Με κάθε τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει τη χρήση του όρου τσικουδιά και τσίπουρου
καζάνι πριν την έναρξη της απόσταξης

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απαγόρευση της χρήσης των ονομάτων τσίπουρο και τσικουδιά από διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς της χώρας μας, προχώρησαν 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη,  καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα, στο ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στον ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αλκοολούχα (Ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ), γίνεται χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης.

Η χρήση αυτού του όρου είναι προφανώς αυθαίρετη, καθώς από κανένα νομικό κείμενο  της Ευρωπαϊκής ή Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει η απαγόρευση της χρήσης του όρου τσικουδιά και τσίπουρο. Επιπλέον, αυθαίρετη και ανακριβής είναι η απόδοση στα Ελληνικά του πρωτότυπου κειμένου της Οδηγίας, όπου δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Για το θέμα του ονόματος πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, των αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας και προέδρων τοπικών συλλόγων, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου, ο οποίος ενημερώθηκε από τους παριστάμενους ότι θεωρούν πως η απαράδεκτη χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρου» για μικρούς αποσταγματοποιούς, προσβάλλει τη μακραίωνη Κρητική παράδοση παραγωγής τσικουδιάς, όπως επίσης και την μακρόχρονη παράδοση των περιοχών που παράγουν τσίπουρο. Επίσης, αποτελεί απόπειρα υποστήριξης συμφερόντων τρίτων σε βάρος των συνεχώς θιγόμενων αγροτικών νοικοκυριών και οικογενειών, παραγνωρίζει το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών νομοθετημάτων τα οποία χρησιμοποιεί αντίθετα προς τον σκοπό τους.

Μάλιστα, σε πρόσφατες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις στήριξης του ονόματος «παραδοσιακή τσικουδιά» και «παραδοσιακό τσίπουρο» για τα προϊόντα των διήμερων αποσταγματοποιών. Παράλληλα, οι παραδοσιακοί παραγωγοί κέρδισαν μία πρώτη μάχη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, δικαστήριο της Λάρισας έκρινε ότι δεν υπάρχει άλλη ονομασία πλην της ονομασίας “Τσίπουρο” ή “τσικουδιά”.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν τους λόγους χρήσης του όρου «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, καθώς και αν προτίθενται να αποσύρουν τον αυθαίρετο όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» από το εν λόγω νομοσχέδιο.

Τέλος, αιτούνται να ενημερωθούν για τις ενέργειες των αρμόδιων προκειμένου να προστατευτεί το επάγγελμα του Αμβυκούχου, το οποίο κινδυνεύει στην περίπτωση που επιμείνουν στον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Η αυθαιρεσία της κυβέρνησης στερεί τη χρήση του όρου τσικουδιά και τσίπουρο από διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς της Χώρας μας»

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και την τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1159, σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», γίνεται χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης.

Η χρήση αυτού του όρου είναι προφανώς αυθαίρετη, καθώς από κανένα νομικό κείμενο  της Ευρωπαϊκής ή Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει η απαγόρευση της χρήσης του όρου τσικουδιά και τσίπουρο.

Επιπλέον, αυθαίρετη και ανακριβής είναι και η απόδοση στα Ελληνικά του πρωτότυπου κειμένου της  Οδηγίας, όπου πουθενά δεν υπάρχει αυτό που μέσα σε παρένθεση ορίζεται, μετά την τροποποίηση του άρθρου 82 του ν. 2960/2001 (Α΄265), ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» και αφορά στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς.

Για το θέμα του ονόματος πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, των αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, του προέδρου τοπικών συλλόγων νομού, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου.

Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε ότι οι παριστάμενοι θεωρούν απαράδεκτη τη χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρου» για μικρούς αποσταγματοποιούς, αντί της ορολογίας τσικουδιά και τσίπουρο, καθώς προσβάλλει τη μακραίωνη Κρητική παράδοση παραγωγής τσικουδιάς, όπως επίσης και την μακρόχρονη παράδοση των περιοχών που παράγουν τσίπουρο. Επίσης, αποτελεί απόπειρα υποστήριξης συμφερόντων τρίτων σε βάρος των συνεχώς θιγόμενων αγροτικών νοικοκυριών και οικογενειών, παραγνωρίζει το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών νομοθετημάτων τα οποία χρησιμοποιεί αντίθετα προς τον σκοπό τους.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράπετρας υπήρξε ομόφωνη απόφαση στήριξης ψηφίσματος διαμαρτυρίας του Συλλόγου παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς Νομού Λασιθίου για το θέμα του ονόματος (Αριθμός Απόφασης: 12/2022).

Παρόμοια απόφαση στήριξης ψηφίσματος υπέρ της επαναφοράς του ονόματος «παραδοσιακή τσικουδιά» και «παραδοσιακό τσίπουρο» για τα προϊόντα των διήμερων αποσταγματοποιών, υπήρξε και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας (Αριθμός απόφασης: 7/14-2-2022).

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

1.   Ποιος ο λόγος της χρήσης του όρου «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς;

2.   Προτίθεστε να αποσύρετε τον αυθαίρετο όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» από το εν λόγω νομοσχέδιο;

3.   Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να προστατεύσετε το επάγγελμα του Αμβυκούχου, το οποίο κινδυνεύει στην περίπτωση που επιμείνετε στον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γκιόλας Ιωάννης

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα(Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος(Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού(Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos