Ο Στέλιος Πετράκης στο Φεστιβάλ Διασταυρούμενων Πολιτισμών της Βαρσοβίας

Το κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη,  θα εμφανιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Διασταυρούμενων Πολιτισμών της Βαρσοβίας, μοιραζόμενο τη σκηνή του Θεάτρου Δραματουργίας με την καταξιωμένη εκπρόσωπο  του ελληνόφωνου τραγουδιού της κάτω Ιταλίας Maria Mazzotta. Την επόμενη μέρα ο Στέλιος Πετράκης και ο χορευτής Νίκος Λεμπέσης, θα παραδώσουν σεμινάρια για την κρητική μουσική και το χορό αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το φεστιβάλ στην επίσημη ιστοσελίδα του:  «Στην εναρκτήρια συναυλία θα συμμετέχει η Maria Mazzotta από τη νότια Ιταλία, η οποία έχει γίνει γνωστή στο ιταλικό και διεθνές κοινό ως μία από τις κορυφαίες φωνές του Canzioniere Grecanico Salentino… Δεύτερος ερμηνευτής αυτής της βραδιάς θα είναι ο βιρτουόζος της λύρας,  Στέλιος Πετράκης με το κουαρτέτο του. Στο ρεπερτόριό τους οι μουσικοί ερμηνεύουν εκφραστικές και ζωηρές μελωδίες, trance χορευτικούς ρυθμούς, επικά τραγούδια και θρήνους, παρουσιάζοντας περήφανα τις μουσικές παραδόσεις του τόπου τους, μέσα από πρωτότυπες μελωδίες και δικές τους συνθέσεις στο ύφος της κρητικής μουσικής. Ο Στέλιος Πετράκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Κρητικούς μουσικούς. Η συνάντηση του με τον Ross Daly άνοιξε στον καλλιτέχνη ένα νέο παράθυρο στον μουσικό κόσμο, ενθάρρυνε τη δική του αναζήτηση και έμπνευση με τη μουσική του ανατολικού τμήματος της Μεσογείου. Μέχρι και σήμερα ο Στέλιος είναι ενεργό μέλος της ομάδας του Μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly. Η αγάπη του για την κρητική μουσική τον οδήγησε να σχηματίσει το Κρητικό Κουαρτέτο, μια ομάδα βιρτουόζων κρητικών μουσικών».

Ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του Δημήτρης Σιδερής, Μιχάλης Κονταξάκης και Νίκος Λεμπέσης, δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την τιμητική αυτή πρόσκληση να εμφανιστούν σε έναν από τους σπουδαιότερους χώρους πολιτισμού της Βαρσοβίας, τοποθετώντας παράλληλα τη μουσική της Κρήτης για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της World Music σκηνής. Ευχαριστούν το φεστιβάλ για την τιμητική αυτή πρόσκληση ενώ παράλληλα προετοιμάζουν και σχεδιάζουν και νέες Ευρωπαϊκές εμφανίσεις, που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos