Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου
λίγο πριν το άλεσμα

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου, κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Λασιθίου ολοκληρώθηκαν για το 2022, με την εκτέλεση από πέντε έως έξι  ψεκασμών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Τη φετινή περίοδο οι πληθυσμοί του εντόμου ήταν πρωτόγνωρα υψηλοί, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ η συχνή παρουσία έντονων βόρειων ανέμων και το δροσερό καλοκαίρι δημιούργησαν πολύ ευνοϊκές συνθήκες για τη δραστηριότητα του δάκου.

 Με  τα  παραπάνω δεδομένα  η Υπηρεσία μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο εφικτό, με άξονα τις δυνατότητες που υπήρχαν.

Λαμβάνοντας υπόψη  τις ημέρες που πρέπει  υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή (με βάση την έγκριση  κυκλοφορίας κάθε φυτοπροστατευτικού), προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα  εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, ορίζουμε τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής:

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ  ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
                            Α) Στο Δήμο Αγίου Νικολάου:
ΆμεσαΖενίων, Λούμα
4/11/2022Αγίου Αντωνίου
5/11/2022Βρουχά
6/11/2022Καλού Χωριού, Σκινιά
7/11/2022Ταπών, Κρούστα, Λατσίδας, Βουλισμένης, Μιλάτου
8/11/2022Αγίου Νικολάου, Ελούντας, Πρίνας, Φουρνής,Καρυδίου Καστελίου,
9/11/2022Βραχασίου, Κριτσάς, Νεάπολης, Μετόχια Νεάπολης,
11/11/2022Βρυσών, Λακωνίων Μέσα-Έξω
12/11/2022Λιμνών, Χουμεριάκου, Νικηθιανού,
                          Β)Στο Δήμο Ιεράπετρας:
ΆμεσαΑνατολής, Γδοχίων, Μεσελέρων, Μύρτους, Καβουσίου, Μακρυλιάς, Μουρνιών
3/11/2022Παχείας Άμμου
4/11/2022Αγίου Ιωάννου, Καλαμαύκας, Κάτω Χωρίου, Μύθων, Σταυροχωρίου
5/11/2022Ορεινού, Ρίζας, Σχινοκαψάλων
6/11/2022Αγίου Στεφάνου
7/11/2022Ιεράπετρας
13/11/2022Μεταξοχωρίου,  Χριστού
14/11/2022Νέων Μαλών
 Β)Στο Δήμο Σητείας:
ΆμεσαΑρμένων, Κρυών, Δάφνης, Σκορδύλου, Μαρωνιάς, Πεύκων, Σητείας,  Πισκοκεφάλου, Ρούσας Εκκλησιάς, Σφάκας, Σταυρωμένου, Χρυσοπηγής, Χανδρά
6/11/2022Έξω & Μέσα Μουλιανών, Πραισού
7/11/2022Κατσιδωνίου, Παπαγιαννάδων
8/11/2022Χαμεζίου
9/11/2022Απιδίων, Αχλαδίων, Ζάκρου,  Παλαίκαστρου, Περβολακίων, Σκοπής, Αγίας Τριάδος
10/11/2022Καρυδίου
11/11/2022Ζήρου, Λιθινών
15/11/2022Αγίου Γεωργίου

            Στις Τοπικές Κοινότητες Μυρσίνης, Τουρλωτής και Λάστρου, όπουδεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την Υπηρεσία μας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό, ανάλογα με το εντομοκτόνο που έχουν χρησιμοποιήσει. Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από   τις αγορές, παρακαλούνται:

  1. Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή και εφόσον έχουν διενεργήσει παράλληλα και μόνοι τους ψεκασμούς, να εφαρμόσουν  το χρονικό όριοπου αναγράφεται στην ετικέτα, από τον ψεκασμό ως την  συγκομιδή.
  2. Οι ελαιοτριβείς του Νομού να  μην δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους, πριν τις παραπάνω ημερομηνίες.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιολάδου τόσο από την Υπηρεσία μας, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από  την εργαστηριακή εξέταση αποδειχθεί η ύπαρξη τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Ειδικά στις παραλιακές περιοχές, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί καλός καιρός και η συγκομιδή καθυστερεί, πιθανόν να προκληθούν ζημιές από το δάκο, μετά το τέλος του προγράμματος. Στην περίπτωση που θα  υπάρξει ανάγκη, οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας τα αναγραφόμενα στην  ετικέτα του σκευάσματος που ίσως χρησιμοποιήσουν.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστατεύονται ελαιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει  πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: