Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου επανέλαβε τη διαδρομή στα ξωκλήσια γύρω από τη Λάστρο. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η επίσκεψη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στην περιοχή της Σητείας για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας με πρώτη στάση το ομώνυμο χωριό.
Ο Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου είναι απ’ τους παλιότερους Ορειβατικούς Συλλόγους της Κρήτης κι ένας απ’ τους πιο δραστήριους και πολυάριθμους. Φέτος κλείνει μάλιστα τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, γι’ αυτό σε κάθε εξόρμησή του αναρτά και το πανό με το λογότυπο του, όπως έκανε και στην ‘οικογενειακή’ φωτογραφία του Σαββάτου. Έχουμε συμπορευτεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και με χαρά προσφερθήκαμε να τους δείξουμε λίγες από τις ομορφιές του τόπου μας, εδώ στην ανατολική Κρήτη. Πιστοί και οι δύο Σύλλογοι στο μότο «όποιος περπατά, είναι φίλος», πάντα είμαστε ανοικτοί στις συνεργασίες, με τις οποίες γνωριζόμαστε όλοι εμείς οι περιπατητές κι ανταλλάσουμε ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς. Το παρόν δώσανε φυσικά και οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων, η Νανά Κουτσανδρέου απ’ τον Ε.Ο.Σ. κι ο Λεωνίδας Κλώντζας απ’ τον Ορειβατικό Αγίου Νικολάου.
Μαζευτήκαμε λοιπόν γύρω στα 80-90 άτομα στην κεντρική πλατεία της Λάστρου, μια μεγάλη θορυβώδης παρέα! Τις πέντε περίπου ώρες της παραμονής μας στο χωριό, στο οποίο μένουν τώρα πια λιγοστοί και ηλικιωμένοι κυρίως κάτοικοι, κάναμε σίγουρα αισθητή την παρουσία μας!
Η Λάστρος βρίσκεται 35χλμ δυτικά της Σητείας, στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης. Είναι ένα γραφικό χωριό, με λίγους κατοίκους, χτισμένο σε υψόμετρο 314 μ. σε μία κοιλάδα ανάμεσα στο όρος Καψά δυτικά και κάποια μικρότερα υψώματα ανατολικά. Δυτικά και νότια του χωριού διακρίνεται πάνω στα υψώματα το ρήγμα της Λάστρου (ή “στεφανιές” κατά τους ντόπιους), αδιάψευστος μάρτυρας της καταβύθισης του νησιού μας στο πέρασμα των αιώνων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, όπου το έδαφος της πλαγιάς μοιάζει να έχει υποχωρήσει κάθετα αρκετά μέτρα, δημιουργώντας ένα γιγάντιο “σκαλοπάτι» μήκους πολλών μέτρων, που εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει ακόμη και από μακριά. Το χωριό, με όνομα προελληνικής προέλευσης, διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Μέσα και γύρω από το χωριό έχουν διασωθεί αρκετές παλιές βυζαντινές εκκλησίες, ενώ στη θέση ‘Κυνηγόσπηλιος’ βρέθηκαν αρχαϊκά ευρήματα, Μινωικός οικισμός, νεκρόπολη και μινωικοί τάφοι.
Όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες συμπράξεις, η πρώτη επαφή είναι συνήθως ..μουδιασμένη: «οι δικοί μας – οι δικοί σας»! Στη συνέχεια όμως οι διαφορετικοί ρυθμοί βαδίσματος φτιάχνουν ανάμεικτα μικροπαρεάκια, η ατμόσφαιρα χαλαρώνει κι αρχίζουν οι γνωριμίες. Στο τέλος δημιουργούνται φιλίες, ανταλλάσσονται τηλέφωνα, διευθύνσεις στο fb , υποσχέσεις για κοινές αποδράσεις κι όλα τα σχετικά.
Η διαδρομή μετά απ’ όλ’ αυτά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα: ακολουθήσαμε την γνωστή πορεία περικόπτοντας το Μύλο του Παπά κι επιλέγοντας αντί γι’ αυτόν να επισκεφτούμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο δασάκι πάνω απ’ το χωριό. Ανά τακτά διαστήματα περνούσαμε κοντά απ’ το χωριό, έτσι ώστε οι πιο κουρασμένοι να αποχωρούν για μια περιήγηση εντός του και μια στάση για καφεδάκι και ρακί στο παραδοσιακό καφενεδάκι, ενόσω οι υπόλοιποι συνέχιζαν. Έτσι ενώ ξεκινήσαμε όλοι μαζί τη γνωστή πορεία (Αγία Μαρίνα, Χάνι Γερωνυμάκη, Μυρτιδιώτισσα, Άη Νικήτας, Άγιος Νικόλαος) στον τελευταίο προορισμό, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, μείναμε γύρω στους τριάντα ..φανατικούς!
Τόσο αυτοί που επέλεξαν να περάσουν πιο πολύ χρόνο στο χωριό, όσο κι εκείνοι, που τριγύρισαν περισσότερο στη φύση, στο τέλος όλοι ικανοποιημένοι δήλωσαν. Η Λάστρος, ένα απ’ τα πιο ενδιαφέροντα, όμορφα, καθαρά και νοικοκυρεμένα χωριά της περιοχής μας, η φύση τριγύρω στο φόρτε της και η διαδρομή με μεγάλη εναλλαγή τοπίων!
Για την ιστορία περπατήσαμε γύρω στα 13 χιλιόμετρα σε ένα διάστημα 5 ωρών με τις στάσεις κι αρχηγοί εν τη ενώσει: Άννα Τζανάκη-Παπαδάκη απ’ τον Ε.Ο.Σ., Μαρία Μετζογιαννάκη απ’ τον Ορειβατικό Αγίου Νικολάου. Καλή συνέχεια με πολλές ενδιαφέρουσες κι ασφαλείς πεζοπορίες και για τους δυο συλλόγους κι όσο για τον Ε.Ο.Σ. να τα χιλιάσει!
Φωτογραφίες και πληροφορίες για την πεζοπορία στο blog του Συλλόγου https://orsian.blogspot.com/2022/03/blog-post.html