Αυξημένα πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν θα βεβαιώνονται .....
όποιος εφαρμόζει τον κανονισμό δεν πληρώνει πρόστιμο

Αυξημένα πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν την πόλη θα βεβαιώνει στο εξής ο υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου, ελέγχοντας την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας(τροπ.αρ.32) και βεβαιώνοντας τις προβλεπόμενες παραβάσεις.

Σύμφωνα με την “254” απόφαση του Δ.Σ, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας, καθορίστηκε η αναπροσαρμογή μέρους των προστίμων σε περιπτώσεις όπου βεβαιώνεται παράβαση σχετική με την τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από τους κάδους, απόρριψη τοξικών απορριμμάτων – λυμάτων που δεν μεταφέρονται από τις υπηρεσίες του Δήμου, μετακίνηση κάδων, τοποθέτηση αστικών οικιακών απορριμμάτων στα καλαθάκια του δήμου, εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων χωρίς συνεννόηση με τον δήμο, μπαζών – άχρηστων υλικών σε πεζοδρόμια και ακάλυπτους χώρους,εγκατάλειψη μέσων μεταφοράς, ανάμειξη ειδικών και τοξικών  με τα οικιακά απορρίμματα, άδετα και άσπαστα χαρτοκιβώτια, εναπόθεση μη ανακυκλώσιμων σε κάδους ανακύκλωσης, ρύπανση περιβάλλοντος από περιττώματα ζώων, ρύπανση από εταιρίες διαφήμισης καθώς και άλλες παράτυπες ενέργειες που ελλοχεύουν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Η διαδικασία ελέγχων και βεβαίωσης των προστίμων, έχει ήδη ξεκινήσει, ταυτόχρονα με την καθημερινή επαφή και ενημέρωση των δημοτών (υπάρχει σχετική ανάρτηση στο site του Δήμου).

“Στόχος της δημοτικής αρχής, δεν αποτελεί ασφαλώς η επιβολή προστίμων, δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αλλά να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, ότι αφενός θα πρέπει να συμβάλλουν στο να διατηρηθεί ο Δήμος καθαρός, και να γίνει επιτέλους το βήμα προς την κατεύθυνση της τήρησης κανόνων που αρκούν για να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα μας. Η τήρηση των κανόνων είναι δείγμα πολιτισμού» !

Ο κ. Ζερβός, ξεκαθαρίζοντας ότι η αυστηριοποίηση των ποινών στο ζήτημα της καθαριότητας, προφανώς και δεν σχετίζεται με την επιβάρυνση πρόσθετων τελών στους συνδημότες, τόνισε, ότι αναφέρεται μόνο σε αυτούς που δυστυχώς παρ΄ όλη την δυστοκία που υπάρχει λόγω της τραγικής αποστελέχωσης των μηχανισμών ελέγχου (Δημοτική Αστυνομία- ΕΛ.ΑΣ)  και εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή αστυνόμευση- δημιουργούν μονίμως ζητήματα στον δήμο. Εξ άλλου όπως είπε η πρακτική της αύξησης των προστίμων, είναι διαδεδομένη ως ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την παραβατικότητα, χωρίς να αποτελεί το μόνο μέτρο.

Εξ άλλου σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Γιώργου Βάρδα : “προτείναμε την αύξηση των προστίμων (όχι στο σύνολο τους) απευθυνόμενοι σε αυτούς που δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό καθαριότητας, στοχεύοντας κυρίως ότι σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει,  θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην πόλη και τις γειτονικές κοινότητες. Ευελπιστούμε ότι στο εξής, δεν θα υποχρεώνεται ο δήμος να πληρώνει πρόστιμα λόγω της κακής χρήσης αντικειμένων που απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης που διαχειρίζεται η υπηρεσία του Ηρακλείου.

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε – επεσήμανε – ότι δεν φέρει την ευθύνη όλων των πραγμάτων ο Δήμος. Η Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί μ΄ ένα μόνο αστυνομικό, άρα η δυνατότητα ελέγχου δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε μερική αύξηση των προστίμων, ώστε οι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν στην όποια παρατυπία τους από την εφαρμογή του κανονισμού. Να γίνει ξεκάθαρο, όποιος εφαρμόζει τον κανονισμό δεν πληρώνει πρόστιμο”.

Επιπλέον σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, ή να απευθύνονται στις εταιρίες ανακύκλωσης για τον ίδιο σκοπό. Για οποιαδήποτε πληροφορία – ενημέρωση οι δημότες μπορούν ν΄ απευθύνονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας και συγκεκριμένα για τον Άγιο Νικόλαο,  με τον κ. Αντωνάκη Εμμανουήλ στο τηλ :6972209997 και για τις περιοχές Νεαπόλεως – Βραχασίου με τον κ. Γιώργο Δαβράδο στο τηλ : 6972448526.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos