Είμαστε εδώ για να πάμε μαζί παρακάτω
το γήπεδο του Σισίου με το νέο τάπητα

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε το γήπεδο με πλαστικό χόρτο στο Σίσι . Ένα μικρό, όμορφο έργο, σημαντικής αξίας για την κοινωνία του τουριστικού μας θέρετρου.

Νομίζω ότι αξίζει να καταγραφεί η πορεία υλοποίησής του. Γιατί εκτός από την απόδοση ‘”τα του Καίσαρος τω Καίσαρι’’ σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του, θα καταγραφούν και άλλα ζητήματα όπως οι στρεβλώσεις της δημόσιας διοίκησης με τις τρομερές καθυστερήσεις , η λογική της τοπικής κοινωνίας, ο ρόλος ενός ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων, η απόδειξη λειτουργίας της δημοτικής αρχής – ισότιμα –  όταν υπάρχει συνεργασία με την τοπική κοινωνία , κλπ.

Την δημοτική περίοδο 2014-2019 ο συνδυασμός που ηγούμαι είχε στην τοπική κοινότητα Βραχασίου, μόνο ένα τοπικό εκπρόσωπο, τον Νίκο Κουτέπα δημοτικό σύμβουλο, ενώ στο τοπικό συμβούλιο δεν είχαμε εκπροσώπους. Το γιατί είναι γνωστό . Το αναφέρω μόνο για την ιστορία αλλά και την αποτύπωση του κλίματος μέσα στο οποίο κινηθήκαμε.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Σεπτέμβριο του 2014, και παρά το ‘”περίεργο’” κλίμα που υπήρχε, αναζήτησα τρόπο να αποδείξω στην τοπική κοινωνία ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται για την περιοχή όπως και για όλες τις άλλες , ισότιμα.

Ο Νίκος Κουτέπας λοιπόν, μου μετέφερε ότι προτεραιότητα για την τοπική κοινότητα είχαν τα παρακάτω ζητήματα : το γήπεδό, τα ζητήματα του παραλιακού μετώπου, το δημοτικό σχολείο Σισίου, οι αποχετεύσεις Σισίου και Μιλάτου, και τα σχέδια πόλης της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω μπήκαν στον σχεδιασμό του Δήμου αλλά το μόνο που μπορούσε να υλοποιηθεί σε σύντομο χρόνο – όπως θεωρούσα τότε – ήταν η κατασκευή γηπέδου και μάλιστα με ίδιους πόρους.

Υπήρχε οικόπεδο στο ΣΧΟΟΑΠ για γήπεδο – στην ίδια περιοχή – το οποίο όμως δεν είχε πρόσβαση από τον δημοτικό δρόμο . Ξεκινήσαμε λοιπόν με τον Νίκο την προσπάθεια να διασφαλιστεί πρόσβαση από τις ιδιοκτησίες που υπήρχαν πριν μέχρι τον δρόμο . Δυστυχώς για διάφορους λόγους, που είχαν να κάνουν με τα ιδιοκτησιακά αλλά και τα εφοριακά των ιδιοκτητών, η υπόθεση τράβαγε σε μάκρος και δεν φαινόταν εύκολη η λύση κατασκευής του γηπέδου εκεί .

Γυρίσαμε λοιπόν να επανεξετάσουμε την πιθανότητα αξιοποίησης του οικοπέδου με το υφιστάμενο γήπεδο με διεύρυνση/επέκτασή του από νότια και δυτικά και να ξεπερά-σουμε και το ζήτημα του χαρακτηρισμού που είχε δοθεί στο ΣΧΟΟΑΠ ως χώρος ανέγερ-σης του σχολείου .

Και αυτή η λύση όμως παρουσίασε αρκετά προβλήματα και διαφαινόμενη μεγάλη καθυστέρηση .

Αναζητήσαμε, με τον Νίκο 3η λύση. Την αγορά του οικοπέδου βόρεια του υφιστάμενου γηπέδου που ο ιδιοκτήτης του ήταν διαθέσιμος για να το πουλήσει.

Το 2015 συμφωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη στην τιμή, το 12/3/2016 υπεγράφη το συμβόλαιο, αλλά σύμφωνα με την εξ αρχής απαίτηση του ιδιοκτήτη το ποσό που είχε αναγραφεί στο συμβόλαιο (70.000 €) θα έπρεπε να κατατεθεί σε τράπεζα του εξωτερικού. Και πέσαμε πάνω στα capital controls !!!. Μετά από πολύ προσπάθεια και την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη στο Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος , έγινε κατορθωτό, με αρκετή όμως καθυστέρηση, στις 4/8/2016. Αλλά έγινε. Λόγω της επιμονής μας.

Με αυτό το δεδομένο πλέον, εγγράψαμε το έργο στον προϋπολογισμό και αρχίσαμε να συντάσσουμε τη μελέτη για δημοπράτηση . Αλλάζει όμως ο νόμος για τα δημόσια έργα το 2016 και μέχρι το 2018 δεν δημοπρατούνται έργα. Δύο χρόνια χαμένα.

Το γήπεδο ήταν από τα πρώτα έργα που δημοπρατήσαμε με τις νέες διατάξεις τον Μάιο του 2019.

Η πρώτη αυτή δημοπρασία απέβη άγονη . Επαναδημοπρατήθηκε αρχές του 2020 . Και ευτυχώς προέκυψε ανάδοχος που εγκαταστάθηκε άμεσα .

Για να παραδοθεί όμως το γήπεδο σύντομα, και να μην το αφήσουμε να ολοκληρω-θεί Απρίλιο του 2021  όπως θα συνέβαινε κανονικά, ο Δήμος δέσμευσε τα μηχανήματά του, μεταθέτοντας ουσιαστικά όλα τα προγραμματισμένα έργα βελτίωσης οδοποιίας σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του 2020, για το 2021. Το κάναμε όμως συνειδητά. Με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Γιάννη Στεφανάκη που πίστεψε ότι θα μπορούσαμε να το τρέξουμε όπως το τρέξαμε και την συνεργασία του αντιδημάρχου καθημερινότητας κ. Κώστα Καστελιανάκη, έγινε πραγματικότητα αυτό το όμορφο γήπεδο.

Μετά από 5 χρόνια !!! Συνεχούς όμως και σταθερής προσπάθειας δεδομένης της πολιτικής απόφασης.

Και σήμερα είμαστε εδώ. Και σας παραδίνουμε το έργο. Χαρούμενοι. Και ελπίζουμε να καταλάβετε ότι ο Δήμος είναι πράγματι εδώ. Και θέλει να κερδίσει τον χρόνο που έχει χαθεί για την ανάπτυξη της περιοχής. Και θα το κάνουμε μαζί, αφού υπάρχει πλέον καλή επικοινωνία και συνεργασία, και για τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που προανέφερα.

Για την ολοκλήρωση του έργου πρέπει να ευχαριστήσω τους :

  • Νίκο Κουτέπα γιατί χωρίς την συνδρομή του δεν θα είχε αποκτηθεί το οικόπεδο και δεν θα είχε εξελιχθεί το έργο .
  • Μανόλη Θραψανιώτη , βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, για την παρέμβαση του για την μεταφορά του τιμήματος στο εξωτερικό .
  • Τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με όλο το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αλλά πρέπει να αναφέρω ιδιαίτερα τον εξαιρετικό χειριστή και άνθρωπο Μιχ. Γεροντάκη .
  • Τους σημερινούς μου συνεργάτες τον Γεν. Γραμματέα Γιάννη Στεφανάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Κων. Καστελιανάκη και τον εντεταλμένο Σύμβου-λο Βραχασίου Μανόλη Λεμπίδη καθώς και τον Πρόεδρο της τοπ. κοινότητας Κωστή Κυβερνητάκη .
  • Τον εργολάβο Χαρ. Λυδάκη και την εταιρεία του, που φάνηκε παραπάνω από συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και υλοποίησε
  • Και τέλος, τους εθελοντές του χωριού που προσέφεραν προσωπική εργασία και συντήρησαν-ευπρέπισαν τα υφιστάμενα αποδυτήρια , ως προσωρινή λύση , μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες βοηθητικές εγκαταστάσεις για το νέο  γήπεδο. Εξ άλλου δικός τους θα είναι ο χώρος. Συμμετέχοντας στη δημιουργία του, τον νιώθουν ακόμα περισσότερο δικό τους.

Η διαχείριση του γηπέδου θα ανατεθεί στον ΠΑΟΔΑΝ , όπως γίνεται με όλους τους αθλητικούς χώρους του Δήμου. Προφανώς το ενδιαφέρον του ΠΑΟΔΑΝ για την ολοκλή-ρωση του έργου ήταν μεγάλο και έντονο αφού η υποδομή αυτή αποτελεί μέρος του συνο-λικού σχεδιασμού για τους αθλητικούς χώρους του δήμου.

Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ. Επόμενα βήματα για την δημιουργία ολοκληρω-μένου αθλητικού χώρου, είναι η δημιουργία κερκίδων και αποδυτηρίων για το γήπεδο και η απόκτηση πρόσθετου χώρου για ένα γήπεδο μπάσκετ και τένις. Ήδη έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στον Εντεταλμένο Σύμβουλο και στον Πρόεδρο της κοινότητας.

Η τοπική κοινωνία ας το προστατεύσει.

Είμαστε εδώ για να πάμε μαζί παρακάτω . Σε όλα τα ζητήματα . Αναλαμβάνοντας ο καθ’ ένας μας το ρόλο που του ανήκει . Εμείς της διοίκησης και εσείς του ενεργού πολίτη που διεκδικεί αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει και προστατεύει τα κεκτημένα του .

Αντώνης  Ζεβρός

Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos