Με 26 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται η κατασκευή του φράγματος στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του δήμου Ιεράπετρας
στο περιθώριο της εκδήλωσης ……

Στην εκδήλωση παρουσίασης του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που πραγματοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την χρηματοδοτική ένταξη της κατασκευής του Φράγματος του Αγίου Ιωάννη και του δικτύου άρδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 26.044.385€ στο Πρόγραμμα ΣΔΙΤ ΥΔΩΡ 2.0.Το έργο αφορά την κατασκευή του ταμιευτήρα χωρητικότητας 1.775.000 m3 (με ωφέλιμο όγκο νερού 1.705.000m3 ) στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Θρυπτή, τα έργα υδροληψίας, τα έργα μεταφοράς, το επίχωμα φράγματος, το πρόφραγμα, τον υπερχειλιστή πλημμύρας, τον θάλαμο δικλείδων εκκένωσης, υδροληψίας και οικολογικής παροχής κ.α.  Από την κατασκευή του φράγματος θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες περίπου 10.450 στρεμμάτων.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας: « Άλλο ένα έργο που στηρίξαμε και προωθήσαμε δυναμικά έφτασε η ώρα να χρηματοδοτηθεί επιτέλους.

 Αναλαμβάνοντας ως Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά το 2014 τον Δήμο της Ιεράπετρας, είχαμε και έχουμε ως στόχο πέρα από την πραγματοποίηση έργων που υλοποιεί ο ίδιος ο Δήμος, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να επιτύχουμε την χρηματοδότηση και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής απαραίτητων για τον τόπο, ακόμη κι αν φορέας υλοποίησης είναι άλλη Υπηρεσία ή Υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ύστερα από ενημέρωση που είχα τότε από την πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη, κα Μαρία Σακαδάκη, για την αναγκαιότητα κατασκευής φράγματος στην Κοινότητα, ήρθαμε αμέσως σε επαφή με τον Μελετητή, κ. Μιχάλη Παρασκευόπουλο και από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, συνεργαστήκαμε και παρείχαμε κάθε βοήθεια τόσο  για την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων, προκειμένου να είναι έτοιμη προς χρηματοδότηση.

Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο και μετά από συχνές συναντήσεις τόσο με τον Κυβερνητικό Βουλευτή, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, με τον  τότε Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη και με τον τότε Υφυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, όσο και με τον τωρινό Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, κατορθώσαμε να πείσουμε την Κυβέρνηση για τη σημασία του έργου και να χρηματοδοτηθεί τώρα το Φράγμα στον Άγιο Ιωάννη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια στον Δήμο της Ιεράπετρας, με σπουδαίο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η κατασκευή του φράγματος στον Αη Γιάννη θα λύσει οριστικά το οξύτατο πρόβλημα του ελλείμματος του αρδευτικού νερού στην ευρύτερη περιοχή, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των διατιθέμενων υδάτινων πόρων, δίνοντας ισχυρή ώθηση τόσο στην ανάπτυξη της γεωργίας, όσο και στην ανάπτυξη του τουρισμού ενισχύοντας την οικονομική άνθηση της Κοινότητας, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν ευεργετικές περιβαλλοντικές συνέπειες.  Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κυβερνητικό Βουλευτή και Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό, το Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς και όλα τα στελέχη του Υπουργείου, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας για τη χρηματοδότηση του έργου. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις έως ότου το φράγμα του Αη Γιάννη να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί σύντομα».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos