Σωκράτης Βαρδάκης: «Κυρία Κεραμέως, αν διαθέτατε την ελάχιστη απαιτούμενη ευθιξία, θα είχατε ήδη παραιτηθεί»
ο βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης

Με αφορμή τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις ελάχιστες ή και μηδενικές εισαγωγές πρωτοετών σε δεκάδες τμήματα, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Μετά τη χαρά γι’ αυτούς που άγγιξαν το όνειρο, έρχεται η οργή για εκείνους που το στερήθηκαν άδικα.

Πάνω από 40.000 υποψήφιοι μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι λόγω επίδοσης, αλλά χάρη στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που –εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης- αποφάσισε να θεσπίσει η κυβέρνηση.

Όχι, δεν πρόκειται απλά για ιδεοληψία και μίσος απέναντι στους νέους. Οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ επιβεβαιώθηκαν με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, αμέσως μετά τη σφαγή χιλιάδων υποψηφίων. Η κα Κεραμέως, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, μιλούσε για «απεγκλωβισμό» των νέων αυτών από τα πανεπιστήμια.

Από πού κυρία Κεραμέως απεγκλωβίστηκαν οι 40.000 αυτοί υποψήφιοι; Από την προοπτική να φοιτήσουν στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια, που στις αξιολογικές λίστες κατατάσσονται σε υψηλότατες θέσεις παγκοσμίως; Για να στραφούν πού; Στα προσφιλή σε σας ιδιωτικά κολλέγια, τα οποία με δικό σας νόμο θα τους παρέχουν ισάξια πτυχία και τα οποία ναι μεν βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης, όμως σε αυτά η μόνη βάση εισαγωγής είναι το γεμάτο πορτοφόλι;

Ποιο είναι αλήθεια το επόμενο βήμα των «μεταρρυθμίσεών» σας; Μήπως και ο «απεγκλωβισμός» των καθηγητών από τα τμήματα που αφήσατε χωρίς εισακτέους; Μήπως ο «απεγκλωβισμός» των τοπικών κοινωνιών από τα πανεπιστήμια που θα αρχίσουν να υπολειτουργούν και να ερημώνουν;
           

Τα στοιχεία και για το νησί μας είναι αποκαρδιωτικά. Στα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ) και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι επιτυχόντες είναι 9 και 20, αντιστοίχως, πολύ λιγότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, που ήταν 113 και 158, στο Φυσικό Ηρακλείου ζητούσαν 155 υποψηφίους και περνούν μόλις 34, στο τμήμα  Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καλύφθηκαν οι 2 μόλις, από τις 118 θέσεις, ενώ στις ιερατικές σχολές της Κρήτης δεν περνά κανένας υποψήφιος, τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο 33 είναι τα τμήματα που θα έχουν ελάχιστους ή καθόλου εισακτέους!

Κυρία Κεραμέως, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση πώς μία κυβέρνηση δέσμια των συμφερόντων που την κρατούν στην εξουσία διαλύει τη δημόσια παιδεία μιας χώρας. Το έργα και οι ημέρες σας ως Υπουργός Παιδείας βρίθουν από σκοταδισμό, αυταρχικότητα και ιδιοτέλεια. Ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε. Η μοναδική προσφορά σας για την Παιδεία αυτής της χώρας θα είναι η υπογραφή της παραίτησής σας».

Σωκράτης Βαρδάκης 

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos