Αποτίμηση θερινών μαθημάτων 2021 του Ευρωπαϊκού διαπανεπιστημιακού ινστιτούτου Ελληνικής γλώσσας, ορθοδόξου θεολογίας και πολιτισμού
όλοι οι συνεργάτες

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία ,για μία ακόμη χρονιά, το θερινό πρόγραμμα μαθημάτων εκμάθησης και βελτίωσης της ελληνικής γλώσσας, σπουδής στην Θεολογία και στον ορθόδοξο πολιτισμό του Ε.Δ.Ι.Ε.Γ.Ο.Θ.Π. για το έτος 2021 ,το οποίο διεξάγεται για 18η συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου ,και παρά τις δεδομένες δυσκολίες της φετινής χρονιάς λόγω της πανδημίας COVID 19, τα μαθήματα, διαδικτυακά, πήγαν πολύ καλά και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία  «η διαδικτυακή διδασκαλία κάλυψε απόλυτα τους αρχικούς στόχους».

Τα μαθήματα διεξήχθησαν σε τρία (3) επίπεδα : αρχαρίων , μεσαίων και προχωρημένων, μέσω της πλατφόρμας SKYPE. Οι φοιτητές ήταν από τη Ρωσία κυρίως και την Ουκρανία και από την Αγγλία, καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίων. Υπεύθυνη εκπαιδευτική σύμβουλος και συντονίστρια των θερινών μαθημάτων ορίστηκε η κα Χατζηπαναγιώτη Μαρία , καθηγήτρια φιλόλογος και Γυμνασιάρχης, η οποία συνεχώς από το έτος 2003 στηρίζει ανιδιοτελώς τις δράσεις των Επιστημονικών Φορέων Κ.Μ.Ο.Π και Ι.Ε.Γ.Ο.Θ.Π..

Την ελληνική γλώσσα δίδαξαν οι εξειδικευμ. καθηγήτριες/καθηγητές φιλόλογοι : Παλασίδου Μαρία, Μαθιουδάκη Μαρία και ο Διευθυντής Σπουδών του Ε.Δ.Ι.Ε.Γ. κ. Πανούσης Αλέξανδρος νομικός και φιλόλογος. Επίσης , βοήθησαν πάρα πολύ στη διοργάνωση και λειτουργία των μαθημάτων και διαλέξεων, ο αγαπητός π. Αντώνιος Ποντορόβσκυ, Δρ Φιλοσοφίας, Καθηγητής στη Σαμάρα, ο κ. Σπυρίδων Μελάς, Αστροφυσικός και Μουσικός (Καζάν), ως επιστημονικός συνεργάτης και ο κ. Παναγιώτης Μαρνέλλος, φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου ΝEW CASTLE, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Ιωάννη Λίλη, Επίκ. Καθηγητή της Π.Α.Ε.Α.Η.Κ. και του ιατρού κ. Ν. Κακολύρη, Δρα Ιατρικής. Τα θερινά μαθήματα στήριξαν ποικιλοτρόπως τακτικά μέλη των δυο Δ.Σ. των παραπάνω φορέων, τα οποία συγκροτούν τη Συντονιστική Ομάδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεταξύ αυτών και η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας κυρία Τατιάνα Μιντσένκο, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα την πόλη του Αγίου Νικολάου, για το σκοπό αυτό, προσκεκλημένη του Ιδρύματός μας.

Τη γραμματειακή στήριξη του προγράμματος είχαν αναλάβει οι κυρίες Νεκταρία Πατεράκη Μαρνέλλου, φοιτήτρια ΔΙΕΚ ,και η κα Χουλιάρα Λουκία Αικατερίνη, καθηγήτρια  φιλόλογος.

Στην επιτυχία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη διάδοση της Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, συνέβαλαν και φέτος δύο Α.Ε.Ι. της Κρήτης: ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΑΙ Η Π.Α.Ε. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Ευχαριστούμε θερμά, για την στήριξή τους στην προσπάθειά μας, τους κ. Προέδρους των παραπάνω Ιδρυμάτων: κ. Κων/νο Παναγιωτάκη και Απόστολο Μπουρνέλη, αντίστοιχα.

Το δοκιμαστικό αυτό εκπαιδευτικό διαδικτυακό πρόγραμμα, καθώς πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος αυτή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσβλέποντας δε και σε αντίστοιχο χειμερινό πρόγραμμα για το χειμώνα του  2021 ,αλλά και στο θερινό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς 2022, το οποίο ευελπιστεί το Ε.Δ.Ι.Ε.Γ.Ο.Θ.Π. να γίνει δια ζώσης.

Εκ της γραμματείας του προγράμματος

Λουκία- Κατερίνα Χουλιάρα