Στην Πύλη της Αιωνιότητας, με τον Γουίλεμ Νταφόε

Με την εξαιρετική βιογραφία του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 3 Αυγούστου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η βραβευμένη στο φεστιβάλ Βενετίας ταινία «Στην Πύλη της Αιωνιότητας – At Eternity’s Gate». Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ταλαντούχος αμερικανός ζωγράφος και σκηνοθέτης Τζούλιαν Σνάμπελ. Η ταινία επικεντρώνεται στα δυο τελευταία χρόνια του Ολλανδού ζωγράφου και είναι Αγγλογαλλικής παραγωγής 2018, διάρκειας 111΄, με πρωταγωνιστές τους: Γουίλεμ Νταφόε, Ρούπερτ Φρεντ, Όσκαρ Άιζακ, Μαντς Μίκελσεν.

Η πολυτάραχη ζωή του Βαν Γκογκ έδωσε στους κινηματογραφικούς δημιουργούς την αφορμή να εξερευνήσουν τις ιδιαιτερότητές του σαν καλλιτέχνη και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι καθοδήγησε την δημιουργικότητά του και τι τον οδήγησε στο θάνατό (επίσημα καταγράφηκε σαν αυτοκτονία). Η ταινία του Σνάμπελ δεν είναι μια τυπική βιογραφία με γραμμική αφήγηση. Αντλεί από τους πίνακες του Βαν Γκογκ, εμπνέεται από τους τίτλους και την θεματική των δημιουργιών του και ανασκευάζει δημιουργικά και ελεύθερα την τελευταία περίοδο της ζωής του, όταν μετακόμισε στην Νότια Γαλλία. Ζωντανεύει την πιο δημιουργική περίοδο του καλλιτέχνη (75 πίνακες σε 80 μέρες), τις ανασφάλειες και αδυναμίες του και την κατάληξη του σε ψυχιατρική κλινική, βασιζόμενος στις επιστολές του ίδιου του ζωγράφου αλλά και στην προφορική ιστορία.

Η σχέση ζωής και τέχνης, φαντασίας και πραγματικότητας, πρωτοπορίας και παράδοσης, ενστίκτου και ορθολογισμού, προσωπικού οράματος και κοινωνικών επιταγών εμφανίζονται σε κάθε βήμα μιας «καταραμένης» προσωπικότητας, πολλές από τις πνευματικές και ψυχολογικές εμμονές της οποίας αποτυπώνει με μια απροσδόκητα νηφάλια ερμηνεία ο βραβευμένος στη Βενετία και υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Γουίλεμ Νταφόε.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer στην ιστοσελίδα μας ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Αγίου Νικολάου

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: