Μεγάλος κίνδυνος στην ελαιοπαραγωγή από τους εξαιρετικά υψηλούς πληθυσμούς δάκου
έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. και ο 3ος ψεκασμός, δεν φαίνεται να είναι εφικτή η μείωση των πληθυσμών

Γνωρίζουμε στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Λασιθίου, ότι η αντιμετώπιση του δάκου τη φετινή περίοδο είναι πολύ δύσκολη, καθώς η παντελής έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών και η συνεχής παρουσία υψηλής έντασης Βόρειων ανέμων, έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου (ιδιαίτερα στην ενδοχώρα και στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Σητείας), συμβάλλοντας και στην αναποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. και ο 3ος ψεκασμός, δεν φαίνεται να είναι εφικτή η μείωση των πληθυσμών, χωρίς τη βοήθεια του καιρού, που δυστυχώς για φέτος δεν είναι σύμμαχος μας.

Το επιχείρημα από πολλούς ότι  αιτία για το παραπάνω είναι το εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται, δεν ευσταθεί, καθώς   μετά από πειράματα από τα αρμόδια εργαστήρια, η αποτελεσματικότητα του κατά του δάκου είναι αρκετά υψηλή.

Από τα εγκεκριμένα σκευάσματα για δολωματικούς ψεκασμούς κατά του δάκου, προς το παρόν είναι μονόδρομος η χρήση μόνο του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος, καθώς σε εκείνα της ομάδας των πυρεθρινών,  οι πληθυσμοί δάκου της Κρήτης έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα και  έτσι είναι ακατάλληλα για χρήση. Ένα επίσης σκεύασμα, που πρόσφατα έχει αποκτήσει έγκριση κυκλοφορίας,  φέτος  πρόκειται να εφαρμοστεί πειραματικά,  σε μικρή έκταση και την επόμενη περίοδο θα το έχουμε στη διάθεση μας για μαζικότερη χρήση.  

Στα πλαίσια αυτά υπάρχει αυξημένη ανησυχία και επαγρύπνηση για την προστασία της ελαιοπαραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο. Εμείς πέρα από την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών, που προβλέπονται στις υπογραφείσες συμβάσεις με τους εργολάβους και την επίβλεψη για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκτέλεση των εργασιών, δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να κάνουμε τίποτα  άλλο. Όμως με τα δεδομένα της φετινής περιόδου, αυτό δείχνει να μην είναι αρκετό.

Σαν Περιφέρεια Κρήτης έχουμε εκδώσει Δελτίο Τύπου, με το οποίο καλούμε τους παραγωγούς να κινητοποιηθούν από τη μεριά τους και να συνδράμουν με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην προστασία της ελαιοπαραγωγής.

Επαναλαμβάνοντας αυτή την προτροπή, δηλώνουμε την ύψιστη αναγκαιότητα κάθε ελαιοπαραγωγός να  επισκέπτεται τα κτήματα του, να αποφεύγει περιττές και υπερβολικές αρδεύσεις, να παρακολουθεί τους δακοπληθυσμούς στην περιοχή του και την κατάσταση του ελαιοκάρπου και εφόσον υπάρχει ανάγκη, σε συνεργασία με τους γεωπόνους, να επιλέγει την πιο ενδεδειγμένη για την περίπτωση του ενέργεια, όπως:

  1. Τοποθέτηση πυκνού δικτύου παγίδων για μαζική παγίδευση
  2. Εφαρμογή εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων
  3. Διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών
  4. Εκτέλεση ψεκασμού κάλυψης (όχι σε ελαιώνες για παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ)

Όσον αφορά τα σκευάσματα που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει:

  1. να μην έχει αναπτυχθεί ανθεκτικότητα από το δάκο (καλούμε τους Γεωπόνους που τα πωλούν να λειτουργήσουν ανάλογα)
  2. να είναι εγκεκριμένα
  3. να ακολουθούνται όσα γράφονται στην ετικέτα

Πληροφορίες για τη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφερειας:

https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-lasithioy/

                                                                           Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ                                                                                          ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos