δήλωση δημάρχου οροπεδίου Λασιθίου για τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Αντώνιο Φ. Παπαδάκη
το Σάββατο 21 Μαΐου κατέθεσε το στεφάνι μνήμης και τιμής του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, στα Προπύλαια

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης χαιρετίζει και συγχαίρει τον  Σύλλογο Λασιθιωτών Αττικής “ο Δικταίος”  για την πρωτοβουλία της απόδοσης τιμών, τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο ταφικό μνημείο του Λασιθιώτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και πολιτικού αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης 1866-1869, το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στο Α’ νεκροταφείο του Δήμου Αθηναίων.

«Καλούμε για ακόμα μια φορά τον Δήμο Αθηναίων δια του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Πρυτάνεως και της Συγκλήτου αυτού, να εφαρμόσουν άμεσα και χωρίς καμία απολύτως έκπτωση, το απόρρητο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και να αποκαταστήσουν με τον δέοντα σεβασμό, το ταφικό μνημείο του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για την αναγνώριση της προσφοράς, στον μέγιστο έως και σήμερα ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικού αρχηγού των αγώνων για την ελευθερία της Κρήτης» αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Σύμφωνα με το απόρρητο πόρισμα, ο Δήμος Αθηναίων έχει προβεί σε παράνομη διοικητική πράξη, καθώς επέτρεψε την ταφή άλλων ατόμων στο μνημείο, παρανόμησε ξανά διότι παρέλειψε να ενημερώσει το Υπουργείο Πολιτισμού για τις βεβηλώσεις και ουδέποτε άσκησε την εποπτική του αρμοδιότητα.

Επίσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πρύτανης παράλληλα με τον Δήμο Αθηναίων, δεν αποκατέστησαν το μνημείο και δεν αφαίρεσαν την επίσης παράνομα τοποθετημένη στην δικτατορία -έμπροσθεν του μνημείου του Παπαδάκη- προτομή του Παναγιώτη Δεμέστιχα, καταδικασμένου από τα Ελληνική Δικαιοσύνη δοσίλογου, συνεργάτη των ναζιστών και υπουργού εσωτερικών της κατοχικής κυβέρνησης.

Η προτομή του δοσίλογου αποκρύπτει και προσβάλλει το ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας μνημείο της επιστήμης με το όνομα του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, ενώ έχει προστεθεί το όνομα του δοσίλογου καθώς και συγγενών του, χαράζοντας με βέβηλο τρόπο την μαρμάρινη στήλη του προστατευμένου από το νόμο μνημείου που φιλοτέχνησε ο μεγαλύτερος γλύπτης της σύγχρονης Ελλάδας Γ. Βρούτος.

Ως δημοκρατική κοινωνία είμαστε φύση και θέση απέναντι στην συνεχιζόμενη ιεροσυλία και βεβήλωση του τάφου και μνημείου του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Ήρωα.

Λόγω της θεσμικής θέσης η Δημοτική Αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, έως ότου αποκατασταθεί το μνημείο όπως μνημονεύεται στην με αριθμό 23/2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, δηλώνει ότι – παρόλη την θέληση της –  δεν απέδωσε τιμές και δεν κατέθεσε στεφάνι μνήμης, σε χώρο βεβηλωμένο από τον δοσίλογο.

Το ταφικό μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο του Δήμου Αθηναίων ιδιοκτησίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φυλάσσονται τα κόκκαλα του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη από το Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου θεωρείται  ιερό Κρητικό έδαφος.

Η Δημοτική Αρχή ενημερώνει ότι, το Σάββατο 21 Μαΐου κατέθεσε το στεφάνι μνήμης και τιμής του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβολικά στο άγαλμα του εμπνευστή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Αντ. Καποδίστρια.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos