"Ασφαλώς Κυκλοφορώ", εκπαιδευτική δράση της Τροχαίας Ηρακλείου

“Ασφαλώς Κυκλοφορώ” ονομάζεται η δράση κυκλοφοριακής αγωγής που διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, η οποία ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου  στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό.

Η συγκεκριμένη δράση θα διαρκέσει 10 ημέρες (καθημερινές) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής δράσης, μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Ηρακλείου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους σωστούς κανόνες συμπεριφοράς που οφείλουμε όλοι μας να τηρούμε κατά τις μετακινήσεις μας.

Κάθε μέρα θα βρίσκονται στο χώρο 14 τροχονόμοι – αστυνομικοί οι οποίοι θα δείξουν στους μικρούς μας φίλους πώς μετακινούμαστε πεζοί σε μία πόλη, πώς διασχίζουμε με ασφάλεια τον δρόμο, πώς ποδηλατούμε, πώς κυκλοφορούμε με όχημα στην πόλη καθώς επίσης θα τους μάθουν όλους τους κινδύνους που διατρέχει ένας χρήστης της οδού κατά τη μετακίνηση του, τις πινακίδες σήμανσης που υπάρχουν σε μία πόλη, τις διαγραμμίσεις που μπορεί να συναντήσουν σε μία οδό, τα οφέλη της χρήσης του προστατευτικού κράνους σε μηχανή και ποδήλατο και της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία επίσης να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. (περιπολικό – μηχανή – γερανός – ποδήλατο) που θα βρίσκονται στο χώρο προς επίδειξη.

Επιπρόσθετα στη διάθεση των παιδιών θα υπάρχουν πολλά βιωματικά – διαδραστικά παιχνίδια, όπως τροχός του Κ.Ο.Κ., παιχνίδι Σωστό – Λάθος, παζλ, τάπητας τροχαίας, γυαλιά εμποδίων κλπ.

Σε όλα τα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά δώρα και ειδικό φυλλάδιο με συμβουλές οδικής ασφάλειας προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανακαλούν στη μνήμη τους αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό βίωμα με θέμα την Οδική Ασφάλεια.

Στόχος της προληπτικής αυτής δράσης της Τροχαίας είναι η εξοικείωση των μικρών μαθητών με τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίον “Ασφαλώς Κυκλοφορούμε” ως πεζοί, ως αναβάτες σε μηχανή ή ποδήλατο, ως επιβάτες σε αυτοκίνητο.

Απώτερος σκοπός είναι η καλλιέργεια ορθής κυκλοφοριακής συνείδησης και η διαμόρφωση σωστής κυκλοφοριακής κουλτούρας στα νέα παιδιά προκειμένου να παραχθούν προσωπικότητες με κύριο μέλημα το σεβασμό προς τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και προς τον πλησίον τους. Είναι γνωστό ότι από τα πρώτα νηπιακά χρόνια οι πληροφορίες καταγράφονται ανεξίτηλες στον παιδικό εγκέφαλο. Τα παιδιά μαθαίνουν από εικόνες και παραδείγματα και διαπαιδαγωγούνται ανάλογα. Άλλωστε, όπως είπε και ο Πλάτωνας στην Πολιτεία …

“Η αρχή της παιδείας είναι η αρχή των πάντων”

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos