ekdilosi_alosis-5Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 558 χρόνια από την Άλωση  της  Πόλεως, που συνδιοργάνωσαν η Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας

Με επίκαιρη ομιλία, θρήνους και παραδοσιακά τραγούδια της Αλώσεως, η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας, τίμησαν την Κυριακή 29 Μαΐου την 558η επέτειο από την Άλωση της Πόλεως.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από το κοινό δημοτική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» της Ιεράπετρας, άνοιξε με βαρυσήμαντο χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην θλιβερή και αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα διατήρησης άσβεστης της ιστορικής μνήμης και «του οφειλετικού χρέους έναντι των θυσιών και των αιμάτων των υπερασπιστών της Βασιλευούσης, αλλά και της προσφοράς της στον κόσμο μέσα από τον πολιτισμό και το Φως της Αλήθειας, το φως του Αληθινού Θεού». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Το μυστήριο του Σταυρού συνεχίζεται από τότε μέχρι και σήμερα μέσα στη Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Ο Ιησούς Χριστός ο Εσταυρωμένος δεν αποκαθηλώνεται. Παραμένει των πεσμένων η Ανάσταση, το στήριγμα των πιστών, των ασθενούντων η θεραπεία, των επιστρεφόντων η χειραγωγία, των ευλαβών και πιστών η τελείωση.

Η Μεγάλη Παρασκευή του Γένους μας είναι το βάρος της ιστορίας, η απαίτηση των περιστάσεων της παρούσης ζωής, η έξοδος στα σημερινά αδιέξοδα, ο αγόγγυστος Γολγοθάς της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, ο βουβός πόνος και οι ανεκλάλητοι στεναγμοί της ευαίσθητης και αγαπώσης καρδίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου. Το θυσιαστικό και γαλήνιο σταυροναστάσιμο ήθος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Η αταλάντευτη ιστορική του πορεία σε οδούς σωτηρίας, σε λειμώνες ανάπαυσης και κατάπαυσης, καταλλαγής και συμπόρευσης. Η μέριμνα όλων των Εκκλησιών και η θυσιαστική πρωθιεραρχία «μια ψυχή συναθλούντες τη πίστει του Ευαγγελίου» (Φιλιπ. 1,27), «σύμψυχοι, αλληλέγγυοι, το εν φρονούντες» (Φιλιπ. 2,2), κατά την παραγγελία του Αποστόλου Παύλου».

ekdilosi_alosis-2Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Κανέλλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας. Στην εμπνευσμένη ομιλία του, με θέμα «Η Μεγάλη Παρασκευή του Γένους μας», αναφέρθηκε στην αιματηρή και ηρωϊκή πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία έληξε η περίοδος της Ρωμανίας και άρχισε η περίοδος της Ομογένειας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μαρτύρια που υπέστησαν οι Ρωμηοί και στις αλλεπάλληλες προσπάθειες αλώσεως των χριστιανών της Πόλεως, αρχής γενομένης από τον Σουλτάνο Σελήμ Α´, ο οποίος το 1513 θυμήθηκε ότι η Πόλη δεν παραδόθηκε αλλά καταλήφθηκε και άρα έπρεπε να σφαγούν όλοι οι χριστιανοί της Πόλεως. Παρά τους δυσβάστακτους φόρους και τη συνεχή απειλή νέων σφαγών των Ρωμηών της Πόλεως -όπως το 1821 επί Σουλτάνου Μαχμούτ του Β´ (σφαγή που απέτρεψε τελικά η παρέμβαση του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε´)- οι χριστιανοί της Πόλης κατάφερναν να επιβιώνουν μέσα σ᾽ αυτούς τους αιώνες της σταυρώσεως. Μάλιστα έκτισαν χαμηλές εκκλησίες, χωρίς τρούλλο και καμπαναριό, για να μην φαίνονται από τους κεντρικούς δρόμους και να ενοχλούν το μάτι του Σουλτάνου, όμως στο εσωτερικό τους ήταν θαυμάσιοι ναοί, οι οποίοι ευτυχώς σώζονται μέχρι σήμερα. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη και τις αστοχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που πληρώνει μέχρι σήμερα η Ομογένεια. Όπως τόνισε «κάθε μέρα από το 1453 και μετά είναι μια Μεγάλη Παρασκευή που σταυρώνεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η ελληνική ομογένεια. Όμως οι Ρωμηοί, άλλοτε διωκόμενοι, άλλοτε ανεχόμενοι, άλλοτε υπάρχοντες, άλλοτε μεγαλουργούντες με πλήθος νεομαρτύρων». Επίσης ο π. Δοσίθεος αναφέρθηκε στην εμμονή της συσπειρωμένης γύρω από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο Ομογένειας να διατηρήσει ανοιχτούς τους ναούς, τα προσκυνήματα με τα άγια λείψανα των μαρτύρων της πίστεώς μας, τα αγιάσματα και τις θαυματουργές εικόνες.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, κατά το οποίο η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννου Αρώνη, απέδωσε Θρήνους και τραγούδια της Αλώσεως, τα οποία προλόγιζε κατάλληλα κ. Μαρία Στεφάνου. Συνόδευαν με τα παραδοσιακά τους μουσικά όργανα οι Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί) Γιώργος Λαμπράκης (λαγούτο) και Γιάννης Γενειατάκης (κιθάρα).

Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, η οποία ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας ότι τα τραγούδια και οι θρήνοι που αποδίδει η Χορωδία του Συλλόγου εκφράζουν τη θλίψη, τον πόνο, τον θρήνο και το πένθος από την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, εψάλη το πολυχρόνιο της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και η εκδήλωση έκλεισε με τις πατρικές ευλογίες και ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους που τίμησαν την ημέρα περισυλλογής και μνήμης της αλώσεως της Πόλεως.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Εμμ. Ρασούλης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, ιεροψάλτες και πολύς κόσμος.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos