Limnes_patima2011aΤα χείλη σου στάζουν κρασί
και τα δικά μου μέλι
κόπια να πιούμε το κρασί
να φάμε και το μέλι!

Το «Πάτημα των Σταφυλιών  Λίμνες 2011» πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία  για δεύτερη συνεχή χρονιά, το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Λιμνών.

Μία μικρή  έκθεση  με γλυκές  γεύσεις είχε στηθεί   στην είσοδο που μας προετοίμαζε για όσα  προσφέρθηκαν   δωρεάν  σε όλους τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, γλυκό σταφύλι επιμελώς συσκευασμένο σε βαζάκια, μουσταλευριά  και γιαούρτι  με  γλυκό σταφύλι.  Μας αποκάλυψαν ακόμα και τα μυστικά τους οι νοικοκυρές των Λιμνών! Μας  μοίρασαν  όμορφα δεμένες  με μια κορδελίτσα φιόγκο, τις συνταγές της μουσταλευριάς αλλά και του γλυκού σταφυλιού  που ετοίμασαν με πολύ μεράκι, κέφι και αγάπη και τις οποίες ο Μορφωτικός Σύλλογος ευχαρίστησε από καρδιάς.

Στο βάθος της αυλής του σχολειού, σε μια όμορφα διαμορφωμένη  γωνιά, περίμενε το πατητήρι γεμάτο σταφύλια για να τα πατήσουν σε κοινή θέα οι χωριανοί!

Η παραγωγή κρασιού περιλαμβάνει «το πάτημα των σταφυλιών» σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους που ονομάζονται “πατητήρια”. Ο ένας μετά τον άλλο οι άνθρωποι μπαίνουν στο “πατητήρι” βαδίζοντας ή και τρέχοντας πάνω στα σταφύλια, ώστε να γίνει η εκχύμωση και να πάρουμε το μούστο.  Ακόμα και σήμερα οι μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα παραδοσιακοί.

Ο χώρος της εκδήλωσης ζεστός και φιλόξενος με όλα τα τραπέζια  διακοσμημένα με κλαδιά από θυμάρι  σε πήλινο βαζάκι  και ήδη  στρωμένα  με  μαχαιροπήρουνα,  λευκά πιάτα και γυάλινα ποτήρια  ( όχι πλαστικά!). Το χώρο ζέσταναν σιγά-σιγά οι επισκέπτες οι οποίοι απολάμβαναν το πλούσιο  μενού με σπιτικό μαγειρευτό φαγητό ! Χοιρινό με πράσα, κόκορα κρασάτο, μακαρονάκια σκιουφιχτά, ψητό στο φούρνο, ντολμαδάκια με ανθούς, πολύχρωμη σαλάτα, μυζιθρόπιτες, αλλά δεν έλειψαν και οι μπριζολίτσες της ώρας!

«Αυτή την  προσπάθεια για μαγειρευτό φαγητό, που για πρώτη φορά ξεκινήσαμε  φέτος, την οφείλουμε στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο  Αγίου Νικολάου που  παραχώρησαν τους  χώρους του Δημοτικού Σχολείου στο Μορφωτικό Σύλλογο και για άλλη μία φορά εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στη συνέχεια ανακαινίσαμε την κουζίνα δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες  ώστε σήμερα να μπορούμε να δουλεύουμε και να προετοιμάζουμε τις γιορτές μας απρόσκοπτα» μας δήλωσαν ο πρόεδρος του Μ.Σ.Λ. κ. Νεκτάριος Τσιχλής και  η γραμματέας του συλλόγου κ. Μπετεινάκη Γιάννα.

Limnes_patima2011cΑξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι η γιορτή «το Πάτημα των Σταφυλιών Λίμνες 2011» φέτος πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες μια και τα σταφύλια όπως γνωρίζουμε όλοι ήταν δυσεύρετα ένεκα της κακής σοδειάς που επέφερε ο περονόσπορος.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η βελούδινη γεύση της  μουσταλευριάς λίγο έλειψε να μην χαϊδέψει τον ουρανίσκο μας και το φρέσκο δροσιστικό  σταφυλάκι που απολαύσαμε να μην φτάσει στο τραπέζι μας.  Όμως ο Νεκτάριος ,  πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου με επιμονή και υπομονή τα κατάφερε και οι γυναίκες ετοίμαζαν μέχρι τα ξημερώματα της γιορτής  τη μουσταλευριά με την απίθανη γεύση.

Ο πρόεδρος κ.  Νεκτάριος Τσιχλής και τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Λιμνών  θέλουν να εκφράσουν  ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καταστηματάρχες συγχωριανούς μας, οι οποίοι για το χατίρι του Συλλόγου αλλά και του χωριού τους,   έκλεισαν τα καταστήματά τους εκείνο το βράδυ και προσέφεραν εθελοντική εργασία και ηθική συμπαράσταση στην εκδήλωση. Επίσης  ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους συγχωριανούς εθελοντές  που βοήθησαν στην εκδήλωση.  Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος  Λιμνών κ. Ζαχαρούλα Λεμπιδάκη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι το πρωί με χορό, τραγούδι και πολύ κέφι!

Εμείς ευχόμαστε και του Χρόνου!

 

Οι συνταγές:

Γλυκό σταφύλι

από την κ. Καλλιόπη Λεμπιδάκη

Υλικά: 1 κιλό σταφύλι (ρόγες)-1/2 κιλό ζάχαρη-1 φλυτζάνα νερό-2 κλωνάρια μοσχόχορτο-5-6 γαρύφαλλα-1 ξυλάκι κανέλλα

Εκτέλεση:Πλένουμε το σταφύλι και βγάζουμε τις ρώγες από το τσαμπί. Βάζουμε στην κατσαρόλα  όλα τα υλικά και βράζουν σε σιγανή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση βγάζουμε τον αφρό από πάνω ώσπου να καθαρίσει. Το αφήνουμε και ψήνεται μέχρι να ροδίσει και να δέσει το σιρόπι.  Μετά αφαιρούμε από μέσα το μοσχόχορτο και το μοιράζουμε στα βάζα!

 

Μουσταλευριά

από την κ. Αννα Τσιχλή Λεμπιδάκη

Υλικά:4 φλυτζάνες μούστο-1 φλυτζάνα αλεύρι-1 φλυτζάνα χοντροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια-κανέλλα –σουσάμι

Εκτέλεση: Βάζουμε στην κατσαρόλα το μούστο και βράζει, δένουμε σε ένα πανί περίπου ένα φλυτζάνι άμμο άσπρο και τον ρίχνουμε όπως είναι δεμένο μέσα στην κατσαρόλα να βράζει μαζί με τον μούστο. Όσο βράζει εμείς αφαιρούμε τον αφρό από πάνω. Αφού καθαρίσει από τον αφρό τον κατεβάζουμε από την φωτιά αφαιρώντας από μέσα το πανί με τον άμμο, τον αφήνουμε να κρυώσει καλά και να κατασταλάξει.

Αφού έχει κατασταλάξει μετράμε ανά 4 φλυτζάνες μούστο –  1 φλυτζάνα αλεύρι. Βάζουμε τον μισό μούστο και βράζει και στον άλλο μισό που είναι κρύος προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια,την κανέλλα, τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα, αλεσμένα αμύγδαλα-καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι.

Πόπη Χαλκιαδάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos