Έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την προστασία και διαχείριση της νήσου Χρυσή
αναμένεται να συσταθεί και η αρμόδια «Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης», …..

Εγκρίθηκε, έπειτα από μια σειρά συναντήσεων, διαβουλεύσεων και κυρίως συνεργασίας φορέων, και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το ΦΕΚ για το Σχέδιο Δράσης για την προστασία  της Νήσου Χρυσή.

Ειδικότερα, με την αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511 απόφαση υπουργών Οικονομικών – Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΦΕΚ 617/τΔ΄/17.09.2021), θεσπίζονται μια σειρά μέτρων και δράσεων, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι όροι και οι περιορισμοί  για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και εγκρίνεται το σχετικό Σχέδιο  Δράσης.

Το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης της Νήσου Χρυσή Ιεράπετρας, είχε απασχολήσει τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσφατα είχε αποτελέσει και θέμα συνάντησης εργασίας (Ιούνιος του 2020) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έπειτα από πρόσκληση της επικεφαλής του Φορέα, Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, προς τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη και λοιπούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Δήμο Ιεράπετρας, την Περιφέρεια Κρήτης,  τη Λιμενική Αρχή,  την Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ.α.

Με τον καλύτερο τρόπο λοιπόν, επιβεβαιώνει η επισημοποίηση και δημοσίευση σε ΦΕΚ, ενός θεσμικού εργαλείου όπως το εν λόγω Σχέδιο Δράσης, την αγαστή συνύπαρξη και συνεργασία τοπικών φορέων και συναρμόδιων Υπουργείων, με στόχο την ευόδωση μιας προσπάθειας που μέσα από διοικητικά και διαχειριστικά μέτρα, προγραμματικές συμβάσεις και μνημόνια συνεργασίας, θα διασφαλίζει την προστασία της ευαίσθητης περιβαλλοντικά αυτής περιοχής.

Άμεσα αναμένεται να συσταθεί και η αρμόδια «Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης», με σχετική απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ και στην οποία θα συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς και συναρμόδια υπουργεία.

από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos