Η Κυβέρνηση να αναστείλει με Π.Ν.Π τους πλειστηριασμούς ως τις εκλογές

12/2/2023 του Μανώλη Καλαϊτζάκη

Δυστυχώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με μια απόφαση που φάνηκε ότι ήταν προειλημμένη λόγω των προηγούμενων διαρροών άλλα και της ταχύτητας με την οποία εκδόθηκε, δίνει το πράσινο φως να ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί από τα funds. Παρόλο που οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται και εκτελούνται «στο όνομα του Ελληνικού Λαού», οι ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου με την συγκεκριμένη απόφαση παραδίδουν την πρώτη κατοικία βορά στα funds, εφαρμόζοντας τον νόμο της κυβέρνησης Σημίτη 3156/2003, που παρέχει στα funds 14 απαλλαγές από φόρους, τέλη, κ.λπ., επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες.  

Αντίθετα, ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για τις μεταβιβάσεις δανείων, προέβλεπε υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τον πιστωτή προς τον πολίτη, πριν από οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης, ενώ επίσης προέβλεπε πλήρη φορολόγηση όλων των πράξεων των funds. Αυτό, σε συνδυασμό με το πλαίσιο προστασίας που παρείχαν οι νόμοι Κατσέλη – Σταθάκη, είχε σαν αποτέλεσμα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην εκτελεστούν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Τον νόμο 4605/2019 με τον οποίο καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατάργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020, ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Τον Ιούλιο του 2020, τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών, για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. Όλες οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

 -Άμεση νομοθέτηση πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

-Ρύθμιση του χρέους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.

-Μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μέσω αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, για τις τράπεζες και για τα funds.

-Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.

Μανώλης Καλαϊτζάκης

Προτεινόμενος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos