Ο πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής στη νησίδα των Αγίων Πάντων
εσπερινός στο νησί των Αγίων Πάντων

Εκατοντάδες πιστοί τίμησαν και φέτος τη μνήμη Πάντων του Θεού Αγίων, στο εκκλησάκι που φέρει την ονομασία τους και στην ομώνυμη νησίδα που βρίσκεται απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Το Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου και οι πλοιοκτήτες ανέλαβαν την δωρεάν μεταφορά των πιστών από και προς το νησί, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας.

Ο πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής τελέσθηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων το εσπέρας του Σαββάτου 26 Ιουνίου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Με ιδιαίτερη λαχτάρα περιμένουμε κάθε χρόνο να έρθουμε σε αυτό το όμορφο εκκλησάκι για να εορτάσουμε τη μνήμη των Αγίων Πάντων. Το νησί αυτό είναι τόπος μαρτυρίου, είναι ένα μοναχικό «κάθισμα», ένα ασκητήριο, ένας τόπος προσευχής και νήψεως. Είναι ένας τόπος που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από μία ηγιασμένη μορφή του Μεραμβέλλου, τον Ιερομόναχο Εφραίμ Χατζη-Πατέρα, ο οποίος ερχόταν εδώ για να ασκητέψει με την παρηγορία και την χάρη του Θεού.

Η Εορτή των Αγίων Πάντων είναι μία από τις παλαιότερες Εορτές της Εκκλησίας μας, που αρχικά θεσπίστηκε ως Εορτή των Μαρτύρων –τον 4ο αιώνα– αλλά αργότερα επεκτάθηκε σε όλες τις κατηγορίες των Αγίων. Έτσι σήμερα εορτάζουμε τους Αποστόλους, τους Μάρτυρες, τους Ιεράρχες, τους Προφήτες, τους Οσίους και όλους όσοι μαρτύρησαν για το Χριστό.

Με την Εορτή αυτή ολοκληρώνεται η χαρμόσυνη περίοδος του Πεντηκοσταρίου που ξεκινάει από τη βραδιά της Αναστάσεως. Γι’ αυτό και καθιερώθηκε να τελείται μία Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, διότι οι Άγιοι είναι οι ευκλεείς καρποί του Αγίου Πνεύματος. Είναι εκείνοι οι οποίοι πιστοποίησαν και διεκήρυξαν την Ανάσταση του Χριστού. Είναι οι πρώτοι καρποί της κηρύξεως του Ευαγγελίου στα πέρατα της Οικουμένης από τους Αποστόλους, οι οποίοι φωτίσθηκαν από την έλευση του Παρακλήτου. Είναι η σφραγίδα της παρουσίας και της παραμονής του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο που κατάφερε να σοφίσει το ανθρώπινο γένος και να αποκαταστήσει την επικοινωνία και την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον πλησίον.

Με κέντρο την Ανάσταση του Χριστού η Εκκλησία προβάλλει το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Και θέσπισε τον εορτασμό της χορείας πάντων των Αγίων, βεβαιώνοντας έτσι το υπερφυσικό έργο της επενέργειας του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο· διότι εκείνο που επιτελεί τα πάντα μέσα στην Εκκλησία είναι το Άγιο Πνεύμα. Γι’ αυτό και από την ημέρα της χαριτώσεώς της μέσα στον χώρο και τον χρόνο, πορεύεται και διαρκώς θα πορεύεται έως την εσχάτη ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου.Λέγει χαρακτηριστικά ένας μεγάλος σύγχρονος θεολόγος και Άγιος της σερβικής Εκκλησίας, ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, ότι η Εκκλησία είναι το «εργαστήριο της αγιότητος». Είναι εκείνη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος Άγιος, να γίνει κατά χάριν θεός. Αυτός είναι ο αληθινός και ο πραγματικός σκοπός της επί γης παρουσίας του κάθε ανθρώπου. Δημιουργηθήκαμε, αδελφοί μου, κατ’ εικόνα Θεού και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρονική περίοδο της επίγειας ζωής μας για να πετύχουμε τον μοναδικό σκοπό μας, που είναι να γίνουμε καθ’ ομοίωσιν θεοί».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos