ΔΕΗ: στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης  όταν ο κάθε  εργαζόμενος προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με τις αυξήσεις παντού και τον ίδιο μισθό, στην ΔΕΗ γίνεται πάρτυ για τους λίγους και τα γαλάζια παιδιά..

Ενώ έχει μειωθεί το προσωπικό της ΔΕΗ, πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 οι Διευθυντές, οι Γενικοί Διευθυντές και οι βοηθοί τους, οι θέσεις  Τομεαρχών και Υποτομεαρχών, ενώ υπάρχουν και προϊστάμενοι χωρίς υφιστάμενους.

Οι Διευθύνσεις στη ΔΕΗ ήταν περίπου τριάντα (30) τώρα φτάνουν στις ενενήντα (90), με επτά (7) Γενικές Διευθύνσεις που τώρα έχουν γίνει δεκατέσσερις (14)  ενώ τοποθετούνται σε θέσεις Διευθυντή και Βοηθού Διευθυντή ημέτεροι, χωρίς να έχουν αναγνωρισμένα πτυχία ΑΕΙ, σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της εταιρείας.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωστής Χατζηδάκης, έφερε για ψήφιση στη Βουλή το νόμο 4643 που καταργεί στην ΔΕΗ  τις συλλογικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, και επίσης κατάργησε και τη διαδικασίας του ΑΣΕΠ, την αξιοκρατία δηλαδή και τη διαφάνεια στις προσλήψεις, ανοίγοντας την πόρτα στα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Με ρυθμίσεις του ίδιου νομοσχεδίου καταργήθηκε και το πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών της ΔΕΗ, εξαιρώντας τους από το ανώτατο όριο αποδοχών της θέσης Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, με πρόσχημα ότι θέλουν να βρουν στελέχη από την αγορά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία που αφορούν στο αυξημένο διοικητικό κόστος που δημιουργεί η ΝΔ στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ.

 Οι αμοιβές  διευθυντικών στελεχών ανά θέση ευθύνης και οι αυξήσεις στις αμοιβές για τα υψηλόβαθμα στελέχη προκαλούν την κοινωνία αφού η αύξηση του μισθολογικού κόστους στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ επιβαρύνει   τις τσέπες των καταναλωτών.

ΔΕΗ και  ΔΕΔΔΗΕ έχουν κοινωφελή χαρακτήρα και οφείλουν να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας και όχι προς όφελος λίγων γαλάζιων παιδιών.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos