Ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης τοποθετήθηκε στο νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική, λέγοντας πως ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι παραπλανητικός, καθώς αντίθετα από ότι θα πίστευε κάποιος, το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών στην τρέχουσα συγκυρία.
Συγκεκριμένα οι όροι του περιορίζουν τους δικαιούχους, αφού επί της ουσίας αφορά ελάχιστους, τη στιγμή που δημιουργεί προσδοκίες σε πολλούς. Μόνο τρεισήμισι χιλιάδες δάνεια περίπου σε νέους 25-39 χρονών με μόνιμη εργασία, ενώ αποκλείονται εργαζόμενοι με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, αλλά και όσοι εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, προκειμένου να ξεπληρώνουν τα δάνειά τους. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων κατοικιών έναντι του τεράστιου πλήθους δυνητικών δικαιούχων καθίσταται πρακτικά ανεφάρμοστο.
Στηλίτευσε την κατάργηση του Προγράμματος «ESTIA» από τον υπουργό μετανάστευσης τον κ. Μηταράκη – με ψευδείς ισχυρισμούς για τάχα αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης – για τη φιλοξενία προσφύγων, όταν στη Σητεία η επιτυχία του εν λόγω προγράμματος είχε συμβάλει στην ομαλή ένταξη 150 Σύρων στην τοπική κοινωνία.
Επιπλέον τόνισε την προεκλογική σκοπιμότητα του μέτρου αλλά και την αδυσώπητη πραγματικότητα, αφού ουσιαστικά ωφελεί μόνον τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους, καθώς παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης σε ιδιώτες εργολάβους και τράπεζες με κίνδυνο οι δανειολήπτες να έχουν προβλήματα αν θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και όσο η αδυναμία των ανθρώπων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους θα μεγαλώνει, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, θα έρχονται οι κάθε λογής «Πάτσηδες» να εκμεταλλευτούν τον πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ για να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα σπίτια.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου μεταξύ άλλων καταργεί τον πτωχευτικό κώδικα, προστατεύει την πρώτη κατοικία και διευρύνει τα όρια ηλικίας κατά πέντε χρόνια για να ωφεληθούν μέχρι και εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες άτομα.
Επί πρόσθετα όσον αφορά την τροπολογία για την τραγωδία στο Μάτι, ο Βουλευτής τόνισε την εργαλειοποίησή της, θυμίζοντας πως η ΝΔ επιβράβευσε και αναβάθμισε εκείνους που είχαν αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ως αντιπολίτευση τους κατηγορούσε για τις ευθύνες τους. Η τοποθέτηση έκλεισε απευθύνοντας δύο ερωτήματα για τον κ. Χατζηδάκη, αναφορικά με τις προσωρινές συντάξεις και το καθεστώς ένταξής τους στις εκκρεμείς ή τις οριστικές συντάξεις, καθώς και την χρονική διάρκεια μιας αίτησης συνταξιοδότησης. Συμπληρωματικά διάβασε την περίπτωση μιας συμπολίτισσας μας που ενώ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, λαμβάνει χαμηλότατη προσωρινή σύνταξη τη στιγμή που η κατάστασή της διαρκώς χειροτερεύει και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.