκε το 1912 στις Κροκεές της Λακωνίας. Εγκατέλειψε τις σπουδές στη νομική για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία. Εξέδωσε περισσότερες από 15 ποιητικές συλλογές και αρκετά πεζά έργα.  Τιμήθηκε μεταξύ άλλων τρεις φορές με το κρατικό βραβείο ποίησης, καθώς και με το αριστείο γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982) της οποίας έγινε μέλος το 1989. Πέθανε στην Αθήνα το 1991.

Στης ιστορίας το διάσελο, όπως χαρακτήρισε τον  ελληνοϊταλικό πόλεμο στα χιονοσκέπαστα & αφιλόξενα αλβανικά βουνά πολέμησε το σκοτάδι του φασισμού, παίζοντας τη φωνή της ελπίδας εκεί που δεν υπήρχε φωνή.

Η αποψινή εκδήλωση είναι

Αφιέρωμα στον ποιητή που είναι τόσο επίκαιρος όσο ποτέ. Γιατί σ’ αυτούς τους χαλεπούς χρόνους των πολύπλευρων κρίσεων μας επαναφέρει στον άνθρωπο.

Τον ποιητή που μες στην καρδιά του κοσκίνησε την έρημο και την έκανε όαση∙ γιατί ήξερε πως δίχως τον άνθρωπο δεν είναι πλήρες του ήλιου το φως.

Που ζύγιαζε τον κόσμο με το βλέμμα του

Που έβλεπε στα μάτια του συντριμμένου συνανθρώπου των πέτρινων χρόνων του,

Τη θλίψη σαν σταγόνες σε τζάμια.

Χαμογελούσε στον ένα άνθρωπο που ήταν όλοι,

Σαν νά ’θελε να τους κόψει την ευτυχία στα μέτρα τους

Που μάζευε τα πεσμένα στάχυα να στείλει λίγο ψωμί στους πεινασμένους, και ανάτασε τα σπασμένα χέρια του για να τους ντύσει, γιατί μάθαινε πως κρύωναν !

 

Που προέτρεπε τους ανθρώπους να πάρουν όποιο δρόμο θέλουν,

Όποια κορφή, να ρωτήσουν όποιο δέντρο θέλουν,

Γιατί όλοι οι δρόμοι της γης βγαίνανε στην καρδιά του.

 

 

Σήμερα τα παιδιά της Ελούντας, πιστά στις επιταγές της ιερής του παρακαταθήκης, μέσα από τα βιβλία του, μέσα από τα ποιήματά του, μαζεύουν λουλούδια και μιλούν για το θαύμα-ζωή, κοιτώντας τον κόσμο μέσα από τους στίχους του.

 

Ο Βρεττάκος αγωνίστηκε με την ποίησή του να μεταβάλλει τα σύννεφα του πλανήτη σε κρόσια ήλιου,

Τις καταιγίδες του κόσμου σε φώσφορο ειρήνης.

 

Μου αρκεί, έλεγες, να γνωρίζω ότι στάζει Θεό στις ψυχές των παιδιών η λάμψη των λέξεων που απόψε τα παιδιά της Ελούντας μετατρέπουν σε κάλυκες και τις γεμίζουν με φως.

Απαγγέλουν τους στίχους σου, τους στίχους σου γλάστρες στου Θεού το παράθυρο.

Παραλλάσοντας τους στίχους του, τον ευχαριστούμε :

Ευχαριστούμε το μεγάλο ποιητή

Όπως κι όλες  εκείνες τις μακρινές σειρές των προγόνων,

που δούλεψαν τη φωνή, την τεμαχίσαν σε κρίκους,

την κάμαν υψηλά νοήματα, τη σφυρηλάτησαν

όπως το χρυσάφι οι μεταλλουργοί,

κι έγινε Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια.

Κι έγινε Κορνάροι, Ελύτηδες, Σεφέρηδες, και Βρεττάκοι∙

κι άλλα κοσμήματα.

 

Εμβριθώντας την ποίηση του Βρεττάκου, συμπεραίνουμε

Πως ο Βρεττάκος μας πρόσφερε απλόχερα την ποίησή του

Δηλαδή την ψυχή του

Να την κάνουμε ορατές  νότες, έγχρωμες, στον αέρα του κόσμου.

Να την κάνουμε αγάπη.

 

Γιατί ήξερε πως ότι θέλει ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει με την αγάπη.

Ήλιους κι αστέρια, ροδώνες και κλήματα

 

Ποιητή των ύψιστων αξιών

Σ’ αυτούς του δύσθερους και δυσχείμερρους χρόνους,

Όπου τα πρόσωπα γίναν προσωπεία

Κι όλα, αισθήματα, ιδέες, ιδανικά κάποιοι τα έχουν ευτελίσει

Χρειαζόμαστε φως και ελπίδα.

Χρειαζόμαστε μια πέτρα στέρεη

Ν’ ακουμπήσουμε το χαρτί μας.

Μην αποσύρεις την πέτρα σου, ποιητή,

Και μείνουν τα χέρια μας στο κενό.

Έχουμε ακόμη να γράψουμε, αυτά τα παιδιά έχουν τη ζωή μπροστά τους, χρειάζονται οράματα και υψηλές αξίες για να πορευτούν.

 

Και μπορούν να εμπνευστούν απ’ αυτές τις αξίες και τον ανθρωπισμό σου

Για να κάνουν αυτόν τον κόσμο μεγαλύτερο

Μεγαλύτερο για να χωρά η αγάπη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos