ο φόβος κατόπιν εορτής δεν έχει λογική, μέτρα προστασίας από τον δήμο Αγίου Νικολάου
η Εντεταλμένη Σύμβουλος Υγείας Ισότητας Εθελοντισμού – Συντονίστρια Covid – 19 του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Ευαγγελία Φανουράκη

Τα μέτρα που λαμβάνονται στον Δήμο Αγίου Νικολάου – υπό την καθοδήγηση  του Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού, για την εξυπηρέτηση των δημοτών – κοινοποίησε σήμερα (12/11) η Εντεταλμένη Σύμβουλος Υγείας Ισότητας Εθελοντισμού – Συντονίστρια Covid – 19 του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Ευαγγελία Φανουράκη. Η κ. Φανουράκη απευθυνόμενη στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, παρακαλεί για την ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι : ¨ο φόβος κατόπιν εορτής δεν έχει λογική” !

Ακολουθεί η ανακοίνωση :

Για λόγους πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού, και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ SARS-COV-2 ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝ ΜΕΣΩ NEOY LOCKDOWN – ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ/ΩΡΑΡΙΟ/ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ/ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ» στις 6/11/2020 κρίνεται σκόπιμο από την Πέμπτη 12/11/2020 και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, η προσέλευση κοινού στις υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, να γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Η εξυπηρέτηση των δημοτών από τις υπηρεσίες του Δήμου θα γίνεται παράλληλα με τηλεφωνική επικοινωνία και με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υποβολή αιτήσεων και την παραλαβή εγγράφων ή πιστοποιητικών, όπως και στην πρώτη καραντίνα.

Η ιστοσελίδα του Δήμου μας, στην διεύθυνση :  http://covid19-agn.gr

Μπορεί για άλλη μια φορά να σας βοηθήσει:

  1. Να μελετήσετε πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό covid-19, όπως αυτές παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
  2. Να μελετήσετε τα μέτρα προφύλαξης για εσάς και για τους γύρω σας
  3. Να διαβάζετε τα δελτία τύπου του Δήμου, των Οργανισμών & Επιτροπών σχετικά με τον κορωνοϊό
  4. Να  βρείτε τηλέφωνα και email  προκειμένου να επικοινωνήσετε με τι Υπηρεσίες του Δήμου
  5. Να συνδεθείτε στην πλατφόρμα «ερμής», μέσω της οποία μπορείτε να κάνετε online αίτηση και να παραλαμβάνετε δίχως να βγείτε από το σπίτι σας πλήθος δικαιολογητικών.

Πέραν των παραπάνω επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε γι άλλη μια φορά πως η επιτελική ομάδα του Δήμου, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου από την πρώτη στιγμή πήρε τα απαραίτητα μέτρα κι ενημέρωσε κάθε στενή επαφή τόσο του ίδιου, όσο και του Αντιδημάρχου κ. Αλεξάκη, όπως ορίζονται οι στενές επαφές στις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε καθημερινή και συνεχή επικοινωνία. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κάθε εργαζόμενο του οργανισμού που πιθανόν να νοσήσει στο μέλλον.

Αντιλαμβανόμαστε τον διάχυτο φόβο, που επιτείνεται από τους κατεξοχήν αναρμόδιους αυτοσχέδιους λοιμωξιολόγους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ενημερωνόμαστε από υπεύθυνες και έγκυρες πηγές.

Σίγουρα υπάρχει μια σχετική ευκολία στην μετάδοση του συγκεκριμένου ιού αλλά εντός λογικών πλαισίων. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μετατραπεί η πανδημία του κορωνοϊού, σε μια πανδημία φόβου και μαρασμού. Το να χαιρετήσεις έναν γείτονα σου ή να διασταυρωθείτε στον διάδρομο ενός σούπερ μάρκετ κι αργότερα μάθεις ότι νοσεί δεν σε καθιστά στενή του επαφή και δεν πρέπει να δημιουργεί πρόσθετο άγχος, σε εσένα ή στο νοσούντα. Κι αφού ο πανικός, δυστυχώς, δημιουργείται από την άγνοια, σας παραθέτουμε το πώς ορίζει ο ΕΟΔΥ τη στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται:

  • άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 1,5 μέτρου και για ≥ 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.
  • άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.
  • άτομο με επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.
  • άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα συσκέψεων, χώρο αναμονής κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο
  • άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.

Να επισημάνουμε ότι ο φόβος κατόπιν εορτής ή ο φόβος χωρίς τήρηση των μέτρων δεν έχει λογική. Παρακαλούμε λοιπόν, όλους τους συνδημότες μας, να τηρούν καθολικά και ευλαβικά τα μέτρα που μας προτείνουν οι ειδικοί.

Όσοι  εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου να απέχουν από οποιαδήποτε επαφή με άλλα άτομα και να ενημερώνουν αμέσως τους υπεύθυνους φορείς, τον ΕΟΔΥ, τον ιατρό τους και την εργασία τους. Επίσης παρακαλούμε τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σύμφωνα με τον παραπάνω οδηγό να απέχουν από κοινωνικές επαφές και να ενημερώνουν άμεσα τον ΕΟΔΥ και την εργασία τους.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε πως νόσηση από τον ιό  COVID -19  είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, δεν πρέπει να αφήσουμε τον φόβο μας να οδηγήσει στον στιγματισμό των ασθενών και των οικογενειών τους, αντιθέτως πρέπει ενισχύσουμε ψυχικά τους πιθανώς νοσούντες να το εκφράσουν εγκαίρως ώστε να αποτρέψουμε πιθανές συρροές λόγω φόβου στιγματισμού. Τέλος ενημερώνουμε πως ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα συνεχίσει να πραγματοποιεί rapid test σε φοιτητές που έρχονται από άλλες περιοχές.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos