Η καταπολέμηση της ανεργίας στην Κρήτη στη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
από τη συνεδρίαση

Η προοπτική ενίσχυση της εργασίας και  η καταπολέμηση  της  ανεργίας  στην Περιφέρεια Κρήτης, ήταν το θέμα της μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που έγινε σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή των προέδρων των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων του νησιού.

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, τα δεδομένα και αναλύσεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μια σειρά θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή διαδικασία στο νησί καθώς και για την διατήρηση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας ενώ ζήτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο και να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Νίκος Παπαδάκης προχώρησε στην παρουσίαση του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης που είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του, όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος, είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 και υλοποιείται από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, το εργατικό δυναμικό του νησιού βρίσκεται σε μια νέα εργασιακή κατάσταση, της προσωρινής αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας, επιτείνοντας την ευαλωτότητα στην οποία είχε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (47%) στην Κρήτη διέκοψαν (κυρίως προσωρινά) την εργασία τους κατά την πρώτη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού υποστηρίζει ότι η θέση του ως προς την αναζήτηση εργασίας ή την διατήρηση της υπάρχουσας θέσης του έχει πληγεί.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης τάσσεται υπέρ της Εργασίας κι όχι της Απασχόλησης κι αυτός πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων των δυνάμεων, διότι μόνο οι θέσεις εργασίας δίνουν πραγματική ευημερία και ποιοτική ανάπτυξη, που αποτελούν διαρκή στόχο και στρατηγική για την Περιφέρεια της Κρήτης, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής που οδηγούν σε θέσεις εργασίας. Όπως αποφασίστηκε, με το συντονισμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα πρέπει «να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα», όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, αποτυπώνοντας όλες τις δυναμικές προτάσεις που θα στηρίξουν την εργασία στο νησί, μετά και τη σχετική πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δημόσια παρέμβαση εκλεγμένων συνδικαλιστών με αφορμή το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Κρήτης της 24/5/2021 με θέμα: « Ενίσχυση απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας»

24/5/2021

Με μια εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο βγαλμένη μέσα από τα επίσημα κείμενα των ΣΕΒ, ΠΟΞ και των λοιπών εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων, με εκφράσεις όπως «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», «στήριξη της επιχειρηματικότητας», «άρση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων» κ.ά. , οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου επιχείρησαν σήμερα (24/5/2021) να συγκαλύψουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών για την κατάσταση των εργαζόμενων και των οικογενειών τους! Επιχείρησαν να εξωραΐσουν την «ανάπτυξη της οικονομίας» που στο επίκεντρό της έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και παράγει μαζική ανεργία και φτώχεια. Ακόμα και τα ίδια τα στοιχεία που παρέθεσαν απέδειξαν ότι η επιδείνωση της ανεργίας στην Κρήτη ξεκινά πολύ νωρίτερα από την πανδημία, ήδη από το 2018!

Για άλλη μια φορά, οι πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στο μεγάλο κεφάλαιο, στη μεγαλοεργοδοσία, αποδεικνύοντας ότι αυτό που τους “κόφτει” πραγματικά είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζουν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις!

Οι πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων, δηλαδή, αναζητούν ό,τι αναζητούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, προτείνοντας ο καθένας το δικό του τρόπο για τη θωράκιση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων.

Όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν σχετίζονται, αλλά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού προϋποθέτουν τις μειώσεις μισθών, τσάκισμα συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων, επιδείνωση των όρων εργασίας, μείωση κοινωνικών παροχών, συντάξεων. Γι’ αυτό χέρι-χέρι Περιφερειακή Αρχή και πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων φίμωσαν Προέδρους μεγάλων Συνδικάτων από τους κλάδους των Κατασκευών και του Επισιτισμού-Τουρισμού, ώστε να μην ακουστεί η πραγματική φωνή των εργαζομένων!

Την ίδια ώρα  η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που έχει ξεσηκώσει απεργιακό ξεσηκωμό και αποτελεί αιτία πολέμου γιατί στοχεύει το 8ωρο, επιβάλλοντας τζάμπα εργασία, την πλήρη κατάργηση της Κυριακής Αργίας, χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία κι επιβάλλοντας περαιτέρω περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση.

Αντί οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων να οργανώνουν συσκέψεις των ΔΣ των σωματείων και να συμβάλλουν στο συντονισμό της πάλης των συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης-εργοδοσίας, πρωτοστατούν στην επέκταση του «κοινωνικού διαλόγου» και του «κοινωνικού εταιρισμού», που όλες αυτές τις δεκαετίες προετοίμασε το έδαφος για το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων!

Εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας και καταγγέλλουμε τη διαδικασία που ακολούθησαν οι πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων για τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης: το θέμα δε συζητήθηκε σε κανένα ΔΣ Εργατικού Κέντρου είτε έγινε μια αναφορά “στο πόδι” όπως στο ΕΚΡ , φυσικά δεν υπάρχει σχετική απόφαση από κανένα ΔΣ ενώ παρακάμφθηκαν-φιμώθηκαν σειρά μεγάλων σωματείων που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους!

Καταγγέλλουμε τη διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων να στρατεύσουν τους εργαζόμενους στους στόχους του κεφαλαίου για δήθεν “δίκαιη ανάπτυξη”, “παραγωγική ανασυγκρότηση”, “άμβλυνση των ανισοτήτων” και σήμερα “νέο παραγωγικό μοντέλο “, στόχους που υιοθετούν οι πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων με την εισήγησή τους!

Καμία προσδοκία δεν μπορεί να έχει ο λαός από το σχέδιο του κεφαλαίου: Το υποτιθέμενο «νέο παραγωγικό μοντέλο » που θα είναι «ανταγωνιστικό και εξωστρεφές», είναι το «μοντέλο» που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τα «πήλινα πόδια» αυτού του μοντέλου έσπασαν την περίοδο της πανδημίας. Επιβεβαιώθηκε ότι όχι μόνο δεν απαλλάσσουν την καπιταλιστική οικονομία από τις αντιφάσεις που βρίσκονται στο DNA της, όχι μόνο δεν οδηγούν σε «διατηρήσιμη» ανάπτυξη, αλλά εντείνουν τα αδιέξοδά της, οδηγούν «ολοταχώς» σε νέες πιο βαθιές καπιταλιστικές κρίσεις που φορτώνονται μετά στον λαό. Το κυριότερο, δεν μπορούν ποτέ και πουθενά να «μεταμορφώσουν» την καπιταλιστική οικονομία σε «δίκαιη» και «για όλους», όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Το κυβερνητικό σχέδιο ευθυγραμμίζεται με αυτές τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου  («πράσινη ανάπτυξη» και «ψηφιακές δράσεις», «απασχόληση » και «δεξιότητες», «ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» κ.ά.).

Το γεγονός ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Ανάκαμψης έρχεται το νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς, των απλήρωτων υπερωριών, της γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας κ.ά, αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη, για την οποία μιλάνε  με πολύ “μεγάλα λόγια” όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, αφορά τελικά την ανάκαμψη των κερδών και των προνομίων των λίγων σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων των πολλών!

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη. Γι’ αυτό άλλωστε ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας όχι απλά δεν ακυρώνει τα μνημόνια και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά τα συνεχίζει στην ίδια πορεία, καθηλώνοντας τους μισθούς, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γενικεύοντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης , ολοκληρώνοντας το έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα νέα θαλασσοδάνεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Ο λαός θα κληθεί ξανά να σφίξει το ζωνάρι και να βάλει πλάτη για να ανακάμψει γρήγορα η κερδοφορία των αφεντικών όπως κάνει εδώ και δέκα χρόνια με 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε μια κανονική ζούγκλα για τους εργαζόμενους.

Το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την εργατική τάξη. Γνωρίζουμε καλά ότι ανεργία και ανέργους θα έχουμε πάντα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος και ως τέτοια θα συνεχίζει να υπάρχει. Σε περιόδους κρίσης θα οξύνεται και σε περιόδους ανάπτυξης θα ελαττώνεται. Κατ’ επέκταση όλες οι λύσεις που προτείνουν αυτές οι δυνάμεις, η περιφερειακή αρχή και οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων δεν αμφισβητούν την αιτία που γεννά την ανεργία.

Οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουμε. Να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις δυνάμεις που δήθεν μας “εκπροσωπούν”, να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας και τα δικά μας συμφέροντα κόντρα σε αυτά των καπιταλιστών και της ανάπτυξής τους. Να δυναμώσουμε τα δικά μας όπλα, να μαζικοποιήσουμε τα συνδικάτα και να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς ΑΜΕΣΑ με σύνθημα «ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ» κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με ΑΠΕΡΓΙΑ,  για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, για την προστασία και ενίσχυση του δικαιώματος στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων, για συνολική ανατροπή των αντεργατικών νόμων.

Απαιτούμε:

 • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της πανδημίας.
 • Να ενισχυθεί άμεσα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
 • Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.
 • Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
 • Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση. Έργα κατασκευής και συντήρησης σχολείων και παιδικών σταθμών, σύγχρονων νοσοκομείων και άλλων υποδομών στην υγεία και πρόνοια. Φοιτητικών Εστιών που τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για τους σπουδαστές και τους φοιτητές στην Κρήτη .
 • Εκτέλεση έργων αναγκαίων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων για αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

Υπογραφές:

 • Αποστολάκης Ιωσήφ, πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Χανίων
 • Βολακακης Δημήτρης,  πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Χανίων  και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Χανίων
 • Βουρλιώτης Δημήτρης, πρόεδρος ΔΣ Συνδικάτου Εργατουπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου
 • Βρακίδης Ανδρέας, μέλος ΔΣ ΕΚ Ρεθύμνου και Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ν.Ρεθύμνου
 • Γωνιανάκης Γιάννης, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, μέλος ΔΣ ΕΚ Ηρακλείου, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος
 • Εμμανουηλίδης Γιώργος, Πρόεδρος Σωματείου Διανομέων -delivery Νομού Χανίων ‘Ιωσήφ Σαριδάκης’
 • Ζέρβας Σάκης, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης “Γαλάτεια Καζταντζάκη”
 • Καραμανωλάκης Νίκος, Πρόεδρος Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
 • Κορναρακης Γιώργος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων
 • Κριαράς Αντρέας, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Συνταξιούχων Ηρακλείου
 • Λεκάκης Γιώργος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Χανίων
 • Λουκάκης Στάθης, πρόεδρος Συνδικάτου Ρεθύμνου και μέλος ΔΣ ΕΚ Ρεθύμνου
 • Μανιαβός Στράτος, μέλος ΔΣ ΕΚ Ρεθύμνου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό
 • Μπανάκος Γιώργος, πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου «ΤΑΛΩΣ»
 • Νικολοπούλου Κατερίνα,  πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν.Χανίων
 •  Ξανθουδάκης Μανόλης, πρόεδρος  Ένωσης Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Χανίων και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Χανίων
 • Ξημεράκης Γιάννης, μέλος ΔΣ ΕΚ Ηρακλείου
 • Πάγκαλος Γιώργος, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Λασιθίου
 • Τσουπακης Νίκος, πρόεδρος Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων αρτοσκευασμάτων ποτών ειδών ζαχαροπλαστικής Νομού Χανίων, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Χανίων και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών
 • Ρηγανακος Φώτης, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Χανίων
 • Σαλούστρος Δημόκριτος, μέλος ΔΣ ΕΚ Ηρακλείου, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου,
 • Σοφίου Βαγγέλης, μέλος ΔΣ ΕΚ Ηρακλείου, μέλος ΔΣ Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου
 • Τερζάκης Βασίλης, πρόεδρος Σωματείου Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ Ν. Ηρακλείου
 • Χαλακατεβακη Μαριαντζελα, πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos