Άμεση πρώτη αποκατάσταση της υδροδότησης στο οροπέδιο Λασιθίου μετά τον σεισμό
από τους ελέγχους

Έπειτα από τον μεγάλο σεισμό της Κρήτης που έπληξε και την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, μετά  από άμεσες ενέργειες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 επισκέφθηκαν τον Δήμο μας οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για έλεγχο των πηγών, των δεξαμενών και γενικότερα της ποιότητας του νερού στον Δήμο μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο, οι πηγές και οι γεωτρήσεις που θεωρήθηκαν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τέθηκαν άμεσα εκτός λειτουργίας ώστε να μην τροφοδοτούνται τα νοικοκυριά με νερό από αυτές, ενώ, παράλληλα, διανεμήθηκαν τρεις χιλιάδες μπουκάλια πόσιμου εμφιαλωμένου νερού  σε κάθε Κοινότητα με ευθύνη του εκάστοτε  προέδρου .

Τα αποτελέσματα των κρατικών ελέγχων δόθηκαν προφορικά το βράδυ της Τρίτης 5 Οκτωβρίου 2021, και αυτά επεσήμαναν την ακαταλληλότητα του νερού σε τρεις περιοχές της δυτικής πλευράς του Λασιθίου και όμορης με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ήτοι Καμινάκι, Ψυχρό (οικισμός Ψυχρού) και Πλάτη. Άμεσα δόθηκαν από τον Δήμαρχο  προφορικές και γραπτές εντολές προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία,  και την επαύριον το πρωί της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου 2021 τα συνεργεία του Δήμου έσπευσαν στα σημεία και προέβησαν σε εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων (καθαρισμοί δεξαμενών, χλωρίωση  κ.λπ. ).

Έπειτα από τις άμεσες παρεμβάσεις του Δήμου το νερό που τροφοδοτεί το δίκτυο αυτή τη στιγμή στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου χορηγείται με σύγχρονη διαδικασία φιλτραρίσματος, από τα πρόσφατα αναβαθμισμένα και σύγχρονα διυλιστήρια του δήμου που δεν παρουσίασαν πρόβλημα, αλλά και από ασφαλή σημεία υδροληψίας ενώ, επί πλέον,  αυτή τη στιγμή  ειδικό κλιμάκιο του ΟΑΚ, σε συνεργασία με τον Δήμο και τις υγειονομικές υπηρεσίες λαμβάνουν για 2η φορά δείγματα ώστε να υπάρξει πλήρης ασφάλεια στον μέγιστο βαθμό για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά και επειδή η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρακαλούνται οι πολίτες- καταναλωτές νερού εάν για οποιονδήποτε λόγο διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλοίωση στη βρύση τους (θολότητα νερού κ.λπ.) να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

από τον δήμο οροπεδίου Λασιθίου

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: