πρωτοβουλίες για την στήριξη των ατόμων με οπτική αναπηρία
από την επίσκεψη στη Περιφέρεια

Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκαν σήμερα η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Σοφία Χαμονικολάου, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Παναγιώτη Μαρκοστάμο και τον Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Μενέλαο Μαρκοδημητράκη, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο της συνεργασίας του φορέα με την Περιφέρεια της Κρήτης.  

Στη διάρκεια της παρουσίας τους είχαν συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρο Βαμβακά και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ συναντήθηκαν και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών – ατόμων με οπτική αναπηρία της Περιφέρειας Κρήτης. Η κ. Χαμονικολάου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη «για τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης στην υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, που εφαρμόστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ηράκλειο». 

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, μάλιστα, έγινε αξιολόγηση του προγράμματος/εφαρμογής που σχεδιάστηκε προς διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ατόμων με οπτική αναπηρία, σχετικά με την ανεμπόδιστη πλοήγηση αυτών στα διοικητικά κτήρια της Περιφέρειας, ενώ τα δύο μέρη συμφώνησαν στην από κοινού συνεργασία στοχευμένων προγραμμάτων που αφορούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων της Περιφέρειας σε θέματα εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία όρασης, την διάχυση της πληροφορίας γύρω από θέματα σχετικά με την οπτική αναπηρία, αλλά και γενικότερα, την δραστηριότητα και το σημαντικό έργο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. 

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκοστάμος αφού δοκίμασε το σύστημα που σχεδιάστηκε προς διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ατόμων με οπτική αναπηρία στο κτίριο της Περιφέρειας δήλωσε. «Είναι πραγματικά ένα καινοτόμο σύστημα που εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή στην πρόσβαση και πάντα με στόχο την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωσή τους».

Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Αρναουτάκης, «ως Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και σημαντικές προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που κατά καιρούς ανακύπτουν, και σημαντικά βήματα προς την καθολική προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς υπογράμμισε πως «θα συνεχιστούν οι κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και θα εμπλουτιστούν οι δράσεις συνεργασίας».

από την Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos