Αναγκαία μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας της Κρήτης μετά τις πρόσφατες καταστροφές

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητούν μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μετά τις πρόσφατες καταστροφές.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι  Υπουργοί,

Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης ενώνει τη φωνή του προς την Πολιτεία, εκφράζοντας την με κάθε τρόπο αλληλεγγύη του προς τους συναδέλφους μας της Αγίας Πελαγίας, της Σητείας και άλλων πληττόμενων περιοχών της Κρήτης, οι οποίοι υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες τους που εξακολουθούν συνολικά να δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έφερε το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο.

Δεν είναι υπερβολή να επισημάνουμε ότι, στην παρούσα φάση, τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα των περιοχών που πλημμύρισαν, όχι μόνο δεν λειτουργούν αλλά στην κυριολεξία έχουν καταστραφεί.

Οι απώλειες σε εμπορεύματα και εξοπλισμό που χάθηκαν είναι ανυπολόγιστες και οι επιχειρηματίες που επλήγησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικά έξοδα και τεράστιες απαιτήσεις, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την βιωσιμότητά τους και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.  Οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν αυτή την στιγμή να λειτουργήσουν και στο μεταξύ οι υποχρεώσεις τρέχουν, η μισθοδοσία πλησιάζει, οι λογαριασμοί έρχονται κ.ο.κ..

Για να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις, χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή εκείνη τομή που θα τους επιτρέψει, μέσα στην κατάσταση ανάγκης που επικρατεί, να υποστηριχθούν, να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ξεπεράσουν, έστω εν μέρει, τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων.  Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει μία δέσμη μέτρων ώστε γρήγορα να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν και συγχρόνως να αποκατασταθούν οι υποδομές τους να αποκατασταθούν οι υποδομές των επιχειρήσεων, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν. 

Ειδικότερα, πρέπει:

 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή του κατεστραμμένου εξοπλισμού, εκθεσιακού, ηλεκτρικού και μηχανολογικού, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 • Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), που δημιουργήθηκε ακριβώς για να υποστηρίξει τις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές της Ευρώπης. Αντιστοίχως, οι πληγέντες επιχειρηματίες πρέπει να καρπωθούν το σύνολο των ευεργετημάτων/ενισχύσεων που προβλέπεται στο εθνικό πλαίσιο στήριξης περιοχών που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές (κρατική αρωγή, arogi.gov.gr). 
 • Να δοθούν κίνητρα απόσυρσης των κατεστραμμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων για την αγορά νέων, χωρίς τέλος ταξινόμησης.  Το μέτρο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας.
 • Να επιταχυνθεί η εξόφληση όλων των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί και περιμένουν την εκταμίευση κονδυλίων προγραμμάτων, εσωτερικών και ευρωπαϊκών.
 • Να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που έπαθαν καταστροφές σε ένα σχέδιο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως αυτό που εκπονήθηκε για τις επιχειρήσεις της Καρδίτσας μετά το πέρασμα του Ιανού.
 • Να επισπευσθεί η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών των αστικών ιστών που αυτήν την στιγμή είναι τελείως εκτός λειτουργίας.  Πρέπει ειδικά να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, με συνέργειες του Κράτους και της αρμόδιας Περιφέρειας.
 • Να ισχύσει μία γενναία αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων (προτείνουμε ακόμα και στο 100%) για τις πληγείσες επιχειρήσεις που θα αντικαταστήσουν εξοπλισμό και πάγιο κεφάλαιο.

Ειδικά για τον εξοπλισμό και τα πάγια των επιχειρήσεων, αυτά έχουν διαλυθεί, παραμορφωθεί και αχρηστευθεί.  Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ακριβώς συνέβη και στις καταστροφές της Καρδίτσας, που παρασύρθηκαν και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ, οπότε η αποτύπωσή τους ακόμη και μέσω του φωτογραφικού φακού είναι ανέφικτη.

Είναι αυτονόητο, ότι τα σχετικά γραφειοκρατικά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα.  Ας μην γελιόμαστε, οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να «χτιστούν» πάλι, σχεδόν από το μηδέν.  Είναι απαραίτητο να ισχύσει γι’ αυτές μία αυτόματη διαδικασία η οποία με μία απλή διαπιστωτική πράξη της διοίκησης θα ενεργοποιεί την άμεση αντικατάσταση παγίων και πρώτων υλών με την αποζημίωση να αντιστοιχεί σε ποσοστό ή στο όλον της προτιμολόγησης του νέου εξοπλισμού, όπως ακριβώς γίνεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Δεύτερον, μετά τις υποδομές, σειρά έχει η καθημερινή λειτουργικότητα της κάθε πληγείσας επιχείρησης, με μέτρα προσωρινά μεν, αναγκαία όμως για την βιωσιμότητά τους, στο πλαίσιο των παρακάτω αξόνων: 

 • Αναστολή καταβολής του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων, του ΦΠΑ, τρεχουσών εισφορών, παρακρατήσεων (ΦΜΥ, κ.λπ.), τελών, δόσεων της Επιστρεπτέας προκαταβολής και δόσεων ληξιπρόθεσμων χρεών και ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της κάθε τοπικής αγοράς.  Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ των ιδιόκτητων επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απαλλαγή, στα πρότυπα των ακριτικών αραιοκατοικημένων νησιών.
 • Νομοθετική ρύθμιση για την μη επιβολή προστίμων σε τυχόν μελλοντικούς ελέγχους για τα φορολογικά στοιχεία που έχουν καταστραφεί –και στις περισσότερες των περιπτώσεων η καταστροφή τους είναι πλήρης.
 • Κεφαλαιοποίηση των σχετικών οφειλών με δυνατότητα μακροχρόνιας άτοκης ρύθμισης, μετά το τέλος του χρόνου αναστολής.  Ειδικά για τις δόσεις των ρυθμίσεων, ένας σημαντικός αριθμός τους πρέπει να μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης.
 • Αναστολή των πάσης φύσεως κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
 • Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών, προκειμένου να αποκτήσουν οι πληγείσες επιχειρήσεις μια κάποια πρόσθετη και απολύτως αναγκαία ρευστότητα.
 • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων και μη δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες, με μεταφορά τους στο τέλος του χρόνου αποπληρωμής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση. Ανάλογες διευκολύνσεις πρέπει να λάβουν και οι επιχειρηματίες που έχουν λάβει δανειακές ενισχύσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “Γέφυρα” 2.
 • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
 • Προσωρινή αναστολή για τουλάχιστον 90 ημέρες της εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφωνικής επικοινωνίας ή παροχής υπηρεσιών διαδικτύου για τις επιχειρήσεις και ρύθμιση των σχετικών υποχρεώσεων μετά το πέρας της αναστολής.
 • Δυνατότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν να θέσουν σε αναστολή εργασίας το προσωπικό τους, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να ξαναλειτουργήσουν.

Τέλος για τις απαραίτητες ενισχύσεις των επιχειρήσεων, εκεί που δεν μπορεί το Κράτος, πρέπει να επιστρατευθούν οι Τράπεζες να παράσχουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης στις πληγείσες επιχειρήσεις ακόμη και με 100% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα).

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, είναι παρούσα στις πληγείσες περιοχές και δίνει την πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων και της αγοράς μετά από αυτήν την καταστροφή, που θα επηρεάζει τις τοπικές αγορές και κοινωνίες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στο μέλλον.  Αν δεν ληφθούν άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που χτύπησαν οι πλημμύρες στο πλαίσιο των προτάσεων που σας καταθέτουμε, πολύ φοβόμαστε ότι πολύ δύσκολη θα είναι η ανάκαμψή τους και –συν τω χρόνω- αδύνατη η διάσωσή τους.

Ευελπιστώντας στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας, δεδομένου του ενδιαφέροντος που διαπιστωμένα έχετε επιδείξει για το εν λόγω θέμα, διατελούμε,

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ   ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ

Με Ιδιαίτερη Τιμή,

            Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                  ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos