η αφίσα της εκδήλωσηςΈνα πολύ ενδιαφέρον θέμα που απασχόλησε επί μακρόν τους ερευνητές ανά τον κόσμο, ήταν και είναι, το πότε ανακαλύφθηκε η Αμερική και από ποιούς, πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο, που για να φθάσει στον λεγόμενο Νέο Κόσμο χρησιμοποίησε Χιώτες ναυτικούς και αντίγραφα πανάρχαιων Ελληνικών χαρτών που είχε στην διάθεσή του.

Αρχαιολογικά ευρήματα, παραδόσεις, πολιτιστικά στοιχεία, μυθολογικές διηγήσεις, τοπωνύμια, ίχνη της Ελληνικής γλώσσας στις γλώσσες των ιθαγενών της Βορείου και Νοτίου Αμερικής αλλά και αναφορές που βρίσκονται σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων και έρευνες σύγχρονων μελετητών της ιστορίας των λαών και άλλα στοιχεία, συνηγορούν, αν όχι αποδεικνύουν, ότι σε πανάρχαια χρόνια που φθάνουν μέχρι την εποχή των θρυλικών Πελασγών, διάφορα φύλα από τον Αιγαιακό και περιαιγαιακό χώρο, διέσχισαν τον Ατλαντικό ή και τον Ειρηνικό και έφθασαν στις ακτές της μεγάλης ηπείρου όπου αφού αρχικά εγκατεστάθησαν στην συνέχεια προωθήθηκαν στην ενδοχώρα.

 

Μερικά από τα βασικά αυτά θέματα, θα θίξει ο αξιότιμος καλεσμένος μας, ο κ. Σταύρος Δωρικός του οποίου οι βασικοί άξονες της ομιλίας θα είναι, οι αναφορές για την Αμερική στα αρχαία κείμενα, η δυνατότητα της πραγματοποιήσεως αυτού του ταξιδιού από τους Έλληνες και το φυσικό γεγονός από την επαφή αυτή των λαών, της έντονης επιδράσεως της γλώσσας των αρχαίων Ελλήνων ταξιδευτών στις γλώσσες των ιθαγενών της Αμερικής.

Η διάλεξη, την οποία σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 και ώρα 8μμ.στο Επιμελητήριο Λασιθίου με ελεύθερη είσοδο.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: