Η Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά
ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου

Το εσπέρας της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ενορίας Μέσα Λακωνίων.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ομίλησε περί της εναρέτου βιωτής και της προσωπικότητος του μεγάλου Στρατηλάτου Αγίου τον οποίο η νήσος Κρήτη εξαιρέτως τιμά και πανηγυρίζει και ανέφερε: «Σήμερα η Εκκλησία μας πάει πολλά χρόνια πίσω, μας μεταφέρει στον 3ο μ.Χ. αιώνα και προβάλλει έναν Άγιο ο οποίος γεννήθηκε το 250 μ.Χ. και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού το έτος 303. Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή και είχε ενταχθεί στις τάξεις του στρατού και μάλιστα του ιππικού, γι’ αυτό πάντοτε αγιογραφείται πάνω σε ένα άλογο, έφιππος.

Αν και ο ίδιος ήταν ειδωλολάτρης και είχε ανατραφεί από ειδωλολάτρες γονείς, δεν μπορούσε να δεχθεί την αδικία που υπήρχε εκείνη την εποχή στους χριστιανούς, οι οποίοι οδηγούνταν στα μαρτύρια και τον θάνατο επειδή πίστευαν σε ένα διαφορετικό Θεό από εκείνον των ειδώλων, από τον θεό των αυτοκρατόρων και των ισχυρών της γης.

Έτσι έφυγε από το στράτευμα και αποσύρθηκε στα όρη της Φρυγίας όπου μόνος του και διάγων εν ασκήσει, μπόρεσε να δει κατά πρόσωπο τον Θεό και να ενωθεί μαζί Του. Διότι ο Θεός αποκαλύπτεται σε εκείνους που Τον αναζητούν, σε εκείνους που με ταπείνωση προστρέχουν σε Αυτόν.

Έτσι αποκαλύφθηκε και στον Άγιο Μηνά, τον στερέωσε στην Πίστη, τον καθάρισε από τις αμαρτίες, τον φώτισε και τον έκανε δυνατό, ώστε να κατέβει από τα βουνά όπου βρισκόταν ως λιποτάκτης από το στρατό και να ομολογήσει μπροστά στον έπαρχο της περιοχής της Κιουτάχειας τον αληθινό Θεό. Και τα μαρτύρια τα οποία υπέστη στη συνέχεια εξαιτίας αυτής της ομολογίας δεν τον πτόησαν, διότι ήταν πεπεισμένος ότι τα βασανιστήρια που περνούσε θα οδηγούσαν την ψυχή και την καρδιά του όχι στην απώλεια αλλά στην αγκαλιά του Θεού».

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Η παρουσία του Αγίου Μηνά στην ζωή της Εκκλησίας φανερώνεται διά των πολλών και ποικίλων θαυμάτων που επιτελεί τόσους αιώνες στο νησί μας. Ο Άγιος Μηνάς δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται ανάμεσά μας, να δίδει παρηγορία και ίαση σε όλους όσοι καταφεύγουν σε αυτόν. Και ολόκληρη η Κρήτη είναι υποχρεωμένη σε αυτόν, διότι επί πολλάκις έχει σώσει το νησί μας από βέβαιη καταστροφή και ιδιαιτέρως την πόλη του Ηρακλείου, όπου τιμάται ως Προστάτης και Πολιούχος.

Αυτόν τον μεγάλο Άγιο, αυτό το παλικάρι του Χριστού τιμούμε σήμερα και ήρθαμε απόψε στον ναό που είναι αφιερωμένος στην χάρη του για να προσευχηθούμε και να τον παρακαλέσουμε πάντοτε να προστατεύει και εμάς και τις οικογένειές μας και τον τόπο μας και την Πατρίδα μας και την Οικουμένη ολόκληρη από κάθε κακό. Και να του υποσχεθούμε ότι θα ομολογούμε κι εμείς όπως εκείνος τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον Ένα και Μοναδικό Αληθινό Θεό».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος μετείχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως Ηρακλείου, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Συλλειτουργούντες Αρχιερείς ήσαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και Κνωσού κ. Μεθόδιος, ενώ από το Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολ. Μέγας Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων κ. Θεόδωρος.

Το θείο κήρυγμα διηκόνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη ζωή και τον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και στην αγιαστική παρουσία και τις θαυματουργικές παρεμβάσεις του, δια μέσου των αιώνων, στον λαό του Μεγάλου Κάστρου.

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά, καθώς επίσης και των Ιερών Λειψάνων του προσφάτως ανακηρυχθέντος Αγίου από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, Κυρίλλου Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Κρητός, το οποίο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου, Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Ρουσσάκης.

Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βουλευτές Ηρακλείου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής των τοπικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos