Για τις ζημιές στο οροπέδιο Λασιθίου
πλημύρα, καταστροφές υποδομών

Λαϊκή Συσπείρωση

Η δυνατή βροχόπτωση που έπληξε για άλλη μια φορά το Οροπέδιο Λασιθίου είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες , αγρούς, αποθήκες, οικίες, αγροτικές υποδομές στο περιφερειακό και αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Για αυτούς του λόγους περιόδευσαν στην περιοχή σήμερα το πρωί οι Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Οροπέδιο Λασιθίου Χαλκιαδάκης Κώστας και Δαλαβέρου Ειρήνη.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν κυρίως από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων  αλλά και από την έλλειψη σχεδιασμού σε ότι αφορά την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι σχεδόν μόνιμα και επαναλαμβανόμενα κάθε χειμώνα στην περιοχή.

Η Δημοτική αρχή είναι έκθετη καθότι έχει την εμπειρία για το τι θα συμβεί όμως δεν προβαίνει σε καμιά προληπτική ενέργεια ακολουθώντας την πάγια τακτική, της τωρινής, όπως και  όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, Κυβερνήσεων και Περιφέρειας που υποταγμένοι στην λογική της αγοράς, του «κόστους-οφέλους», τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μη επιλέξιμα, παρόλο που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των καλλιεργειών, υποδομών και την περιουσία του λαού γενικότερα. Για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν τους απαραίτητους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν  να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα δώσουν τέλος στις καταστροφικές συνέπειες των βροχοπτώσεων που ενώ θα έπρεπε να είναι ευλογία για τον τόπο γίνεται καταστροφή. Μάλιστα έχουν το θράσος, παρόλη την διαχρονική τους ευθύνη, να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον ( Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση), μέχρι να  έρθει η επόμενη καταστροφή.

Χαρακτηριστικό  παράδειγμα, είναι ο χείμαρρος, που δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να ξέρει ότι και φέτος θα υπερχειλίσει αφού δεν φρόντισε κανείς τους από πέρυσι να βελτιώσει την άσχημη κατάσταση της κοίτης και τις όχθες του. Παρά  τις επισημάνσεις της Λαικής Συσπείρωσης Οροπέδιου Λασιθίου και των κατοίκων, η δημοτική αρχή επέδειξε για άλλη μία φορά αδιαφορία. ‘Όμως η αποκατάσταση των ζημιών από την αμέλεια και την αδιαφορία Δημοτικής, Περιφερειακής Αρχής και κυβερνήσεων στοιχίζει περισσότερα χρήματα από την κατασκευή μόνιμων μελετημένων έργων που θα παρέχουν ασφάλεια στον κόσμο του Λασιθίου. Δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια αποκατάστασης και βελτίωσης, ούτε σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα έργα αποστραγγιστικών υποδομών, ούτε καν υπήρξε συντονισμός με το φράγμα Αποσελέμη ώστε να είναι ανοιχτές οι πόρτες στο τούνελ απορροής και στον Χώνο για την εκτόνωση της στάθμης του νερού.

Είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα και για αυτό το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός της περιοχής να απαιτήσει όλα τα απαραίτητα έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής σε λαϊκή περιουσία, άμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ δεσμεύονται ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020
Λαϊκή Συσπείρωση Οροπεδίου Λασιθίου

Επιστολή του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στο Οροπέδιο

Μετά από επικοινωνία με τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννη Στεφανάκη που είχε ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ενημερώθηκε για τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών  και σε συνεννόηση μαζί του, απέστειλε επιστολή  στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών .

Στην επιστολή ο Βουλευτής ενημερώνει τους Υπουργούς για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον δήμο Οροπεδίου και  απευθύνει έκκληση για άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να προχωρήσει η καταβολή αποζημιώσεων καθώς και η γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών.

Ακολουθεί η επιστολή:

Λασίθι 8/11/2020

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί ,

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εσωτερικών

Υποδομών και Μεταφορών

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κρήτη, στις 6/11 και 7/11  προκάλεσαν μεγάλες  καταστροφές και  στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου τόσο στο φυτικό όσο και  στο ζωικό κεφάλαιο.   Η  πρόσβαση στα ποιμνιοστάσια, κατοικίες και γεωργικές αποθήκες  είναι πλέον αδύνατη λόγω πλημμυρικών  φαινομένων.

Η πρόσβαση, μέσω του οδικού δικτύου λόγω καταπτώσεων,  από και προς το Ηράκλειο, είναι  επίσης αδύνατη.

Η άμεση καταγραφή των ζημιών,  η  αποκατάσταση τους και η αποζημίωση των πληγέντων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για μία περιοχή που οι συνθήκες είναι  ήδη πολύ δύσκολες.

Εκτιμώ ότι κατανοείτε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων της πανδημίας με αδιάθετα τα προϊόντα του οροπεδίου Λασιθίου, ώστε να πάρετε  άμεσα  τα απαραίτητα μέτρα  για την στήριξη των κατοίκων των συγκεκριμένων  περιοχών και την αποκατάσταση των ζημιών.

Με εκτίμηση

Μανόλης Θραψανιώτης

Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos