Παραχώρηση στοιχείων και παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Οδικής Ασφάλειας
το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021 παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια.

Σύμφωνα με αυτό, επιχειρείται από πλευράς πολιτείας – σε εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής στόχευσης- να καθοριστούν οι βασικές δράσεις της επόμενης δεκαετίας ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της μείωσης των νεκρών αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% έως το 2030, αλλά και ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαία έως το 2050.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας έχει μελετήσει διεξοδικά την παρουσίαση του υλικού και θέλει να συμβάλλει με τις απόψεις του στην προσθήκη επιμέρους δράσεων, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι στις πρώτες θέσεις των θανάτων από τροχαία συμβάντα ενώ έχει επιπλέον θλιβερές πρωτιές σε παραβάσεις που σχετίζονται με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τροχαίους θανάτους με εμπλεκόμενο ένα μόνο όχημα κ.α.

Δυστυχώς το πλήρες κείμενο του σχεδίου δεν υπάρχει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό (διαδικτυακά ή σε όποια άλλη μορφή για ουσιαστική δημόσια διαβούλευση) μέχρι σήμερα, ούτε και η εθνική στρατηγική σύμφωνα με την οποία αναπτύσσεται και αποτελεί εξειδίκευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η από πλευράς μας ουσιαστική και σε βάθος επεξεργασία του, αλλά και να μην δίνεται η δυνατότητα διαπίστωσης της εφαρμογής του στις προωθούμενες αλλαγές στην νομοθεσία (όπως στον Ν. 4784/ 2021).

Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως μας καταστήσετε κοινωνούς αυτών των πληροφοριών, και πιο συγκεκριμένα:

  • Να μας κοινοποιήσετε το πλήρες κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια με τους συνοδευτικούς πίνακες και χάρτες,
  • να μας κοινοποιήσετε την πρόσφατη Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια σύμφωνα με την οποία συντάσσεται το Σχέδιο Δράσης.

Κλείνοντας και αφού τονίσουμε την σημαντικότητα της πρωτοβουλίας σύνταξης του σχεδίου και της εξειδίκευσης των δράσεων εφαρμογής του, θα επιθυμούσαμε να μας παρουσιάσετε τους βασικούς άξονες δράσης και τις απαιτούμενες εφαρμοστικές διατάξεις του σχεδίου για την υλοποίηση των στόχων του.

με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο πρόεδρος,
Μιχαήλ Χωραφάς

Κοινοποίηση:

  • Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Στασινό
  • Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη
  • Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης κ. Κουράκη
  • Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ
  • Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης
  • MME
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: