Η Αποκεντρωμένη για τις κατηγορίες του Δημάρχου Ιεράπετρας περί "αδικαιολόγητων καθυστερήσεων" στις διαδικασίες εισόδου εργατών γης
Αποκεντρωμένη, Ηράκλειο

Στις 3/11/2022 δημοσιεύτηκε στα τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και σήμερα 4/11/2022 στα έντυπα ΜΜΕ της περιοχής, δήλωση του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ.Θ.Καλαντζάκη, στην οποία φέρεται να κατηγορεί τόσο την Υπηρεσία Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όσο και τις Ελληνικές Πρεσβείες, για “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις” στη διαδικασία των εγκρίσεων για θεώρηση εισόδου για εργασία υπηκόων τρίτων χωρών και, ειδικότερα, εργατών γης.

Συγκεκριμένα και υπό τον τίτλο “Σε οικονομική καταστροφή οι αγρότες της Ιεράπετρας από την έλλειψη εργατών γης”, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι, παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τόσο στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στον νομό Λασιθίου, όσο και στις Ελληνικές Πρεσβείες ειδικά στο Πακιστάν και στην Ινδία. Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να περιμένει.

Μας προκαλεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι, αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου αποδίδει, με μεγάλη ευκολία και ιδιαίτερο στόμφο, ευθύνες πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων μίας κρατικής υπηρεσίας χωρίς να διαθέτει κανένα νομιμοποιητικό στοιχείο ή τεκμηρίωση των κατηγοριών του. Ως οφειλόμενη απάντηση στις αίολες και αβάσιμες κατηγορίες του κ. Καλαντζάκη για τις “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις” της υπηρεσίας Αλλοδαπών & Μετανάστευσης του φορέα μας στην Π.Ε. Λασιθίου, δεν θα προτάξουμε τις συνήθεις αόριστες δικαιολογίες για την υποστελέχωση και τις αυξημένες αρμοδιότητες της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας, αλλά αδιάψευστους αριθμούς σχετικά με τη διαδικασία της θεώρησης εισόδου εργατών γης από τρίτες χώρες στο Λασίθι, ώστε οι πολίτες να έχουν μία σωστή και αληθινή ενημέρωση.

Για τις μετακλήσεις υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στην Π.Ε. Λασιθίου, από 1/1/2021 μέχρι σήμερα, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο 690 ενδιαφερόμενοι εργοδότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει 690 αιτήσεις για μετάκληση 930 εργατών γης. Από αυτές τις αιτήσεις, οι 474 έχουν υποβληθεί από 1/4/2022 μέχρι σήμερα.    

Μέχρι σήμερα, 4/11/2022, η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Άγιο Νικόλαο έχει εξετάσει και εκδώσει 621 αποφάσεις για τη μετάκληση εργατών γης στην Π.Ε. Λασιθίου, ενώ 69 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 14/10/2022 βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης (εκκρεμότητες). Να σημειωθεί ότι, οι αιτήσεις για μετάκληση εργατών γης συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι 31/12/2022.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οφείλει, απεναντίας, να ευχαριστήσει τα στελέχη (3 υπάλληλοι και η προϊσταμένη τους, κ. Μαρία Βδοκάκη) της αρμόδιας υπηρεσίας στο Λασίθι για τη μεθοδική και αποτελεσματική εργασία τους στον τομέα των μετακλήσεων ΥΤΧ και σε ότι αφορά τα κρίσιμα θέματα των αδειών διαμονής.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos