Boissonas ΕλούνταΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 στο Κοινοτικό Κατάστημα της Ελούντας τα εγκαίνια της Έκθεσης «Fred Boissonnas, Εικόνες της Ελλάδας – Συλλογή Ριζαρείου Ιδρύματος – Ο F. Boissonnas μετά από έναν αιώνα επιστρέφει στην Ελούντα» που διοργάνωσε η «Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης» σε συνεργασία με το Ριζάρειο Ίδρυμα και την Ελβετική Πρεσβεία στην Αθήνα.

 

Η φιλόξενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Ελούντας, χάρη στις ενέργειες του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας κ. Βαγγέλη Μαυρικάκη και στην εθελοντική εργασία και τις προσφορές των μελών και φίλων της «Βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης», εξοπλίστηκε κατάλληλα ώστε να φιλοξενεί πλέον και εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών.

Στην τελετή παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό –στα άπταιστα ελληνικά του- ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Lorenzo Amberg, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά ανάμεσα στην Ελβετία, και ειδικά τη Γενεύη, με την Ελλάδα, κλείνοντας με τη ρήση του Ντανιέλ Μπωντ-Μποβύ, συνοδοιπόρου του Φρεντ Μπουασονά στα ταξίδια του στην Ελλάδα: «Εκεί που άλλοι έψαχναν μόνο για ερείπια, εμείς ανακαλύψαμε μία φύση και ένα λαό.»

Εκ μέρους του Ριζαρείου Ιδρύματος, μίλησε το μέλος του Πολυμελούς του Συμβουλίου και Καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Χούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία, τους σκοπούς και το έργο του Ριζαρείου Ιδρύματος καθώς και στην έκθεση της συλλογής του Ιδρύματος με φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά από την Ελλάδα, που έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, στη Λωζάννη, στο Λονδίνο, στην Αμβέρσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα και στο Ναύπλιο. Το τμήμα των φωτογραφιών από την Κρήτη παραχωρήθηκε για τους σκοπούς της Έκθεσης στην Ελούντα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Την εκδήλωση έκλεισε η ομιλία του κ. Gad Borel, συζύγου της τελευταίας από τις πέντε εγγονές του Μπουασονά, φωτογράφου και μελετητή του έργου διάσημου φωτογραφικού οίκου Μπουασονά, ο οποίος αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της σχέσης λατρείας που είχε αναπτύξει ο Φρεντ Μπουασονά με την Ελλάδα αλλά και της αποστολής του να αποτυπώσει και να προβάλει στο εξωτερικό την ομορφιά της ελληνικής φύσης και των ανθρώπων της. Το σύνολο του αρχείου του Μπουασονά που αφορά την Ελλάδα παραχωρήθηκε από τον κ. Μπορέλ στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης το 2004. Μια ευχάριστη έκπληξη ανέμενε εξάλλου τόσο τον ίδιο όσο και το πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νικ. Καστρινάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας κ. Μανώλης Κλώντζας, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Αικατερινάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Θ. Μαυρικάκης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης. Το Φωτογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα ο κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης και οι συνεργάτες του είχαν ετοιμάσει και αποστείλει στον κ. Borel για να παρουσιάσει μια σταχυολόγηση σε ηλεκτρονική μορφή από τα αρχεία του Φρεντ Μπουασονά, των οποίων θεματοφύλακας είναι το Μουσείο, και συγκεκριμένα: αντίγραφο της σύμβασης του Φρεντ Μπουασονά με το Ελληνικό Δημόσιο το 1919 για τη συμπλήρωση της φωτογραφικής κάλυψης της Ελλάδας, ιδιόχειρα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Μπουασονά, αλληλογραφία και άλλα στοιχεία από την εποχή που βρισκόταν στην Κρήτη, καθώς και μια σειρά από φωτογραφίες που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και είναι τραβηγμένες πριν από 101 ακριβώς χρόνια στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, σε χωριά της Σητείας και σε άλλες περιοχές του Λασιθίου.

Η τεχνική της ορθοχρωματικής πλάκας, που καθιέρωσε στο παγκόσμιο φωτογραφικό στερέωμα τον Ελβετό φωτογράφο, οδοιπόρο και θερμό φιλέλληνα Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), αποδίδει με μοναδική πιστότητα για τα δεδομένα της τότε εποχής τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες και την αγάπη του για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Boissonas ΕλούνταΤα εκθέματα ανήκουν στο  Ριζάρειο Ίδρυμα. Η ιδέα και υλοποίηση της συλλογής του υλικού ήταν του  αείμνηστου Άγγελου Κίτσου, τη δε επιμέλεια και το συντονισμό της ‘Εκθεσης και στην Ελούντα ανέλαβε αφιλοκερδώς και με συγκινητική αφοσίωση ο φωτογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ριζάριου Εκθεσιακού Κέντρου Μονοδενδρίου κ. Τάκης Αναγνωστόπουλος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή, ενώ την επιμέλεια των γραφικών των αφισών και εντύπων της Έκθεσης ανέλαβε επίσης αφιλοκερδώς ο κ. Χάρης Μουρελάτος. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας για την αφιλοκερδή εργασία του ηλεκτρολόγου του ξενοδοχείου «BLUE PALACE» κ. Βαγγέλη Ρινακάκη, η οποία, σε συνδυασμό με τις ξυλουργικές εργασίες που εκτέλεσε επίσης αφιλοκερδώς ο κ. Μανώλης Αβραμάκης, θα παραμείνουν επ’ωφελεία της αίθουσας και της Ελούντας για τη φιλοξενία ανάλογων δραστηριοτήτων και στο μέλλον.

Η «Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει ακόμη, τους συνδιοργανωτές της Έκθεσης, την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα και την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη κ. Lorenzo Amberg προσωπικά, και το Ριζάρειο Ίδρυμα, καθώς και τους χορηγούς και υποστηρικτές της Έκθεσης και ειδικότερα:

  • Την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
  • Το Δήμο Αγίου Νικολάου
  • Τη Δημοτική Κοινότητα Ελούντας
  • Την εταιρία Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.
  • Το Σύλλογο των Απανταχού εξ Ελούντας Κρητών «Η Σπιναλόγκα»
  • Τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας
  • Το ερασιτεχνικό ιστολόγιο MERABELLO LIBRO D’ ORO
  • Το Σύλλογο Τουριστικών Σκαφών Ελούντας
  • Τα Ξενοδοχεία
  1. AKTI OLOUS
  2. ARISTEA
  3. AQUA SOL
  4. AQUILA
  5. BLUE PALACE
  6. ELOUNDA BEACH
  7. ELOUNDA MARE
  8. ELOUNDA PALM
  9. SELENA

–       Τα εστιατόρια

  1. ΑΡΙΑΔΝΗ
  2. ΒΡΙΤΟΜΑΡΤΥΣ
  3. ΕΛΕΝΑ
  4. ΖΟΥΓΚΛΑ
  5. ΚΑΝΑΛΙ
  6. ΜΕΓΑΡΟ

–       Τα Κρεοπωλεία

  1. ΑΝΔΡΕΑΣ
  2. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ

–       Τις Κυρίες

  1. Μαρία Ε. Λουκάκη (Ερωφίλης)
  2. Ελένη Γ. Λουκάκη (Φουρτουνάκη)
  3. Κατερίνα Ε. Υγειονομάκη
  4. Μαίρη Γιώτη-Πετράκη

 

Η «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ» Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας και με τη συμπαράσταση των φίλων και υποστηρικτών του αγώνα του αείμνηστου Μανώλη Φουντουλάκη, ο οποίος μέχρι την τελευταία του πνοή δεν έπαψε να μάχεται για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των χανσενικών, την αγάπη στο συνάνθρωπο και τη λατρεία του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ελούντα και την Κρήτη.

Σκοπός της είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης στην Ελούντα, η καλλιέργεια της φιλομάθειας και της βιβλιοφιλίας στη νέα γενιά και ιδίως στα παιδιά.

Η εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας, όπου λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη, σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με την ευγενική προσφορά της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί». Κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών ζωής της, λειτούργησε ως ένα κύτταρο πολιτισμού που έλειπε από τον τόπο, με την επανέκδοση της μετάφρασης στην ελληνική του βιβλίου του Ζουλιέν Γκριβέλ «Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα»,  παρουσιάσεις βιβλίων στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο και στην Αθήνα, διαγωνισμό αποστήθισης στίχων του Ερωτόκριτου για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Ελούντας κ.α.

 

Εκθεσιακός χώρος Κοινοτικού Καταστήματος Ελούντας

Διάρκεια έκθεσης : 28 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2012

Ώρες λειτουργίας: 18.00-21.00 καθημερινά

Τηλ επικοινωνίας  για ραντεβού: 6945 755655, 6974792688

Print Friendly, PDF & Email

Από manos