Ερώτηση Θραψανιώτη για το κλείσιμο του Γηροκομείου Ιεράπετρας
Κίνδυνος να μείνουν χωρίς στέγη 50 ωφελούμενοι

Ερώτηση με αφορμή τον κίνδυνο κλεισίματος του  Γηροκομείου Ιεράπετρας, κατέθεσε ο Μανόλης Θραψανιώτης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών. Ο Βουλευτής τονίζει τις μεγάλες κοινωνικές συνέπειες που θα έχει το να μείνουν χωρίς στέγη οι 50 ωφελούμενοι της δομής αλλά και χωρίς δουλειά οι 25 εργαζόμενοι.

Καταλήγοντας στην ερώτηση, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός : «Σε ποιες συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να δοθεί λύση για την συνέχιση λειτουργίας   της δομής  «Σωματείο Φίλων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας, ΝΠΙΔ», ώστε ωφελούμενοι και εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο.»

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

Υγείας,

Εσωτερικών.

Θέμα: «Κίνδυνος να μείνουν χωρίς στέγη 50 ωφελούμενοι και χωρίς εργασία 25 εργαζόμενοι στη δομή «Σωματείο Φίλων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας»».

Στις 19-12-2000 Ιδρύεται το Σωματείο Φίλων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στις 31-07-2001 παραχωρείται το Δημοτικό κτίριο φιλοξενίας γερόντων (κληροδότημα Ορφανουδάκη) στο Σωματείο με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Μοναδική υποχρέωση του Σωματείου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενεί.  Το 2017 χρηματοδοτείται από την Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου και κατατίθεται στην Περιφέρεια Κρήτης. Τον Δεκέμβριο του 2017 οι ηλικιωμένοι ωφελούμενοι μεταστεγάζονται από το Ορφανουδάκειο στο κέντρο της πόλης, στο κτίριο της παλιάς εφορίας Ιεράπετρας και λίγο αργότερα και σε δεύτερο χώρο στην Πλατεία Μακρή, με τον  αριθμό των φιλοξενουμένων  να ξεπερνάει τους 70, ενώ σήμερα οι διαμένοντες ανέρχονται σε 58 άτομα.

Σήμερα στο Σωματείο απασχολούνται 25 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως νοσηλεύτριες, κοινωνικοί φροντιστές, μάγειρας, καθαρίστριες και κοινωνική λειτουργός.

Με την προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Χανίων στις 22/10/2020, επιβάλλεται  η εφαρμογή των αρ.πρ.67563/23-3-2020 και 67565/23-3-2020 αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη και διακοπή λειτουργίας των παραπάνω δομών.

Επίσης και ο Δήμος αδυνατεί να βρει λύση, για την προσωρινή έστω μεταστέγαση των ατόμων τα οποία διαμένουν στην δομή.   Σε απάντηση τους, οι κοινωνικοί λειτουργοί και η πρόεδρος του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» της Ν.Π.Δ.Δ.  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.  προς τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας  για την τύχη των ηλικιωμένων που διαμένουν στις παραπάνω δομές  χαρακτηριστικά αναφέρουν

 «Σε απάντηση στο έγγραφο σας με αριθμό πρωτοκόλλου 02, 27/10/2020 με το οποίο μας ενημερώνετε για την επιτακτική ανάγκη μεταφοράς των ηλικιωμένων των οποίων την φιλοξενία είχαμε εισηγηθεί, σας ενημερώνουμε ότι μετά από έρευνα για θέσεις σε άλλες δομές φιλοξενίας, δεν βρέθηκε διαθεσιμότητα σε επίπεδο Νομού, καθώς οι δομές φιλοξενίας δεν δέχονται κλινήρεις ασθενείς και μάλιστα με πενιχρές συντάξεις (ύψους 360 ευρώ).

  Τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ιεράπετρας παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας από Δευτέρα έως Παρασκευή και με ωράριο (7:30-15:30) και ως εκ τούτου δεν έχουν δυνατότητα να φροντίσουν κλινήρη άτομα τα οποία χρήζουν 24 ωρης φροντίδας.

Επιπλέον  οι εισαγωγές σε ιδρύματα έχουν γραφειοκρατικά κωλύματα λόγω της πανδημίας.

Οι άνθρωποι οι οποίοι παραπέμφθηκαν στη δομή των Φίλων Τρίτης Ηλικίας από την Υπηρεσία μας ήταν ηλικιωμένοι των οποίων η απρόσκοπτη επιβίωση δεν εξασφαλιζόταν με την  παραμονή τους στην οικία τους . Όπως είναι προφανές με το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων έχει επιδεινωθεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται οικονομικά και κοινωνικά είναι ακόμα χειρότερες στην παρούσα φάση.

  Σας επισυνάπτουμε έγγραφο με στοιχεία των ατόμων αυτών και με συνοπτική παρουσίαση των δυσκολιών τους και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Επειδή στις δύσκολες υγειονομικές αλλά και οικονομικές συνθήκες που ζούμε θεωρώ αδιανόητο 58 ηλικιωμένοι να μείνουν χωρίς στεγή και 25 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Σε ποιες συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να δοθεί λύση για την συνέχιση λειτουργίας της δομής «Σωματείο Φίλων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας, ΝΠΙΔ», ώστε ωφελούμενοι και εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο.

Ο ερωτών βουλευτής

Θραψανιώτης Μανόλης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos