της Μαρίας Χανιωτάκη Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών
Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχα στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη και με τη συμμετοχή φορέων του Λασιθίου, με φόντο το προωθούμενο έργο κατασκευής του ΒΟΑΚ.
Πρόσφατα, με τυμπανοκρουσίες ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με το πολυπόθητο αναπτυξιακό έργο και ανακοίνωσε την προσπάθεια και την πρόταση του για ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης και την επέκταση του. Λίγο μετά, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης, μίλησε για το σχεδιασμό και το έργο αναφερόμενος σε όλο το χρονοδιάγραμμα μελέτης και κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ και μεταξύ άλλων στην προσθήκη του τμήματος Χανίων – Κισσάμου και στην ύπαρξη διοδίων.
Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνω ότι το Λασίθι βρίσκεται παραγκωνισμένο για ακόμα μια φορά και μετατρέπεται πάλι στο φτωχό συγγενή της Κρήτης. Διαχρονικά ο νομός Λασιθίου είναι το αδικημένο παιδί, το αποπαίδι της Κρήτης.
Σε αυτή τη συνθήκη είναι ξεκάθαρο πως πρέπει ν’ απαντηθεί ένα ερώτημα: Ποια πολιτική λογική αφαιρεί από το χρονοδιάγραμμα του μεγαλύτερου οδικού έργου της χώρας το τμήμα Νεάπολη – Σητεία;
Είναι παραλογισμός να διχάζεις ένα νησί που έχει μάθει να λειτουργεί ενωτικά, με μια επιλογή που δεν μπορεί να εξηγηθεί. Η συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται για τον ΒΟΑΚ – με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών – αφαιρεί ένα από τα πιο επικίνδυνα κομμάτια του οδικού δικτύου της Κρήτης που είναι η περιοχή της Σητείας. Όλοι θυμόμαστε το έργο Χαμέζι – Αυχή Αγκαθιάς που μετατράπηκε σε γιοφύρι της Άρτας. Ας μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Αυτό που θέλουμε είναι ένα σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του νησιού. Από τη Σητεία έως το Καστέλι Κίσσαμου.
Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχει τις πιο ώριμες μελέτες, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση στον ΟΑΚ με τους φορείς του Λασιθίου πριν δυο μήνες. Ο νομός Λασιθίου προσφέρει ποικιλοτρόπως και σε πολλά επίπεδα στην ανάπτυξη της Κρήτης, τόσο τουριστικά, όσο στον αγροτικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2019 γνωμοδότησε θετικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Θόλο που αποτελεί παραλιακή ζώνη του Καβουσίου, που βρίσκεται στο τμήμα Παχειά Άμμος – Καβούσι.
Οφείλουμε, λοιπόν ως Λασίθι να πούμε και να ξεκαθαρίσουμε πως τα πράγματα είναι απλά: Δεν ζητιανεύουμε. Διεκδικούμε. Διεκδικούμε δικαιοσύνη. Ίση μεταχείριση έναντι των άλλων νομών. Ζητάμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Ίσες ευκαιρίες στην πίτα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Για να υπάρχει ομοιομορφία στο νησί. Για να τηρηθεί η συνοχή και η ενότητα.